Стреснаха ли се хората от четвърта вълна? Скок на интереса към ваксините

Трябва добра комуникационна кампания за убеждаване в ефекта на ваксините, каза д-р Симидчиев
21 авг 2021 20:25, Красимир Ангелов
191

Новите мерки на Министерството на здравеопазването и изоставането в процеса ваксинация втори ден са повод за обществен дебат. Днес в него се включи и бившият здравен министър Костадин Ангелов. В пост във Facebook той заяви, че със заповедта си д-р Стойчо Кацаров е направил опит за силово налагане на ваксинацията, което според Ангелов е груба грешка.

Той прогнозира, че заради забавената ваксинация, скоро и София ще последва Велико Търново и Бургас и ще влязат в "червената ковид зона". А според експертите ниското ниво на имунизация срещу Ковид-19 у нас се дължи на лошата ваксинационна кампания.

Още по темата
"Ще купуваме нови ваксини, ще плащаме за тяхното поставяне на 100%, а реално сме ваксинирали около 20% от населението, което означава че 80% от тези пари, които изливаме, няма да влязат и да защитят хората. Поради тази причина трябва да има нещо, което да повиши ефективността на средствата, които изразходваме и това може да е единствено една добре направена комуникационна кампания", убеден е д-р Александър Симидчиев.

На този фон и днес работиха зелени коридори за имунизация. Още в първия час в един от разкритите временни ваксинационни центрове в столичен мол дори се образува опашка. Доктор Инширах Алшарафи работи всеки уикенд от 3 месеца на зелените коридори и сега наблюдава повишен интерес. На ден преминават между 70 и 100 души.

"Лятото има повече хора отколкото преди, защото искат сертификати, за да пътуват. А и сега са по-уплашени от следващата вълна. Които искат да пътуват избират само Janssen, но ние съветваме по-възрастните хора да изберат друга ваксина, защото тя има само 60% ефективност", обясни медикът.

В столицата през уикенда работиха кабинети за ваксинация в 5 търговски центъра, в Културния дом в квартал Дружба и в Окръжна болница. Столичани могат да избират от всички разрешени до момента от ЕС ваксини.

"Бях тук да получа първа доза и сега дойдох за втора игла. По-удобно е пунктът да бъде в търговски център отколкото в болница", убеден е Ливой, който е от Сирия.

Някои хора правят предварително прочуване сред свои близки, преди да изберат коя ваксина да си сложат.

"Избрах Pfizer на базата на обратна връзка от познати, изчаках няколко месеца да видя как им понася ваксината, дали има странични ефекти, температура. Аз лично нямах такива симптоми, само малко ме заболя ръката. Мисля, че е по-добре, ако повече хора се ваксинират, по-бързо ще се справим с пандемията", споделя Иван Михайлов.

Зелени коридори този уикенд има още в Габрово, Плевен и Враца.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много глупави са антиваксърите, да се чуди човек изобщо на училище ходили ли са? Как да обясниш на невежите азбучни истини. ! Нз.
105
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има бустер и за полиомиелит, морбили, туберкулоза, хепатит В, заушка, рубеола, тетанус, дифтерит, коклюш. *** пак не знае. Но си мисли, че много знае.
104
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак изоставаме. В развитите държави вече говорят за пета вълна и слагат трета и четвърта ваксина. Скоро ще почнат да се ваксинират всеки месец.
103
5
 
24
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 месец
Човешкия организъм е простичко устроен. Давай на детенцето си разтворими витамини 15 години поред и после се чуди защо като ги спре организма е загубил способност да си ги извлича от храните, колкото и плодове и зеленчуци да рупа. И с ваксината е така общо взето. Преболедувай си го, направи си имунитет, организма си знае работата.
102
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква вълна? АМа морето е бурно ли, кво?
101
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 100: Кой е решил да ме прави човек? Тоя, който договори ваксини за 3 години напред и в същото време викаше: боцнете се по веднъж и ковидът приключва ли? Статистиките за брой умрели от ковид са пълна лъжа. Имам преки наблюдения.
100
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският народ не може да бъде унищожен!
99
3
 
9
 
! Отговори
препърс преди 1 месец
Запасете се с храна,вода и оръжие и много муниции,няма нищо да загубите,печалба 100процента,цените скочиха ще скачат още това е инвестиция за бъдещето
98
3
 
28
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Тая статия пълен смях. Имало увеличен интерес към ваксините, защото хората ги било страх от нова вълна, ама не ги е страх да идват на море в област Бургас, която е в червена зона! За какъв точно страх говорим? За море не ни е страх, но за вълната ни е страх. Пълни глупости!!!
97
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Волен заплашва да спре излъчването на тв Алфа-телевизията на ИСТИНАТА!!!Открил е дарителска сметка.Да дадем по някой лев,викам ..
96
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Друга теория на конспирацията казва, че българите са супер про..с.ти и затова не искат да се ваксинират. Затова са и най-бедни. Не знам доколко е вярно.
95
5
 
10
 
! Отговори
Страшко Стресков преди 1 месец
В момента съм на панаир, народа яде и пие, маат кючеци..........а страхуващите нека си се стряскат.
94
7
 
27
 
! Отговори
Конспиративен преди 1 месец
Една от теориите на конспирациите твърди, че тия "ваксини" ти вкарват готови антитела, което пречи на организма да си изработи Т-клетъчен имунитет и съответно сам да си ги изработи. Както е с ваксините за морбили БЦЖ, полиомиелит и т.н. Там бустерни дози няма. Клетката си помни и си прави антитела при нужда. Та, като ви съсипят клетъчния имунитет до края на живота си трябва да си вкарвате антитела. А те не са безплатни.
93
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма пандемия? Ти мало..у..мен ли си? 30000 повече умрели спрямо предушни години. Правели го на май..му.на, не, ти си май...му.на, опитват се да те направят човек. Умрелите декември в София ги погребваха февруари. Защото няма пандемия. Про..ст народ, слаба държава.
92
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе къде се скриха феновете на Спутник, защо вече не агитират? Спряха да им плащат ли, що ли? Липсват ми някак...
91
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма пандемия? Ти мало..у..мен ли си? 30000 повече умрели спрямо предушни години. Правели го на ***, не, ти си ***, опитват се да те направят човек. Умрелите декември в София ги погребваха февруари. Защото няма пандемия. Про..ст народ, слаба държава.
90
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гиб Мелсън5-6 месеца след преболедуване антителата са 0. То и от грип се разболяваш всяка година, така че преболедуването нищо не значи. Освен при заболявания с траен имунитет след преболедуване
89
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 81: Благодаря. Невеж съм от към уйгундури. Прав си. Но пък разбирам кога ме правят на м.ай.м.уна. И твърдя, че няма пандемия и че всичко е театър.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За теб специално ще го вдигна. Ще ти издам сертификат после
87
1
 
17
 
! Отговори
Народа преди 1 месец
Повече.ме страх от тока цените глада безряцотица и ваксина