Китай разпространява нова пропаганда: Обвинява САЩ за произхода на COVID

До дни трябва да излезе докладът, поръчан от Джо Байдън
25 авг 2021 07:10, Нели Христова
168
Китай разпространява нова пропаганда: Обвинява САЩ за произхода на COVID

Кампания за дезинформация, в която се твърди, че COVID-19 произхожда от американска военна база в Мериленд, придоби популярност в Китай преди публикуването на доклад на американското разузнаване за произхода на вируса.

През май американският президент Джо Байдън разпореди 90-дневна проверка дали пандемията от COVID-19 не е пламнала в следствие на лабораторен инцидент или е възникнала от контакт на човек със заразено животно.

Дотогава теорията за "изтичане на лаборатория от Ухан" беше отхвърляна от повечето учени като конспиративна теория.

Но сега, малко преди докладът да види бял свят, Китай премина в офанзива. През последните няколко седмици китайски източници разпространяват твърдение, че COVID-19 е създаден в САЩ.

Използвайки всичко от рап музика до фалшиви публикации във Facebook, експертите казват, че пропагандните усилия са успели да убедят местната китайска аудитория да развие скептицизъм срещу международната критика към ролята на страната в пандемията от COVID-19. Но експертите казват, че слуховете не са направили много за легитимирането на Китай пред външния свят.

Какви са обвиненията?

Повечето американци може би никога не са чували за Форт Детрик, но той се превърна в популярно име в Китай.

Китайски пропагандисти пробутват теория, предполагаща, че коронавирусът е създаден и изтекъл от военната база във Фредерик, Мериленд, на около 80 км северно от Вашингтон.

Някога Форт Детрик е бил център на американската програма за биологично оръжие, но в момента там се помещават биомедицински лаборатории, изследващи вируси, включително Ебола и едра шарка. Сложната му история предизвика спекулации в Китай.

Рап песен на китайската националистическа група CD Rev, която предполага нечестиви заговори, измислени от лабораторията, беше наскоро одобрена от Джао Лицзян, говорител на китайското външно министерство.

"Текстът на песента "Колко сюжета излязоха от лабораторията ви/От колко мъртви тела виси етикет/Какво криете/Отворете вратата към Форт Детрик“ - е неудобен, но нейното чувство отразява нашето мнение", написа Джао в Twitter.

Джао, който е известен с агресивния си стил на дипломация, изигра важна роля в разпространението на теорията за "произхода от САЩ". Няколко туитове от акаунта му от миналата година за първи път привлякоха широко внимание към Форт Детрик. "Какво стои зад затварянето на биолабораторията във Форт Детрик?“, написа той през юли 2020 г. "Кога САЩ ще поканят експерти да разследват произхода на вируса в САЩ?"

През последните месеци към неговите обвинения се присъединиха китайски дипломати, базирани в различни страни, а китайската държавна телевизия CCTV дори излъчи специален репортаж с продължителност един час "Тъмната история зад Форт Детрик", съсредоточен върху нарушенията в лабораторията от 2019, за да затвърди твърденията за слаба лабораторна сигурност, повтаряни от китайски служители и държавни медии. Свързан хаштаг е имал повече от 100 милиона гледания на Weibo, китайски еквивалент на Twitter.

"Виждаме по-продължителна кампания, включваща по-многобройни и географски разпространени факти за популяризиране на разказа", казва Айра Хюбърт, старши разследващ анализатор във фирмата за социални анализи Graphika.

Друга популярна теория, разпространявана от националистическия таблоид Global Times, се опитва да свърже произхода на вируса с американски експерт по коронавирус д -р Ралф Барич и изследователи от Форт Детрик.

Вестникът предполага, че д-р Барич е създал нов заразяващ хората коронавирус, тъй като той е изследвал коронавирусите при прилепите.  Вестникът също така стартира онлайн петиция, призоваваща китайските потребители на мрежата да подпишат отворено писмо с искане на Световната здравна организация (СЗО) да разследва Форт Детрик. Хората биха могли да "подпишат" писмото с едно щракване, а според съобщението жалбата събра повече от 25 милиона "подписа".

