Защо ваксинираните се заразяват и трябва ли ни трета доза?

"Случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото"
23 авг 2021 16:15, Ния Христова
103
 
"Науката трябва да е водеща. За момента за България най-важното е да бъдат покрити всички рискови групи, да бъде предоставена адекватна и обективна информация, за да може всеки да вземе информирано решение за себе си и да може да бъде постигнато по-високо ниво на ваксиниране, тъй като, за съжаление, продължаваме да бъдем на последно място в ЕС".
 
Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов. 
 
ОТ думите му стана ясно, че случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото.
 
"Наблюдават се случаи както на преболедували, които се заразяват, така и на ваксинирани. В медицината и във фармацията почти никога няма абсолютни неща. Това са по-скоро изключения. Основното предимство на ваксините е, че предотвратяват в по-висока степен тежко протичане, хоспитализиране и смърт", обясни маг.-фарм. Кирилов. 
 
Според директора на ИАЛ към момента България разполага с достатъчно ваксини. За съжаление, страната ни подарява ваксини, въпреки че само 15% от населението е имунизирано.
 
"До този момент в страната са доставени над 5 млн. ваксини от 4-те разрешени за употреба от ЕК, като заявените за тази година са близо 14 млн. дози, включвайки и петата ваксина на CureVac, но там още EMA извършва проверка по документацията. В момента в страната на база анализ на нуждите има достатъчно ваксини – близо 2,5 млн. са наличните дози", посочи Кирилов.
 
В голяма част от европейските държави се усеща излишък на ваксини.
 
"Дарихме 172,5 хил. дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан. 50 хил. дози от AstraZeneca бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на Pfizer на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на Moderna на Норвегия", съобщи директорът на ИАЛ. 
 
Трета "бустерна" доза
 
"През настоящата седмица се очаква Европейската агенция и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията да излязат с обща позиция по темата. Очаква се все още производителите да предадат данни на база изпитванията, но в България винаги, когато са взимани решения, сме се съобразявали с официалните препоръки. Именно в тази връзка ще се изчака официалното становище, тъй като EMA има най-много данни и извършва оценка на всички ваксини", коментира маг.-фарм. Кирилов.
 
Той изтъкна и особеност в договорите за доставка на ваксини за 2022 и 2023 г. – предвижда се и така наречената вариантна ваксина.
 
"Вариантната ваксина е адаптирана спрямо актуалните варианти на вируса. Изпитванията ще покажат какво ще бъде, но това е една от посоките, в които се мисли, в които се натрупва данни", обясни изпълнителният директор на ИАЛ.
 
Лекарства срещу Ковид-19
 
"Изключително активно работят ИАЛ и ЕМА в тази посока. Първото разрешено лекарство с показание Ковид-19 беше "Ремдесивир", като България участва в рамковото споразумение и продължаваме да получаваме доставки. EMA излезе с препоръка за употреба на кортикостероид и "дексаметазон" при тежки случаи", посочи маг.-фарм. Кирилов.
 
Той и коментира очакваните лекарства с моноклонални антитела:
 
"Към момента за 4 лекарства се извършва преглед на данните. Очаква се решение през следващите седмици и месеци. Обнадеждаващи са резултатите, като специфичното при тази група с моноклонални антитела е, че те ще бъдат за определена група рискови пациенти и непосредствено след положителен резултат ще бъде приложен продуктът в болнични условия", добави той.
 
Директорът на ИАЛ се надява много скоро EMA да излезе с положително становище за лекарствен продукт в таблетна форма, който да бъде въведен в началото на 2022 г.
 
"Стартираха в ЕС клинични изпитания във фаза 3. Надяваме се те да бъдат положителни и в началото на следващата година, ако всичко върви по план, да има такъв лекарствен продукт", завърши маг.-фарм. Богдан Кирилов. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
18
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 69Алллоу, кога пък кратyни кат тебе ще проумеят, че смътността не е заради вируса, следствие от прехода. И без вирус ще сме си най-зле!
67
2
 
24
 
! Отговори
Нов Световен Ред! преди 2 години
Нещата не са наред и това с конспирацията се оказва все по реялно. Илюминати, пирамидата и Новия Световен Ред се вихрят със пълна сила пред очите ни.
66
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според математиците в Европа , 90% от цялото население, включително, трябва да се ваксинира за да изчезне вируса. Запазна и Северна Европа ще го постигне. Южна Европа-почти. България -никога агонията ще продължава.!
65
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не е смъртоносен защо сме първи по смъртност в Европа и четвърти в света??? Докога ще се правите, че проблем няма? Докато умре някой ваш родител или дете?
64
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грубата реклама води до обратен ефект. А в България лекарите-депутати от ГЕРБ използваха случая да правят политика. Вождът им управляваше пандемията и ни докара до втори по смъртност в света.Това е и причината голяма част от българите да не искат да се ваксинират. Асоциират вируса с лъжите на ГЕРБ.Иначе е ясно че вирус има, както обаче е и ясно, че не е толкова смъртоносен, колкото го изкарват. От грип умират много повече хора. Само че за това не се повтаря всеки ден.
63
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто Служебното правителство е на власт случаите рязко намаляха.При некадърниците от ГЕРБ бяхме втори по смъртност в света.
62
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде се скри математика на ГЕРБ - оня с козята брадичка.Защото прогнозите му за пореден път се провалиха. Обаче
61
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри, никой не ви вярва. Запазете фалшивите новини за вас. Тлъстите лъжи ги разпространявайте в махалата на братята си роми.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете в ютюбата видео със заглавие: Dr. Shaun Brooks (PhD Oxford) Speaks To Ohio School Board
59
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима огавакул то сан ивабзиОн еинешукси ов сан идевв ен иМишан мокинжлод меялватсо ым иЕжокя, ашан иглод ман иватсо и,Сенд ман джад йынщусан шан белхилмез ан и исебен ан окяяовт ялов тедуб ад, Еовт Еивтсрацтедиирп ад, еовт ями,яститявс ад! Хесебен ан исе, Ежишан Ечто
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцна ли се? Зарази ли се? Изключение брат ми!
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В днешни не знаеш, като се боднеш дали ще попаднеш сред правилните или сред изключенията.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразяват се, щото не сте им набили 3, 4, 5-та доза!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилото на партията, не е правило твариш Кирилов
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нещо в Израел 80% станаха изключения от общото правило.
53
2
 
17
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Да се ваксинирам или да не се ваксинирам? Това е въпросът. Отговорът ми е: "Не, благодаря! Живее ми се."
52
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
До Анонимен 54: И като произнасяш молитвата наопаки, хваща ли дикиш? Или може би се молиш на лукавого?
51
1
 
17
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
Поредният ковиден маг в ефира - този път - маг-фармацевт.
50
3
 
21
 
! Отговори
Холмс преди 2 години
Елементарно, Уотсън! Ваксините не са ваксини срещу сегашния вирус - той е друг. Както и преболедувалите, дето го карат наново. Следователно, не става дума за мутация, а за нов вирус. А иначе - трета бустерна доза, четвърта клъстерна доза, пета стадна доза и шеста еврогeйска доза, седма хамериканска и т.н.
49
1
 
17
 
! Отговори
. преди 2 години
И 20 - сет ваксини да си сложите все тая, нямат необходимата ефективност част от хората го виждат и за това не желаят да се ваксинират.