Хиляди хора протестираха в Берлин срещу COVID ограниченията

Имаше и контрапротест под лозунг "Влак на любовта"
28 авг 2021 22:30, Анисия Иванова
197
Хиляди хора протестираха в Берлин срещу COVID ограниченията
Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди души излязоха на протест в германската столица Берлин срещу ограничителните мерки, наложени от правителството с цел овладяване на разпространението на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.
Ройтерс съобщи, че са били задържани около 50 демонстранти, някои от които са нападнали полицаи.

Протестът се проведе, въпреки че полицията забрани девет планирани за днес демонстрации, включително една на базираното в Щутгарт движение "Кверденкен" - най-изявените противници на локдауните в Германия, отбелязва АП. Организаторите на четири от протестите, които не бяха разрешени, сезираха съда. Той обаче позволи провеждането само на една от демонстрациите, в която е планирано да вземат участие 500 души днес и утре.

Протестното шествие премина днес по улиците на Берлин, придружавано от полицаи, полицейски микробуси и дори хеликоптер, съобщи ДПА.

Повече от 2000 полицаи бяха разположени в целия град, за да могат да контролират спазването на обществения ред по време на неразрешената демонстрация.

Малцина от участниците в протеста носеха маска, отбелязва Ройтерс. Те издигнаха лозунги като "Имам собствено мнение" и "Ковид-84" - препратка към антиутопията на Джордж Оруел "1984". Междувременно контрапротест събра голямо множество под лозунга "Влак на любовта" и под звуците на техно музика, съобщи АП. Тези демонстранти се обявиха в подкрепа на наложените от правителството ограничителни мерки.

Днешните протести се състояха на фона на дебатите в Германия за това как и дали да се налагат ограничения на хората, които не са ваксинирани срещу ковид - въпрос, който става все по-актуален с ръста на броя на новозаразените.

Подобни демонстрации се проведоха в Берлин в началото на този месец и завършиха със сблъсъци с полицията и стотици арестувани, припомня АП.

Ройтерс отбелязва, че днешният протест се е състоял един месец преди парламентарните избори в Германия на 26 септември. Всички водещи претенденти за канцлерския пост обещаха, че няма да има връщане към строгите локдауни от миналата и по-рано тази година.

Германия, която е изправена пред четвърта епидемична вълна, регистрира над 10 300 нови заразени и 22 починали през последното денонощие. В страната с население от около 83 милиона души от началото на пандемията са потвърдени близо 3,925 милиона случая на коронавирус. Над 92 хиляди от заразените са починали.
Над 60 процента от хората в Германия вече са напълно ваксинирани срещу ковид, предаде ДПА, като се позова на министерството на здравеопазването.

Около 50 милиона души (60,1 процента от населението) вече са със завършен ваксинационен цикъл.
Близо 65 процента от жителите на Германия (54 милиона души) са получили поне една доза ваксина срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване. Само вчера в страната са били поставени 213 092 ваксинни дози.

За да стимулира повече хора да се ваксинират, германското правителство обяви, че от 11 октомври ще спре да осигурява безплатни тестове за коронавирус. Изключение ще се прави само за хора, за които не е препоръчително да се ваксинират, като деца и бременни жени, отбелязва ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Не изъртай нещата. За синкретичност между комунизъм и нацизъм, агитираш точно ти. И самият факт, че взимаш мерки да не може да те доближи някой, означава че вече се страхувате. И още по зле ще стане. Ще излязат шесторките. Никъде вече няма да си намерите място. Само на скамейка на Нюрнберг 2.
57
17
 
