Ваксината спрямо Делта варианта като снайпер, улучващ не 10, а 8

Д-р Илиев: Третата доза ще засили защитата на организма
25 авг 2021 12:29, Елка Василева
54
Ваксината спрямо Делта варианта като снайпер, улучващ не 10, а 8
Кадър: БНТ

С възникването на Делта варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации. Това каза пред БНТ д-р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн.

При Делта варианта се наблюдава леко отместване, много малко, но все пак налично, на ефективността на ваксината.

Още по темата

"Ваксинирането намалява предаването и разпространението на вируса, т.е. самото ваксиниране, въпреки че при Делта варианта този ефект е леко намален, все пак съществува възможност да ограничи и до голяма степен разпространението", допълни д-р Илиев.

Той сравни ваксината спрямо "Делта" варианта като снайпер, който не уцелва в средата, в десетката, а малко встрани, в осмицата.

Според него трябва да правим разлика между това човек да се зарази с Делта варианта и да прекара едно леко заболяване и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Д-р Илиев коментира, че във Великобритания 5% от хората, постъпили в интензивни отделения и починали, са ваксинирани, но основният брой е от неваксинирани.

Той даде за пример и Израел. Там по думите му се получава един лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета бустерна доза ефектът е много добър и това ще бъде елиминирано.

"Това, което знаем за ваксината на "Пфайзер", е че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%", обясни д-р Илиев.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано, а всяка държава има свободата на действие и самостоятелност.

15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с Алфа варианта, а  на Делта варианта му трябват само 10 секунди, коментира д-р Илиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** - Ти преди да го подпишеш прочете ли информираното съгласие? Там ясно пише, че си запознат с "ОЧАКВАНИТЕ НЕЖЕЛАНИ реакции". Знаеш ли какво означава ОЧАКВАНИ НЕЖЕЛАНИ? Някой ги очаква и са нежелани. Щом е все тая дали ще се подпишеш, я ми кажи един ваксинационен център, където ваксинират, без да се подпишеш. А чувал ли си за чл.29 т.2 от Конституцията? Заради този член и точка за никоя друга ваксина не е нужно да подписваш нищо, защото не са медицински експеримент, а утвърдени ***...
42
0
 
2
 
! Отговори
Драги докторе, преди 2 години
ако си виждал мишена на снайперист, ще знаеш, че и при десетка и при осмица, резултатът е 100%.Не ставай още по-смешен.Ваксинирай се в сряда и петък ако щеш."Бронежилетките" ви са дефектни и безпредметни и няма защо да ни карате да ги слагаме.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** - Никой не може да съди производителите на ваксините, защото те са в експериментален период. Ти доброволно си я биеш и се съгласяваш да си част от експеримента и вече каквото стане. Говори с адвокат, за да те светне, че дори и да умреш от нея, никой освен ти самият не носи отговорност за това.Да си мислил по темата преди да си се боцнал.Между другото крайният срок за подаване на окончателния доклад за безопасността и ефективността на ваксата на Пфайзер е 12.2023 - пише го на листовката!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей как се сети тоя д-р ,значи стреляш два пъти ,ама няма 10-ка ,затова трети (трета доза) ,ама още не се вижда в "мишената" дали си е 10-ка ,ами ако не е ? Още колко пъти ще "стреляме" за да уцелим :))))))
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислиха отново някакви простотии да замажат ситуацията. И накрая пак - третата ще ни оправи вече, ама наистина. След няколко месеца като пуснат новия си щам ще го видим какви ще ги плещи, нещо от рода на: "третата доза е снайпер, който улучва 7 от 10 пъти. Но сега с четвъртата ефектът ще е много добър". Как не ги е срам да се излагат така, явно пачката е голяма.
38
1
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Вие агитирахте за първите две дози ,сега се напъвате за трета :)))) Смешници алчни!
37
0
 
3
 
! Отговори
Пацо преди 2 години
е то ако е снайпер как улучва по - малкото
36
0
 
8
 
! Отговори
Не мога да повярвам преди 2 години
Че тази болест, колкото и страшна да е, даде повод да се изпишат и публикуват толкова много глупости и небивалици
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ***.... и защо тогава не махнат това безполезно листче? я вземете се напънете в сороския ви свинарник и измислете по-добри опорки
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интервютата на този експерт ми напомнят корекомския синдром от едно време. Човекът е фармаколог, доктор, ама не лекар. Колко да е виждал пациент? Другият, санитар в немско, и той велик фейсбук-експерт и на него пляскат шматките. И такива недоразумения плюят българските лекари, а разни умни и красиви илитерати им пригласят.
33
7
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Докато лошия материал не седне да прочете какво е то информирано съгласие и какво пише в него, ще продължава да си мисли, че освобождава някого от отговорност. Реално производителите си носят отговорност, стига да можеш да докажеш причинно следствена връзка. Дали сте се подписали на тоя лист или не, е все тая. Той просто доказва, че не сте принудени и се ваксинирате по свое желание.
32
11
 
11
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
А ваксината е като бомба с таймер, само дето никой не знае какво ще стане, когато броячът стигне 00:00.
31
11
 
15
 
! Отговори
Оффф! Аман! преди 2 години
Колко ли му плащат на тоя да ги плещи тия щуротии?
30
4
 
15
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
Тоя продажник не спря да дудне лъжи !
29
6
 
10
 
! Отговори
Кътю преди 2 години
Всеички знаеме за измамта с вироса и ваксините. Няма корона вироз.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година по три ваксини ще трябват. Иначе яко ще се мре.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато докторите обясняват медицински случаи с военни термини... Първо правило не вреди! Включително и чрез страх и паника
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината не е снайпер и нищо не улучва, като е толкова качествена защо се налага трета ваксинация?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно да ви кажа в последната година и половина мнението ми за лекарската гилдия се промени тотално. И преди съм бил наясно, че във всяко стадо си има мър_ша. Ясно ми е било, че една част от тях са зубъри т.е. много трудолюбиви, но глу_пави, обаче напоследък имам чувството, че тази част е доста голяма. Извинявам се на свестните сред тях за коментара ми, но... Даже познавам лекар, който си има болница. Като му споменах за нанотехнологии, което е бъдещето на медицината, ме гледаше като тръба...
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако един снайперист уцели чак от третия път, може ве че е да са му светили маслото, или да го е заловил врага. Така че леко с военната реторика