Стреснаха ли се хората от четвърта вълна? Скок на интереса към ваксините

Трябва добра комуникационна кампания за убеждаване в ефекта на ваксините, каза д-р Симидчиев
21 авг 2021 20:25, Красимир Ангелов
191

Новите мерки на Министерството на здравеопазването и изоставането в процеса ваксинация втори ден са повод за обществен дебат. Днес в него се включи и бившият здравен министър Костадин Ангелов. В пост във Facebook той заяви, че със заповедта си д-р Стойчо Кацаров е направил опит за силово налагане на ваксинацията, което според Ангелов е груба грешка.

Той прогнозира, че заради забавената ваксинация, скоро и София ще последва Велико Търново и Бургас и ще влязат в "червената ковид зона". А според експертите ниското ниво на имунизация срещу Ковид-19 у нас се дължи на лошата ваксинационна кампания.

Още по темата
"Ще купуваме нови ваксини, ще плащаме за тяхното поставяне на 100%, а реално сме ваксинирали около 20% от населението, което означава че 80% от тези пари, които изливаме, няма да влязат и да защитят хората. Поради тази причина трябва да има нещо, което да повиши ефективността на средствата, които изразходваме и това може да е единствено една добре направена комуникационна кампания", убеден е д-р Александър Симидчиев.

На този фон и днес работиха зелени коридори за имунизация. Още в първия час в един от разкритите временни ваксинационни центрове в столичен мол дори се образува опашка. Доктор Инширах Алшарафи работи всеки уикенд от 3 месеца на зелените коридори и сега наблюдава повишен интерес. На ден преминават между 70 и 100 души.

"Лятото има повече хора отколкото преди, защото искат сертификати, за да пътуват. А и сега са по-уплашени от следващата вълна. Които искат да пътуват избират само Janssen, но ние съветваме по-възрастните хора да изберат друга ваксина, защото тя има само 60% ефективност", обясни медикът.

В столицата през уикенда работиха кабинети за ваксинация в 5 търговски центъра, в Културния дом в квартал Дружба и в Окръжна болница. Столичани могат да избират от всички разрешени до момента от ЕС ваксини.

"Бях тук да получа първа доза и сега дойдох за втора игла. По-удобно е пунктът да бъде в търговски център отколкото в болница", убеден е Ливой, който е от Сирия.

Някои хора правят предварително прочуване сред свои близки, преди да изберат коя ваксина да си сложат.

"Избрах Pfizer на базата на обратна връзка от познати, изчаках няколко месеца да видя как им понася ваксината, дали има странични ефекти, температура. Аз лично нямах такива симптоми, само малко ме заболя ръката. Мисля, че е по-добре, ако повече хора се ваксинират, по-бързо ще се справим с пандемията", споделя Иван Михайлов.

Зелени коридори този уикенд има още в Габрово, Плевен и Враца.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
31
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Пресолихте манджата с този войнстващ натиск всеки ден да се ваксинирам. И така я пресолихте, че от колебаещ се май отивам в лагера на ония които за нищо на света няма да си сложат тоя експериментален серум. Ще изчакам още някоя година да видя дали няма да започнат някакви странни заболявания да се появяват. Един път през живота ми съм влизал с болница, и то след като си сложих ваксина за грип. Естествено е да съм подозрителен.
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, кажи какво да направим.
61
5
 
25
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Пътят е: "Локдаун-ваксина-разхлабване на мерките-нов щам-увеличаване на болните-локдаун!"...и така, до края на света.И както казах, девизът на всички нар/копласьри е: "Първите две-три дози са безплатни, после плащаш цял живот!"
60
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най гомемия ни враг са ваксинираните и-ди-о-ти .
59
6
 
3
 
! Отговори
Euroslayer29 преди 2 години
Ха ха ха!В отговор-пояснение на некакъв невеж по-долу!Уйгундурите са диво,чергарско тюркоезично племе отделило се от Великата орда,заедно с кутригури,уригури и прочие ччукундури и заселило се в Поволжието!Част от тях се домъкнаха в милата ни Родина преди около 1341 години и сеят ЗЛО до ден днешен!Ссмрт на всички ваксини-оставете уйгундурите да измират на воля,бре!!!
58
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74На *** антиваксъри и черно на бяло да им го покажеш, пак си знаят своето. Няма смисъл
57
4
 
30
 
! Отговори
ХОРА... преди 2 години
не се делете на ваксинирани и неваксинирани. Не заставайте един срещу друг. Не играйте по свирката им. Всички разбираме за какво става дума.
56
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди ваксината си направих тест за антитела -0. Първи файзер -420. След втория 3500. Преболедувала приятелка-49. Същата лаборатория. Е това не е ли доказателство!
55
7
 
18
 
! Отговори
Неваксиниран до 56 преди 2 години
И защо да ми се отказва болнично лечение като съм неваксиниран ??? Че аз съм си го платил 30 години предварително! Ако ще ми отказваш лечение моментално ми връщай парите! Стигат за ДОЖИВОТНА здравна застраховка с премия 2 000 000 евро във всяка клиника в Европа по избор!
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
59, просто дадох пример колко изтрещаляли хора има на тоя свят. А татус никога няма да им дам да ми направят доброволно. Да не сме в Аушвиц за Бога!
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са практическите доказателства че ваксинирана не може да заразява???? Ами няма ги защото ваксините ви са болт шет!!!!
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха, циркаджий...
51
5
 
7
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
"не ваксинираните да си плащат лечението...." Неграмотните, даващи компетентни становища - също.Само.че двойно. Нищо няма да вземеш, ама все пак да ти кажа, че се пише "неваксинираните".
50
16
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Няма как ваксиниран да произвежда вируси от ваксината . Ясно е, че си неграмотен. С научни доводи, с практически доказателства, не може да те убеди никой. Невежество и това е.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така се стреснаха, че питат Диана-Танасова от ГЕРБ как ще изкарат месеца като безработни. Ваксините се актуализирали с нова доза наркотик, трета игла в г_ з_ а.Тиквата от ГЕРБ е заложил тотална безработица за всички честно работещи. Все пак Мутри са на власт от 30 години.
48
4
 
0
 
! Отговори
до Ник 38ми преди 2 години
Николайчо, викаш без бодене в старческите домове един живот кипи, никой никога не умира нали?
47
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
47 а ако след 5 год развиеш рак, на базата на онова дето подписваш преди ваксинация, означава ли че сам ще си плащаш химиотерапията например? Защото ако неваксинираните ще си плащат лечението ок, става. Но искаме и вие ваксърите да си плащате до края на живота си сами всичко, което ще отключите. Ако сте съгласни, има сделка!
46
3
 
16
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Отивайте да се боцкате,какво чакате,срока на годност на ваксините не е безкраен.
45
5
 
17
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
На умници, дето сравняват стари изпитани ваксини с "биопродукт" /официалното наименование/ в период на тестване , никой не може да им налее акъл в главите. И това е много добре. Некачественото първо изчезва.
44
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито преболедувалите, нито ваксинираните имат доживотен имунитет. Вирусът се изменя, преодолява бариери, търси по-ефективни начини , това му е в природата . Нормално е да се прави бустер, особено на по-стари и имуносупресирани , за които заболяването е = на смърт. Ако трябва, след година-две , на всички ще се прави. Нищо странно. Нищо конспиративно. Който не иска, ако ще.!