Пропаганда от Швейцария до Фиджи

Експерти казват, че Пекин се стреми да привлече некитайска аудитория в спора за произхода на COVID-19, за да размъти допълнително водите.

Ясен пример се появи през юли, когато китайските държавни медии започнаха безмилостно да докладват за критики, публикувани във Facebook страницата на Уилсън Едуардс - потребител, претендиращ за швейцарски учен.

Едуардс твърди, че Вашингтон е "толкова обсебен от атаката над Китай по въпроса за произхода, че не е склонен да отвори очите си за данните и констатациите".

Но посолството на Швейцария в Китай по-късно заяви, че няма швейцарски гражданин с това име, и призова китайските медии да премахнат фалшивата новина.

Експертите смятат, че Уилсън Едуардс вероятно не съществува, а вместо това е измислен пропаганден профил. Страницата му във Facebook стартира в деня, в който публикува "разкритията си" за COVID-19. Нов акаунт в Twitter под името Уилсън Едуардс публикува същата информация в същия ден.

Историята на Уилсън Едуардс изглежда е била съобщена за първи път чрез неясен двуезичен китайско-английски канал, базиран във Фиджи - Voice of South Pacific.

Въпреки че не е ясно дали Voice of South Pacific се подкрепя от китайската държава, мобилното му приложение е разработено от изцяло притежавано дъщерно дружество на държавната информационна агенция China News Service, първото голямо китайско държавно издание, което докладва за претенциите на Edwards.

BBC установи, че дори преди публикацията на Едуардс във Facebook да привлече широко медийно внимание, тя е била споделена от стотици акаунти във Facebook, които твърдят, че са базирани в Югоизточна Азия.

Какво говори това за китайската пропаганда?

Последната глобална кампания на Китай за промяна на мнението относно произхода на COVID-19 може да не е създала много нови приятели за страната в чужбина, но анализаторите казват, че е успяла да убеди местната публика в Пекин.

"В по -голямата си част най -голямата грижа на китайското правителство е вътрешната легитимност", казва асистентът по глобална комуникация на Държавния университет в Джорджия Мария Репникова пред BBC.

Все повече китайски дипломати наскоро се появиха в Twitter, който е забранен в страната, но техните бойни послания изглежда са насочени към местна аудитория.

Проф. Репникова казва, че Китай размива границите между вътрешна и външна пропаганда, но тази стратегия не идва без рискове, тъй като по-малко ефективните външни съобщения могат да натоварят външните отношения на Китай.

Междувременно китайските държавни медии са избрали повече чуждестранни източници, а чуждестранните видео блогъри играят все по-важна роля в дезинформационната кампания на Пекин. Тези усилия имат за цел "легитимиране на Китай отвън", според проф. Репникова.

Нарастването на чуждестранните елементи в китайската кампания за дезинформация сигнализира за промяна в пропагандната стратегия на Пекин.

"Не става въпрос само за разказване на история", казва проф. Репникова, "Става въпрос за създаване на история". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
1
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА? преди 2 години
Защо пропаганда? Защо това да е кампания за дезинформация? Днес.бг, това ли е вашето мнение, или просто преписвате нещо, за да ви има? Дезинформаторите сте вие, както изглежда. Всяка възможна версия ТРЯБВА да бъде проверявана. Вие журналисти ли сте, или ПР работници?
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 'що пък да не ги обвиняват? САЩ обвиняват тях, защо да не може обратното? Никой не закача "забравената" тема за американските доларчета към лабораторията в Ухан преди епидемията... "Ама ние ги спряхме преди това да се случи..." Мрън, мрън, ние сме американци, мрън, мрън, мрън... На Китай не може да се вярва, мрън, мрън, ние сме мноооого надежден източник на информация, мрън, мрън... Американци сме...
132
0
 
