Д-р Гломб: Четвъртата вълна повяла млади и неваксинирани

Нямаме представа колко хора са се срещнали с вируса, обясни тя
21 авг 2021 11:04, Петя Славова
100
Д-р Гломб: Четвъртата вълна повяла млади и неваксинирани
Снимка: БГНЕС


"Числата говорят, че сме в четвъртата вълна на пандемията. Тепърва ще се вдигат случаите, дано ръстът да не е много висок, но съм малко песимист". Това коментира пред Нова тв д-р Любомира Николаева – Гломб, вирусолог, Национален център за заразни и паразитни заболявания.

"Нямаме ясна представа колко от хората вече са се срещали с вируса. За съжаление е малък процентът на ваксинирани", коментира още тя.

Още по темата

По думите й обаче при подобни пандемии, когато случаите рязко скачат, бързо се стига до пика и се тръгва в обратна посока.

Осезаемо се чувства нарастването на случаите във Варна. Областта вече е в оранжевата зона.

Възможно е Варна да влезе в червената зона, потвърди д-р Анна Баева от РЗИ-Варна. "Не се спазват достатъчно мерките и не на необходимото ниво. Доста хора вече виждам без маски, което не е редно", допълни д-р Баева.

По думите й в града напълно ваксинирани са около 17% от хората.

А д-р Гломб припомни, че вече няколко страни обмислиха варианта за правене на трета доза.

Освен това, по думите й, 20 дни след пълното оздравяване може да се направи ваксина, която действа като бустер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 2 години
Човек когато има доводи ги дава/пише. В противен случай е алабалистика за да можеш и ти да напишеш нещо по темата.Кое от написаното не е вярно?Много по-учени глави от теб и мен написаха -В НАЙ-ДОБРИЯТ СЛУЧАЙ ВАКСИНИРАНИТЕ ИМАТ "НЯКАКВА" ЗАЩИТА, НО ТЕ ПРЕДАВАТ ЗАРАЗАТА, А ВАКСИНИТЕ НЕ Я СПИРАТ!
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да нея отвее и тази
81
2
 
4
 
! Отговори
До 55 някой преди 2 години
Всичките ти въпроси са на базата на неверни твърдения. Ти би ли ми обяснил 1. Защо слънцето грее през нощта. 2. Защо слоновете летят. 3. Защо ... и т.н. в твоя стил.
80
3
 
2
 
! Отговори
някой преди 2 години
Не мога да кажа,че разбирам от ваксини,но някъде четох,че преди да започнат да използват пеницилина 20ГОДИНИ СА ГО ПРОВЕРЯВАЛИ!От сегашните ваксини единствено Спутника е ваксина на 12години,макар и създадена за друго.Сега ще започнат "професионални"коментари за тази ваксина,но дали е случайно,че в Унгария заразените са в пъти по-малко от др.удържави в ЕС.Там използват и руска и китайска ваксина.Хора от екипа на Кантарджиев смятат,че тя е най-добрата в случая,но политиката взема връх над здравето
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До някой 55 Абсолютно те подкрепям по всички точки.Без първата- просто защото за щастие нямам починали познати с ваксина/без да отричам,че има такива/. Никой няма да ти отговори на тези въпроси,защото не могат.Обаче веднага ще ти кажат колко си прocт,защото не си ваксиниран.
78
1
 
4
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
До Искра. То и за Астрата и за Файзер трябваха само 2 дози. Сега започнаха да слагат и трета (до година може и четвърта). Ваксината на JJ е по-нова или по-точно може и за нея да е нужно да има 2-3 доза... така че, ако е само за сертификата без да се вземат други фактори под предвид предполагам, че е ок....
77
4
 
8
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Аз пък избрах да не се ваксинирам. Сертификат не ми е нужен, пък и не си струва да си рискувам здравето заради някаква си хартийка.
76
3
 
