Здравното министерство припомни: Маските на закрито са задължителни

Задължително е и спазването на физическа дистанция
25 авг 2021 16:00,
45
Здравното министерство припомни: Маските на закрито са задължителни
Снимка: Pixabay

Носенето на маски и спазването на физическа дистанция на закрити обществени места е задължително, припомниха от Министерството на здравеопазването.

“Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице”, поясниха от здравното министерство.
 
“Спазването на физическа дистанция и носенето на защитна маска за лице е задължително и при посещение на:

- присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;
- посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
- културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
- спортни състезания с публика;
- на всички пазари, тържища и базари;

Още по темата
За да бъде ефективно носенето на защитна маска за лице, същата трябва да покрива изцяло носа и устата - от основата на носа до брадичката.
 
За работниците/служителите, които са ваксинирани срещу COVID-19, може да се допусне изключение от изискването за носене на маска за лице на работните им места. Това става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите”, пишат от Министерството на здравеопазването.
 
Препоръки към гражданите за правилно използване на предпазни маски за лице: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/13/preporki_maska.pdf
Как да предпазим себе си и околните: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/02/14/kak_da_predpazim_sebe_si_i_drugite.pdf
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Много ни пазят но не преди 2 години
Всички трябва да ги свалим. Който го е страх да слага или в къщи да си стои.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно не важи за депутатите. Всекидневно ги виждаме по телевизията почти всички без маски в пленарната зала. Предполагам и чиновниците от МЗ също ги виждат.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как точно ще ни задължите да ги носим? Полицията по закон няма право да издава акт за неносене на маска, а аз се съмнявам здравния министър да тръгне по моловете да глобява. Прекалихте с глупостите си и забравихте, че всичките ви "заповеди" зависят едиствено от добрата воля на народа ви, когото вие предадохте. Ние сме милиони, а вие сте няколко стотин макс. Сърбайте си сега попарата.
35
9
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Тъкмо заетост да осигурим на бедстващите без работа. За нарушителите 1000 лв. глоба, при второ нарушение 2000 лв. + 2 месеца обществено полезен труд. За служителите на реда по 10% допълнителни пари от всеки глобен. Явно това иска народът.
34
0
 
3
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Аферим, ашколсун, мерси
33
4
 
15
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
Скоро нямаше статия за мерките !!! Евала .....!!! Да питам точно с какво помагат маските , освен за белодробна емболия....?!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бях забравил.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами хубаво казвате кое е задължително и кое не ,НО контрол по спазването нама никакъв. Така никой не счита нищо за задължително. Молове, хипермаркети и т.н. Маска носи на 10 човека 1. Барове, дискотеки, концерти, фестивали - 0 човека носят маска. И стига с това няма хора и т.н. Тръгват един автобус проверяващи по големите обекти - проверяват и пишат актове за час и айде към другия обект. Направете им мобилни принтери дето само се въвежда име, място и час на нарушението. Не да пишат по 100ч 1 акт
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе,значи маските на закрито задължително ,а маските в дискотеките и баровете не,докторе явно там имат имунитет за вируса
29
4
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Точно и аз същото се запитах. Добре, че прокуратурата се заинтересува, за да се сетят изобщо да кажат нещо по въпроса кацаров /малката буква не е грешка!!!/ и министерство на образованието. По същата причина тоя жалък човечец го видяхме явно и днес по тв-то да каже плахо-добре е да се ваксинирате. Защото от юни се крие като мишка. Много активан беше само и едниствено като уволни Балтов. Тогава се разхождаше по медиите нон стоп....Срам ме е, че допускаме това като общество!!!
28
1
 
4
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Това в отговор на статията "Прокуратурата пита Кацаров какви мерки се предприемат срещу COVID-19" ли е? Ей така... за всеки случай :) хахахахахах
27
2
 
9
 
! Отговори
И как преди 2 години
Ще докажеш, че си ваксиниран. Ваксинираните също се заразяват и стават преносители на заразата. Затова всички с маски на закрито, за да не се стига до саморазправи.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се допуска изключение за ваксинираните? Каква е научната обосновка за това ?
25
0
 
16
 
! Отговори
Олекна ми преди 2 години
Аз си ползувам маската от март 2020, това е то първата любов
24
0
 
23
 
! Отговори
търтеи преди 2 години
а за онези търтеи дето стоят в сградата ба народното събрание
23
17
 
9
 
! Отговори
Ссд преди 2 години
Смешн*ици, да ви имам псевдо мерките. Чакате заразените да станат 20 процента ли да направите нещо???
22
2
 
9
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
Явно на някои вносители им паднаха оборотите, та за тва ни припомнят
21
1
 
32
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"За работниците/служителите, които са ваксинирани срещу COVID-19, може да се допусне изключение от изискването за носене на маска за лице на работните им места " - Който слушка, може и да диша, евентуално. Ама не е сигурно.
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво си беше на Слънчака. Само един фармацевт ме посрещна с нещо като маска, като я носеше на полусъединител под брадичката.
19
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никакво спазване на мерки, няма как да лепнат по един полицай на всеки човек ;)