5
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Винаги можеш да събереш няколко хиляди *** - дори в Германия. Ето при нас също бяха събрани миналата година на т.нар. протести. И ето го резултата - няма магистрала Хемус, няма европроекти, епидемията процъфтява.
56
3
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Така е няма смисъл. Ти си мислиш, че можеш да ме излъжеш да се ваксинирам и да изкараш някой лев. Аз си мисля, че не знаеш, че знам, че искаш да убедиш и другите. Но за там, за където убеждаваш, няма да има пари. Комунизма ти оставя нещо, но националсоциализма ти взима всичко.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 2000 полицаи бяха разположени в целия град ~~~~~ имат традиции от ГДР-ейско време, ама и от преди това (Хи хи) и това за някакви 500 човека! Явно ги е много страх от нещо! Ще видим по късно кое е, но поне в България се укротиха нещата малко!
54
2
 
15
 
! Отговори
Язе преди 2 години
И защо ЕС е сключил договор за ковид-вакси до 2023??? От сега знаят, че пландемията ще е дотогава??? Или трябва да се изтестват масово и дългосрочно новите вакси??? Или тези вакси не действат, както не действат и антигрипните вакси??? Много въпроси, на които ковид-маниаците не отговарят, а само обиждат и плещат едно и също като латерни...
53
1
 
20
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 87Типично за ковид-маниаците - аз говоря с факти на база последните научни изследвания в страните-"отличнички" по ваксане (най-вече Израел), а той само обижда и вика ямаш факти. Ами айде кажи кое не е вярно, но с аргументи- че повечето нови случаи там са на ваксани (вкл. и в болници? Че в Австрия има повече случаи на хора в болница от страничните ефекти на ваксите, отколкото от ковид? Статистика и факхи - това е.
52
1
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Много ми приличаш на комсомолски секретар или партиен. Само агитираха и не спираха да говорят, обаче гледаха отстрани как се работи. Всъщност, това е типаж. Горе-долу имам представа как изглеждаш.
51
2
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
След ваксините, друго освен това, което изброих, няма да има. Всички ще са еднакви, защото голите хора са еднакви.
50
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само 10% са против ваксинити в Германия. Германия ще се оправи, а ние ще си умираме.
49
0
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Извинявай, не знаех, че и г.ащи било със звездички
48
3
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Базов доход. Да, това е същото. Хляб и синтетично сирене, обувки, панталон и риза. *** няма да трябват на никого. И всичко това с ваучер от единният ваксинационен номер. Убеди ме да не го пожелавам на никой.
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато се съобразявате със съда ,така ще е. Съда е корумпиран. Той работи само и единствено за богатите и управляващите. Всички се вдигайте и изчегъртайте цялата пасмина. Заедно с ваксинираните. Те и без това са безмозъчни и,ди.оти.
46
1
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
82 Комунистически интернационал. Националсоциализъм. Намираш ли общото със сегашната ситуация? Сега бълнуват за единен свят, Ковид паспорт. А най-смешното е: Универсална заплата. Тоест на всеки по равно.
45
1
 
9
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 80Типичен представител си на новия фашизъм. Както и на новото евро-мислене - ако не си с нас, значи си против нас. Плурализма, дискусиите, другата гледна точка - всичко това вече е забранено в новата европа. Жалко, новите смотльовчета вече успяха да наложат мисленето си, за съжаление..
44
2
 
5
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
До 52 АнонименПредполагам, че живееш в някой Каф в Южна Германия, и се мислиш за велик... Апропо - Харц 4 получателите са също хора, и имат желание сами да решават какво да правят с тялото си... Такива като вас са Новите Фашисти, такива като тези които аплодираха 1939 колоните с евреи депортирани към лагерите! С промит от пропагандата мозък, изпълнен с омраза към свободно мислещите!
43
4
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
73: Моята, Германия няма нищо общо със сегашната. Първо налазиха оситата. След това тълпите от Изток. А и в Бавария ми е сърцето.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влак на любовта?!? ахаха, пак са хванали дрогите да правят контрадемонстрация!
41
1
 
13
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Тия нали се ваксинираха. Защо имат ограничителни мерки?
40
1
 
23
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Канада поръча "ваксини" за общо 7 дози за всеки мъж, жена и дете. Да видим, ще им се върне ли нормалното след седмата доза или това е само първи сезон на сериала.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак половинчати новини,протест е имало и във Франция днес и то голям.