Две трети от държавите ограничават информацията за COVID-19

Изразяването се е превърнало в най-голямата жертва на правата на човека в пандемията
28 авг 2021 14:10, Петя Славова
29
Две трети от държавите ограничават информацията за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Две трети от страните по света са наложили ограничения върху медиите на фона на COVID-19, като свободата на изразяване се е превърнала в "най-голямата жертва по отношение на правата на човека в пандемията", според доклад на организацията, водеща кампанията, Article 19.

Когато пандемията настъпи, държавите по целия свят са реагирали, като са представили фалшиво разграничаване между правата на човека и общественото здраве, забранили са общественото обсъждане и надзора върху ключови решения в името на управлението на кризата, съобщава "Гардиън".

"Изразяването се е превърнало в най-голямата жертва на правата на човека в пандемията: две трети от държавите по света са поставили ограничения върху медиите; много държави са въвели извънредни положения, които са били в разрез със стандартите за правата на човека; потокът от информация е бил под строг контрол, тъй като много правителства се интересуват повече от контрола на наратива около пандемията, отколкото от контрола върху самата пандемия.

Глобалното състояние на свободата на изразяване продължава да се влошава и сега е в най-ниската си точка от десетилетие. Още по-обезпокоително е, че през 2020 г. се наблюдава значителен спад в показателите за протест и участие на обществеността - два ключови елемента на свободата на изразяване и демокрацията като цяло.

Две трети от световното население - 4,9 милиарда души - живеят в страни, които са под строги ограничения или в криза: повече, отколкото по всяко време през последното десетилетие, информира БГНЕС.

Изпълнителният директор на Article 19 Куин Маккю каза: "Пандемията доведе света до повратна точка, в която правителствата и частните участници са изправени пред ярък избор. Те трябва или да се ангажират с изграждането на свят, основан на правата на изразяване и информация, или да станат странични наблюдатели на бързото намаляване на свободите, които поддържат стабилните и ангажирани общества".

Анализът, разкрит в Доклада за глобалното изразяване тази година, показва недвусмислено, че участието на обществеността е отстъпило през 2020 г.: правителствата вземат решения без консултации, подкопават надзора, осъществяват налагане на централизирани правомощия и ограничена отчетност.

"Те нагло използват пандемията, за да дадат нов живот на един стар арсенал от инструменти за потискане на изразяването, между които цялостни забрани на протестите, цензура и спиране на механизмите за право на информация", каза още Маккю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас да не е по-различно? По времето на простака от Банкя обвиниха председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова в създаване на тревога у гражданите. В същото време гърбавата *** не спи ат да плашат народа със смърт, чували и т. н. И да не забравим и онова *** *** Муфтаджиев, ама на кого му пука.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извънредната ситуация /обществено опасна заразна епидемична болест/ изисква извънредни мерки!
26
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Kak пък точно марксическия Гардиън публикува това изследване? Наглост. Същия този Гардиън дето от години е оперетния хор на "факт-чекърите" и "борците срещу фалшиви новини" агитиращи банване и *** на всяко мнение неподкрепящо партийната линия. И забрана на дискусии. Да не говорим за призивите за насилствено ваксиниране и издаване на документ(сертификат) за вярност към партията със съответните привилегии.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да се изразяват,ако считат че е новина. Светът си живее в условия на пандемия. Хората следва да се уважават един друг. Какъв е проблемът на тези в ,,Гардиън,,. Всичко се изприказва и за и против мерките. На всички им втръсна от дискусията. Явно журналистите следва да си открият други теми.
24
0
 
5
 
! Отговори
IR преди 2 години
В статията дори не става дума за противоепидемични мерки, а още по-малко за ваксини, а как цялото това положение с отношението към пандемията може да се отрази на много други изключително важни области като обществена активност, свобода на медиите, правителства да вземат решения без много-много да се консултират и т.н.Дори и да не е точно така на 100% както е описано, според мен си заслужава човек да се замисли над тези въпроси.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубав анализ, но да бяха казали кои са държавите. Празни приказки ...
22
2
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кои са тез държави :)))
21
4
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Нека не забравяме, че тези, които искаха да ни "дисциплинират", бяха Бай Ху?, наречен още Винету, бай Иван Стоименов Гешев, бай Мутафчийски, бай Кантарджийски, самоковската ороспиа и още няколко героя... "Ние разчитахме на вашето съзнание, но вие нямате самодисциплина, затова ще ви затегнем мерките"... Куршум за вас, из роди и слуги на Сатаната!
20
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Над 38 000 на ден са вече новозаразените! Точно защото ограниченията отпаднаха! ---///---- А ти ограничаваш ли се? Защо не си се самоограничил?
19
15
 
5
 
! Отговори
Ехооооо преди 2 години
Абе хора, вие добре ли сте?Как може да толерирате антиваксърите? Сякаш живеете в средните векове. Хора вярващи на врачки, баячки, хомеопатия и други глупости. България ще затъва все повече, болниците ще издишат, а хората ще са все по-болни. Луда работа!
18
8
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
До АбеНе виждаш ли, че болните се увеличават с всеки изминал ден? Над 38 000 на ден са вече новозаразените! Точно защото ограниченията отпаднаха!
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки това няма шанс да успеят. Пътници са, чака ги трибунал за геноцид.
16
3
 
17
 
! Отговори
хеех преди 2 години
Защо чакахте досега да го кажете? Спонсорът спря парите и го изнудвате като пишете истината или преживяхте катарзис?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние спадаме към държавите ограничаващи информацията, даже я изопачаваме. Но това е бумеранг, който ще ни цапардоса със страшна и неочаквана сила. Природата не е политика и всички ваксъри ще пострадат, защото то да лалиш по интернет не е същото като да говориш истини и да боравиш с факти. Чакат ги много неприятни ваксърски изненади, а те да си боравят с русофобията колкото искат. На вирусът не му пука.
14
5
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Я някой да обясни какво става в Англия? Всички мерки и маски паднаха, стадионите пълни... нещо май са се осъзнали? И у нас медиите пак мълчат.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре, най-сетне някаква по човешка статия успя да се добере до читателите
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър - е как да няма ***, ето ти си тук. :D
11
3
 
26
 
! Отговори
До: номер 9 преди 2 години
Ами само се замисли, преди повече от две години ако някой ти рече, че нямаш право да се качиш на върха на Айфеловата кула в Париж да обядваш там в ресторанта, защото ти искат сертификат че си набоден с някаква експериментална ваксина ти щеше ли да повярваш? Как? Париж? Световната столица на туризма да ограничава свободата на туристите? Е, имам новина за тебе: Париж вече не е столица на световния туризъм. Или Париж е туристическа дестинация толкова, колкото Улан Батор!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Глобалното състояние на свободата на изразяване продължава да се влошава и сега е в най-ниската си точка от десетилетие."ФАКТ!
9
1
 
5
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 9 Казват 2/3 от света. Тези, които споменавате, са по-малко, а и при тях винаги си е било така, няма промяна, а тук се говори за промяна, заради ковида.