Продължителното онлайн обучение засилва проблемите

Четири сценария за училищата съобразно нивото на заразяване
24 авг 2021 14:47, Анисия Иванова
25
Продължителното онлайн обучение засилва проблемите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има голяма вероятност учебната година за започне с онлайн обучение, но училищата са много по-подготвени за това, отколкото миналата година. Ще се търси максимален баланс между нуждите на учениците и опасността от разпространение на коронавируса, за да се осигури възможно най-доброто качество на образование. Това заяви Асен Александров, директор на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Министерството на образованието (МОН) и здравните власти ще определят как ще започне учебната година в зависимост от нивата на заболяване, но ние се стремим да сме "възможно най-ефективни при всеки сценарий", каза Александров.

"Избираме между две важни неща - правото на образование и правото на здраве", каза Александров и допълни, че във всеки един случай ще има недоволни и намирането на баланс е много трудно.

"Ще се търси възможност последни да бъдат карантинирани учениците от начален етап, тъй като при тях електронното обучение е най-малко ефективно и се натрупват най-много дефицити."

МОН трябва да вземе решението доколко вирусът е опасен и доколко отварянето или затварянето на дадено училище би повлияло на цялостната картина на разпространение на Covid-19.

"Много по-подготвени сме от миналата година, но още един път ще подготвим детайлни инструкции - за седмични разписания, дезинфекция, дистанция, как да се провеждат учебните занятия, как учениците да влизат в училище, какво да се прави в случаи на заболели ученици."

Възможно е и да се въведе хибридна форма - част от училището да започне онлайн, а друга - присъствено.

МОН предвижда учебният процес да е организиран на локален принцип, разказа Александров.

Ще има четири сценария в зависимост от нивото на заразяване. При "жълт" и "зелен" сценарий с ниски нива на заразени ще се учи предимно присъствено, при "червен" - ще се взима решение на място и ще се прави подготовка за преминаване към електронно обучение. При "тъмно червен" сценарий ще се учи изцяло дистанционно в цели училища или общини.

"Дистанционното обучение е принудителнo и никой не го иска - и учители, и ученици искат присъствено обучение", каза Александров.

Проблемите с онлайн обучението през изминалата учебна година са били различни в различните възрастови групи, сподели директорът на 51-во СУ. "В първи и втори клас имаше затруднения при четенето и преразказването - неща, при които живият контакт е много важен." При по-големите ученици е имало проблеми в математиката и българския език - отново предмети, които силно зависят от обяснения на живо, добави той.

През миналата година 38% от учениците са учили присъствено, каза Александров и добави, че би искал съотношението да е 50/50.

"Могат да се редуват паралелки в електронна среда и в училище. Мисля че миналата година успяхме да наваксаме дефицитите почти на 100 процента, тъй както втория срок повечето ученици бяха присъствено. След известен период може да се навакса, но след продължително време на онлайн обучение това вече е много трудно."

Какви други проблеми срещат ученици, учители и родители с онлайн обучението, какви са нагласите и подготовките за старта на новата учебна година може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност онлайн обучението има и добра страна - тъкмо да се поотсеят малко на кой му се учи и кой чистач и мияч ще става. Иначе си проличава чак след университета, а това си е загуба на време и ресурси.
21
1
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Ако училищата работят, особено класовете над 4 клас, всички противоепидемични мерки стават безмислени. Каква е ползата да се затварят молове, барове, фитнеси и т.н., след като училищата ще бачкат на макс ? Все едно да наливаш вода в каца без дъно.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля ,че негодуванието на родителите не трябва да бъде насочено към учителите , а към тези , които са решили обучението да бъде онлайн.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пълен абсурд Стига сте плюли учителите . Те са последните , чието мнение се взима под внимание . Знам със СИГУРНОСТ , че учителите искат ПРИСЪСТВЕНО обучение !
18
9
 
5
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 2 години
Мястото на учениците е в училище, но на учителите това не им допада. По-добре е от вкъщи с редуцирано време на часовете и без ангажименти, защото само те се страхуват.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запада не им трябват професори, а берачи на ягоди и чистачи. Нивото ни пада и скоро ще е близо до това на Мароко, прости като ***.
16
3
 
8
 
! Отговори
Плевен преди 2 години
Синковеца от това онлайн обучение нищо не можа и да научи! Пишат се едни ялови оценки, добри, а той нито чете, нито пише. По цял ден е пред компютъра и гледа хард поррно. В професионалната гимназия даскалите преподават по 3-4 предмета, а те са с диплома по икономика или по философия. Даскалката по чужд език едвам говори на разбираем български език. Всичко това става в един голям град, а какво ли се случва в провинцията?
15
1
 
8
 
! Отговори
пери преди 2 години
Докато парите следват ученика и всеки минава в по-горен клас независимо дали може да чете, пише и смята, няма кой знае какво значение дали децата ще учат на живо или онлайн, но онлайн обучението ще убие тотално всякакъв шанс за грамотност.
14
5
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе обучение!? Онлине!? Нали гледам дъщерята! 7-ми клас беше! Онлине! Абе какво обучение бре! Включва телефона и толкоз! Обучение!? Ай сиктир!
13
1
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
ще видим и от твойте кво ще излезе
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като цяло образованието е проблема.Онлайн обучението им дойде дюшеш,да се спасят от позора.В нашето училище,а и в тези от т нар свободен свят ,вече не се УЧИ.
11
5
 
6
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
до даряващите минусиВсеки който предпочита да осакати децата си образователно, щото върлувала някаква нова хрема ще им е длъжник цял живот, ако и да не го осъзнава понастоящем
10
2
 
4
 
! Отговори
пери преди 2 години
Да не говорим за обездвижването и проблемите със зрението, стойката на тялото, липсата на жив контакт и социално общуване.
9
2
 
5
 
! Отговори
пери преди 2 години
До Анонимен 7 - Там е работата, че на никого не му се учи. Даже и тези, на които малко повече им се учи, в тая среда имат много повече източници на разсейване, а това пак води до липса на концентрация и внимание. Айде да разбираме малко повече, като го работим това от 25 години и можем да направим сравнение от първа ръка.
8
3
 
4
 
! Отговори
При преди 2 години
онлайн обучения рязко пада имунитета на децата. Има не един и два примера на заболели за това.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛУПОСТИ, който му се учи ще учи и онлайн. Въспинание трябва.
6
7
 
8
 
! Отговори
пери преди 2 години
До Анонимен 1 - Онлайн обучението е абсолютно неефективно, но ти вероятно нито имаш деца, нито работиш в системата на образованието, щото отстрани няма как да видиш каква тотал щета е това за децата, особено за тези до 10 клас. Липсата на концентрация и внимание е пагубна за натрупването на каквито и да било знания, а да ти пее госпожата от компа, а ти в това време да си играеш компютърната игра, няма как да стане.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво го мислят пак бе, нали миналата година зорлем заразиха учениците, че и ги пуснаха пролетта пак, та и малкото незаразени да изкарат вируса! Е, изкараха го и сега имат имунитет! Туй то. Вече няма да са развъдници на зараза.
4
2
 
3
 
! Отговори
Твърдо са решили да преди 2 години
С нетърпение чакам.Тогаз неминуемо ще се насадят на дедовия.Българина е крайно докачлив га иде реч за чедото му
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърдо са решили да посегнат и на децата.