4
 
! Отговори
Искра преди 2 години
препарата на Jahnsen Jonson&Jonson избрах, защото е еднодозов и веднага получавате сертификат. Не се чака един месец за втора доза, че чак тогава да се водите имунизирани.
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
д-р Любомира Николаева- Менгеле .
74
1
 
6
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
До 81: А и Вие сам го казахте: "Искрено Вярвате..." Аз също искрено вярвам, че е прекалено рано да се потвърдят вашите проценти изложени в коментара Ви. Считам, че вашето мнение субекивно, същото важи и за моето. Ефективността на ваксината е далеч от аксиома. Нейната безвредност (малък % на сериозни странични ефекти, защото няма нищо на 100% безвредно) също. За мен няма нищо лошо да си изчакам статистиката от 4-тата вълна и да реша за себе си. Пък, ако не дочак е мой избор.
73
1
 
3
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
До 81. Съгласен съм с Вашето мнение, но мисля, че ще се съгласите, че едно е ваксина, съвсем друго антибиотик. Това даже не е толкова важно в конкретния случай. При нормални обстоятелства, и в днешно време, едният (антибиотик) и другият (ваксина) медицински продукт ще се тестват с години преди да бъдат предоставени за масово ползване. Съгласен съм, че живеем при ненормални обстоятелства, но това не означава, че световното население трябва да тества нещо задължително. Защото това става-тестваме
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бийте си ДНК ваксина и сте готови
71
0
 
4
 
! Отговори
ОТНОСНО ПЕНИЦЕЛИНА преди 2 години
До M.I.C. Примера с пеницилина илюстрира по -скоро страховете на хората от новите открития в медицината. Искрено вярвам, че ваксините са 99,99% безопасни.0,01% е вероятността да има сериозни противопоказания от поставянето на ампула течен аналгин, но за това няма истерия. Все още няма открито лекарство срещу COVID 19, при всеки болен лечението е различно, та затова хора вземете информирано решение!
70
2
 
4
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
Какво общо има пеницилинът с ваксина, освен, че са продукти използвани в здравеопазването. Едното те лекува, когато вече си болен. Другото те предпазва да не станеш болен. Проблемът с конкретната ваксина е, че не е горе-долу определено каква е нейната ефективност и има ли я изобщо. Ако си ***. Браво. Добре се справяш да генерираш коментари.
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали ми казахте да чакам 6 месеца след като съм карал вируса да си бия ваксина? Сега 20 дена... Айде разберете се продажни некадърници и излезте с едно мнение....
68
1
 
3
 
! Отговори
За ваксините преди 2 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; left: -99999px;">С откриването на пеницилина се слага началото на антибиотичната ера. Първите антибиотици са продукти, произвеждани от бактерии и гъби, които са способни да унищожават или да спират развитието на други конкуриращи ги бактерии. Този феномен е бил използван още от древните Египтяни, те са лекували инфектираните рани с мухлясал хляб.Прочети още на: Пеницилин случайност, спасила милиони хора
67
3
 
9
 
! Отговори
Професори преди 2 години
Тези професори никнат като гъби,пеят в общ глас едно и също,очевидно им се плаща за тази гнусна пропаганда
66
17
 
4
 
! Отговори
Що бе Ганьо? преди 2 години
Много *** антиваксъри! Ако сега беше открит пенецилина, щяха да казват "как с мухъл ще ни лекуват, ще ни убият"
65
1
 
5
 
! Отговори
M.I.C. преди 2 години
До 73. Може би точно заради такъв тип коментари, не се възприема позицията на хората, които не искат да се ваксинират. Вирусът е достатъчно опасен и смъртоносен, за да има разумни мерки.Не и, обаче, да се карат хората да се ваксинират с нещо, което не е изобщо ясно дали работи, а и какви ще са му страничните ефекти.Едно е да се потърпи да се носи маска и/или да се ограничат събирания за известно време, което е неудобство (подчертавам за известно време.) Съвсем друго е да се набодеш с нещо.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцкайте си бустери всеки ден, за да сте безсмъртни!