Доц. Гломб: Щом се храним три пъти на ден, може и трета доза да си поставим

Трета доза от ваксината ще засили защитата срещу COVID-19, убеден е д-р Аспарух Илиев
26 авг 2021 19:30, Ния Христова
352

Правителството вчера обяви, че удължава с три месеца извънредната епидемична обстановка, а новите случаи на COVID-19 у нас продължават да се увеличават.

"Получиха се съобщения за промяна в клиничната картина при Делта, но те все още не са официални. Към момента няма публикации в научните списания, че има промяна в симптоматика при Ковид-19. Нека пациентите да не изчакват температурата им да бъде 40 градуса, за да потърсят лекарска помощ, а през това време да ходят на работа, ако се чувстват добре. При най-малкото съмнение, че човек се разболява, трябва да се консултира с лекар", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева - Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Според нея напълно естествено е да се стартира и поставянето на трета доза от ваксините, когато се установи тяхната безопасност и ефективност. 
 
"Както се храним три пъти дневно, така можем и да се ваксинираме с трета доза, това е нещо естествено. Както се прави реваксинация срещу тетанус", коментира вирусологът.
 
Тя даде пример с проучване в Израел, в което са били изследвани две групи хора. Сред ваксинираните с трета доза 37 човека са се оказали положителни за COVID-19, а в другата група, с поставени две дози, над 1000 са дали положителен резултат. И в двата случая обачие не се съобщава дали хората са се разболели или само са били положителни. 
 
"Може би третата доза ще се окаже благоприятна, но са нужни още данни за безопасността и ефективността. Преболедувалите също трябва да се ваксинират, защото ваксината засилва паметта", добави доц. Гломб. 
 
Ръководителят на лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев също подкрепи поставянето на трета доза.
 
"Съвсем нормално е слагането на трета доза, с всяка следваща доза ефективността и продължителността на действие е по-голяма", подчерта той.
 
Той същи цитира проучване в Делхи, където повторно заразяване се наблюдава при 10% от случаите. 
 
"Повторното преболедуване е по-чест феномен отколкото очаквахме", предупреди д-р Аспарух Илиев.
 
Той уточни, че преболедувалите вируса ще имат трайни последствия.
 
"Те са разделени на две групи - постковид синдром при хора, които са преболедували тежко, но има и лонгковид при хора - които са преболедували сравнително леко, почти безсимптомно, но през следващите седмици и месеци имат проблеми с дишането, концентрацията. Това е заболяване на всички съдове в тялото. В такива случаи след време се наблюдават оплаквания при различни органи и системи", уточни д-р Илиев.
 
И посочи като проблем в България големия процент на хора, които не спазват мерките. 
 
Доц. Гломб обясни какви са рисковете от заразяване с Делта при хора, които са ваксинирани или при такива, които не са имали досег с коронавируса.
 
"Ако се срещне с напълно наивен пациент, който не се е срещал с вируса и не е ваксиниран, вероятността да се зарази е над 90%. Вероятността да го прекара с леки симптоми е по-голяма, но никой не знае как ще протече заболяването, това е игра на руска рулетка. Ако един преболедувал или ваксиниран срещне Делта, вероятността да се разболее е ниска. Вероятността да остане здрав е 90%, а да стане безсимптомен носител е по-голяма от останалите варианти. Такъв човек може да бъде опасен спрямо околните в рамките на 2-3 дни, а един неваксиниран може бъде носител доста по-дълго време", обясни доц. Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде още една купена диплома.Абе хора, като си купувате тапийте поне стойте мирни и тихи и не ни навирайте ума си в лицата ни. Тая от къде си е взела дипломата. Нещо в последно време бая пазаруващи от един и същи сайт наизлязаха.
262
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауу, аз съм на диета. Е, значи съм освободена от ваксина.
261
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте снимката лицето,очите двете половини на лицето се разминават,това какъв синдром беше?Или не е вече човек?
260
0
 
6
 
! Отговори
Доц. Тромб преди 2 години
Моята колежка професорка Тюлен,където говори за ковид по студията трябва 6 дози да си постави по тази логика:)
259
0
 
10
 
! Отговори
Чува ли се? преди 2 години
Тази жена чува ли се и знае ли какво говори?Това ли знае медицината у нас?Да почете малкоооо професионални становищасвързани с трета ваксина, че тогава да ръси глу........!Бабите на село не могат да измътят такива умнотии.
258
0
 