3
 
! Отговори
Не вЕрвам! преди 2 години
Не прочетох статията докрай, защото съм убеден, че от китайските дрОгари не може да се очаква истината. Всичко започна от Ухан, ама нещо такова се получава: кой ми ака в гащите.
131
2
 
2
 
! Отговори
Предстояща трагедия преди 2 години
С Ваксините ще стане беля много хора ще пострадат после кого ще обвиняват след като започнат да умират ваксинирани хора???
130
1
 
1
 
! Отговори
Тексако преди 2 години
Само изчакайте две-три седмици,и ще видите кой кого ще обвинява.
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целия съвременен свят се основава на дезинформация и пропаганда, от това което си купуваш в магазина до политическите игрички от които имат полза определени хора.
128
4
 
0
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Отговор139 Тро.лчо, не е полза да са в сто скафандъра, а да ползват ума си. Не всички са измамници, но много просто си мълчат от страх. Аз няма какво да правя в интензивното. Тези, които са там, за година и половина трябваше много неща да разберат, а те си останаха на ниво начало - нищо не знаем за вируса. Поне смъртността да намалят до световната - 2 %. Че с 4,3 % изводите се самонатрапват.
127
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 151 Антиваксърчо, не ти го пожелавам, ама хайде разходи се до интезивното, след седмица-две! Или поне поговори с някой, който работи облечен в три скафандъра ! Сигурно всички са измамници?
126
0
 
3
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Някой 151 Вие, тро.ловете по-скоро сте наведени на диктатора Путин, защото тро.ло.ве има само в България и Русия, по една случайност. Щом и сам виждате, че Путин активно участва в ковид играта, по каква логика ни го натрапвате в нашия лагер - на противниците на ковид истерията? Или няма друга опорка :)
125
6
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Че само Китай ли ни залива с пропаганда ?Че и в нашите форуми се носи смрад на рубли? Всички антиваксърчета са наведени на Изток! Сякаш техният Путин не боцна първо дъщеря си?
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предвид това, че светът се управлява от тъмни сили, намиращи се на територията на САЩ, а не в Китай, не виждам логика вирусът да е създаден в Китай.
123
4
 
11
 
! Отговори
Сакън преди 2 години
САЩ бранят собствената си оглушително успешна до сега дезинформация, че ковидът бил произведен в Китай, за да не се разбере че той всъщност наистина е произведен във ФОРТ ДЕТРИК, САЩ.
122
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е против Сащ значи е пропаганда. Ти да видиш
121
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти и истина...
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Китай обвини САЩ за вируса, китайците са прави. Когато САЩ обвини Китай за вируса и американците са прави. Вирусът е изработен в Ухан от китайски учени с цел да бъде био оръжие. Но тази разработка е спонсорирана от САЩ. В Скай Нюз Австралия например посочиха документи за това.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балкански селянин и геополитика :))) коментарите са просто смехотворни :))))
118
4
 
7
 
! Отговори
Долни преди 2 години
Лъжливи комунисти ! Защо не допуснат международното разследване, като не са виновни !?
117
1
 
18
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Те, че и едните, и другите са маскари, е ясно. Но е добре да се разпитат всички учени от военните лаборатории по света с полиграф. Със сигурност ще научим голяма част от истината. Повече от подозрително е, че ни вбиха в главите версията прилеп-панголин-човек на пазара в Ухан, без никакви доказателства и повече от година никой не потърси такива. Люк Монтание отдавна каза, че е лабораторен и му затвориха устата, макар че посочи китайците. Аз повече се съмнявам в сащианците, защото имат голямо влия
116
0
 
7
 
! Отговори
Истина преди 2 години
цялта патардия е за командване на стадото без значение къде се намира. В началото една игла, после втора, след това трета, докато стане навик 2 пъти годишно всеки да си слага някаква игла... след време ще има в нея каквото трябва за да се контролират определени неврони и .... всички ще станем бионаноботи, уж ще сме наноботи ама поне био :)
115
3
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
ами ако не е пропаганда, а е истина?