Хиляди хора протестираха в Берлин срещу COVID ограниченията

Имаше и контрапротест под лозунг "Влак на любовта"
28 авг 2021 22:30, Анисия Иванова
197
Хиляди хора протестираха в Берлин срещу COVID ограниченията
Снимка: БГНЕС

Няколко хиляди души излязоха на протест в германската столица Берлин срещу ограничителните мерки, наложени от правителството с цел овладяване на разпространението на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.
Ройтерс съобщи, че са били задържани около 50 демонстранти, някои от които са нападнали полицаи.

Протестът се проведе, въпреки че полицията забрани девет планирани за днес демонстрации, включително една на базираното в Щутгарт движение "Кверденкен" - най-изявените противници на локдауните в Германия, отбелязва АП. Организаторите на четири от протестите, които не бяха разрешени, сезираха съда. Той обаче позволи провеждането само на една от демонстрациите, в която е планирано да вземат участие 500 души днес и утре.

Протестното шествие премина днес по улиците на Берлин, придружавано от полицаи, полицейски микробуси и дори хеликоптер, съобщи ДПА.

Повече от 2000 полицаи бяха разположени в целия град, за да могат да контролират спазването на обществения ред по време на неразрешената демонстрация.

Малцина от участниците в протеста носеха маска, отбелязва Ройтерс. Те издигнаха лозунги като "Имам собствено мнение" и "Ковид-84" - препратка към антиутопията на Джордж Оруел "1984". Междувременно контрапротест събра голямо множество под лозунга "Влак на любовта" и под звуците на техно музика, съобщи АП. Тези демонстранти се обявиха в подкрепа на наложените от правителството ограничителни мерки.

Днешните протести се състояха на фона на дебатите в Германия за това как и дали да се налагат ограничения на хората, които не са ваксинирани срещу ковид - въпрос, който става все по-актуален с ръста на броя на новозаразените.

Подобни демонстрации се проведоха в Берлин в началото на този месец и завършиха със сблъсъци с полицията и стотици арестувани, припомня АП.

Ройтерс отбелязва, че днешният протест се е състоял един месец преди парламентарните избори в Германия на 26 септември. Всички водещи претенденти за канцлерския пост обещаха, че няма да има връщане към строгите локдауни от миналата и по-рано тази година.

Германия, която е изправена пред четвърта епидемична вълна, регистрира над 10 300 нови заразени и 22 починали през последното денонощие. В страната с население от около 83 милиона души от началото на пандемията са потвърдени близо 3,925 милиона случая на коронавирус. Над 92 хиляди от заразените са починали.
Над 60 процента от хората в Германия вече са напълно ваксинирани срещу ковид, предаде ДПА, като се позова на министерството на здравеопазването.

Около 50 милиона души (60,1 процента от населението) вече са със завършен ваксинационен цикъл.
Близо 65 процента от жителите на Германия (54 милиона души) са получили поне една доза ваксина срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване. Само вчера в страната са били поставени 213 092 ваксинни дози.

За да стимулира повече хора да се ваксинират, германското правителство обяви, че от 11 октомври ще спре да осигурява безплатни тестове за коронавирус. Изключение ще се прави само за хора, за които не е препоръчително да се ваксинират, като деца и бременни жени, отбелязва ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 23 Първо, Адолф не ти е никакъв чичко, а направо прадядо. *** не истински! И второ, руската мечка е безобидна и беззъба. Съюзниците са тия, които пречупиха пречупения кръст!!!
17
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безделници на помощи проститурвахасрещу мерките в Германия. Огин.
16
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО обяви 60 % покритие на ваксината (дял от населението, което е получило поне една доза ваксина) за еталон за всички страни. Израел започна ваксинацията в средата на декември 2020 г. и достигна този стандарт до 19 май тази година. Всички очакваха с нетърпение чудо в Израел: превръщането на тази страна в територия, свободна от COVID-19. Чудото разбира се не се случи, ваксините се оказаха напълно безполезни и вече се говори за поставяне на четвърта ваксина, може да помогне, а ако пак е без полза ще има пета, шеста... десета и т.н.
15
2
 
5
 
! Отговори
до: 28 преди 2 години
Мечтай си!
14
4
 
33
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Скоро и Меркел ще изритат като нашата Тиква. Но пък ваксърският протест- влака на любовта звучи красиво за джендърите.
13
4
 
17
 
! Отговори
до: 7 преди 2 години
Хитлер нямаше да може да се справи така успешно! Нямаше да могат да се ваксинират дори 10% от поданиците на Третия Райх!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майммуни и жълтури нямаше ли сред хората?
11
2
 
3
 
! Отговори
Хе хе хе преди 2 години
До Анонимен 15 Айде.е.е! И ти като преди години ...300 литра на квадрат ,за наводнението в Бисер . Мисли с главата ,а не със задните долни части !
10
3
 
36
 
! Отговори
хомо фашисти преди 2 години
Германия: Забраната на гей пропаганда сред малолетни противоречи на европейските ценности.
9
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великата Германия в 21 век няма канализация! Канализацията е от 50те години на миналия век. В Германия измират като мухи - наводнението ("великият потоп"), поради което към 16 юли около сто души са загинали, а около 1300 други са изчезнали! Но за фашистите човешкият живот не струва нищо, важни са печалбите на едрия капитал, защо да се дават пари за канализация, няколко стотин души умряли, какво толкова, за германските фашисти парите са по-важни.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво каза бабишкерата с тремора?
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е окупирана държава.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През шестия седмия и осмия мандат на Меркел ще бъде преборен Ковид 19, 21 и 23
5
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо демонстрациите са забранени? Фашистка държава май...
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин забрани да принуждават руснаците да се ваксинират и да ги уволняват за отказ от ваксинация. "Задачата на властта е да разяснява ползата от правилния избор, а не да принуждава хората да се ваксинират". Никой не може да бъде уволнен от работа заради отказ от ваксинация.
3
2
 
39
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Само с протести нЕма да стане, требе си и бой........ама як!
2
4
 
35
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
И ко стана сега - сигурно и в германия са бай *** а? Бай Гамьо не искал - то се оказа че май целият свят не иска.
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Paята се събужда хахахаха... скоро ще викат "Люгенпресе" по площадите и бoгoизбраните ще се изприщят пт страх