20
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Като гледам физиката, гжа Тромб може да се храни и 5-6 пъти на ден. То апетитът идва с говоренето. За нея специално ще са нужни 5-6 ваксини по тази логика. Глупостта на някои е без граници.
257
0
 
5
 
! Отговори
Гогич преди 2 години
А тия дето се хранят пазделно кво - ще им биете ваксините на съставките им ?? Щом хранене и ваксане е едно и също А тия с по 5 хранения на ден явно по 5 вакси ще трябва да вдемат.ООникарно тАпа :)
256
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах преди или след ядене, защото аз ям по три пъти на ден? Ами ако ям два пъти или пет пъти на ден какво е? И още нещо - кога са и правили мозъчната ампутация?
255
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пук ни! Няма и половин да си сложа.
254
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека пациентите да не изчакват температурата им да бъде 40 градуса, за да потърсят лекарска помощ, а през това време да ходят на работа, ако се чувстват добре ----////----- Тази не е добре. Как ще имаш 40 градуса и ще се чувстваш добре, ***? Ти на лекции ходила ли си в Медицинския ?
253
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България вирусът трудно ще срещне наивни пациенти. Сички сме ТАРИКАТИ.
252
0
 
13
 
! Отговори
тотално изтрещяване! преди 2 години
След седмица: щом се храним три пъти на ден, значи ще си вземем три дози на ден! То бива отчаяние да не загубиш едни тлъсти пари, дето си взел предварително за агитация на псевдоваксините, ама чак пък толкова!!!!!!
251
0
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Те някои и по 3 пъти на ден се напиват :)))))))))) Тях ковида не ги лови :)))))))))))))))))))
250
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хванаха ги тия в крачка и сега се правят на луди за да избягат от отговорност.
249
0
 
19
 
! Отговори
ГОСТ преди 2 години
АДВОКАТ РАЙНЕР ФУЛМИХ, ОТ АЛИАНСА НА АДВОКАТИТЕ ОТПРАВИ ПРИЗИВ ОНЛАЙН КЪМ ВСИЧКИ ВЛАСТИ ПО СВЕТА, ЧЕ ПРЕДСТОЯТ НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА СРЕЩУ ТЯХ. ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА КАЖАТ, ЧЕ НЕ СА ЗНАЕЛИ КАКВО ПРАВЯТ! НАМЕРЕТЕ ВИДЕОТО! САТАНИСТИТЕ СА ПРИТИСНАТИ ДО СТЕНАТА И ВЕЧЕ ПРЕДПРИЕМАТ ОТЧАЯНИ МЕРКИ, ЗАЩОТО ЗА ТЯХ НЯМА ПЪТ НАЗАД, НИТО НАПРЕД!
248
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В дания от всички над 12 години 80% ваксинирани. В Швеция от всички над 18 години 82% ваксинирани. От децата 40%. Вижте сега тяхната смъртност и хоспитализираните. И вижте българската. Аман от невежи!"----------------- И в Дания, и в Швеция, а и във ВСИЧКИ страни от ЕС смъртността е значително по-ниска от тази в България. И това много ПРЕДИ ковид. И няма нищо общо с ваксинирани-неваксинирани. А с 2 "простички" неща - качество на живот и състояние на здравната система.
247
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
реваксинация срещу тетанус", коментира вирусологът. Е да ама се прави след 10-15 години, ане след 2-3 месеца! Не знам какво госпожата е гломбирала, но ми се струва, че трябва да си покаже дипломата по какво е! А онзи от Берн не ми го хвалете, а питайте някои от колегите му какво мислят за него!
246
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А четвърта игла кога?
245
0
 
11
 
! Отговори
Поздравявам преди 2 години
*** и им честитя свободата на словото,което толерират.
244
0
 
10
 
! Отговори
Тази стрина явно се преди 2 години
храни повечко,съдейки по обема и.Тогава колко шъти се е ваксинирала?А зависи ли според нея броят игли от това колко пъти дефекираш(се.реш по нашенски)?Каква е зависимостта от честотата на дефекация и брутната маса на изходения продукт(ла.йно по нашенски)и броя игли.Важни въпроси,може доцентурата и да е по тях и да осветли нас несведущите,да ни отвори очите(респективно гъ.зовете),