Как трима напълно ваксинирани британци се заразиха с COVID-19?

Те все пак препоръчват хората да се ваксинират
Обновена: 28 авг 2021 20:48 | 28 авг 2021 20:38, Нели Христова
148
Как трима напълно ваксинирани британци се заразиха с COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Ваксините са ефективни, но не ни защитават на 100% от COVID-19. Хора, които са били имунизирани с две дози, все пак се заразяват. The Guardian разговаря с трима души, които са се разболели от COVID-19, въпреки че са били напълно ваксинирани.

44-годишната Клеър Дженкинс от Кеймбърн, Кеймбриджшир, се заразява с COVID-19 този месец, след като 13-годишната й дъщеря е хванала вируса на парти.

"И четиримата се изолирахме у дома, когато тя даде положителен тест, а когато периодът на карантина приключи, всички бяхме добре. Но четири дни по-късно съпругът ми започна да получава симптоми и даде положителен тест два дни по-късно, докато аз все още бях отрицателна. След още два дни и аз дадох положителен тест", разказва Дженкинс.

Клеър, която има допълнителни здравословни проблеми, които я излагат на по-висок риск, е напълно ваксинирана от април, а съпругът й също е бил имунизиран с две дози, когато все пак се е разболял.

"Определено беше изненада, когато се разболяхме. Съпругът ми беше много по-зле от мен. Наистина се тревожехме за него известно време - той имаше пълния списък на симптомите и бе много зле в продължение на 10 дни", разказва тя.

"Трябваше да анулираме единствената си ваканция за тази година - две седмици в Корнуол - които наистина очаквахме с нетърпение.Трябваше да участвам и в лондонския маратон, а това значително повреди навреди на плановете ми за тренировки.

"Но аз все още се чувствам благодарна, че се ваксинирах. Беше тъжно, че пропуснахме една хубава семейна почивка, но това не е краят на света и не искам да си представям колко по-лоши биха били нещата, ако не бяхме напълно ваксинирани."

54-годишният Саймън Прайс, служител на местното правителство от Абингдън, Оксфордшир, смята, че е заразил по време на полуфинала на Евро 2020 между Англия и Дания на стадион Уембли през юли.

"Работих изцяло от вкъщи и се гордеех, че бях много предпазлив, за да защитя семейството си от началото на пандемията. Уембли беше единственото място, което посетих освен магазините и офиса си няколко пъти през юни. Иначе не бях общувал с никого", спомня си той. "На 9 юли, два дни след мача, дадох положителен тест. Нямаше много социално дистанциране. Носех маска, но може би бях един на сто.

Няколко дни след играта Прайс, който беше напълно ваксиниран, забеляза симптоми, дава положителен тест и е изолиран от съпругата си в дома им. "Спахме в отделни спални за три седмици и за щастие съпругата ми не се зарази през цялото това време. Бях получил две дози от ваксината  и съм сигурен, че това помогна за минимизиране на симптомите. Имал съм по-тежки обикновени настинки, въпреки че се чувствах зле в продължение на два или три дни и вкусът ми все още не се е врънал на 100%. "

Въпреки че болестта е била лека при Прайс, болесста му е попречила да се възползва от възстановените му свободи засега.

"Оттогава продадох членството си на„"Уембли и реших, че няма да ходя повече. Сега се срещам само с един приятел за разходка с кучетата. Веднъж ходихме да хапнем в кръчма, но освен това се опитвам да се пазя от хората. Аз съм пътешественик и съм много социален,, а в момента нямам радост в живота, така че с нетърпение очаквам да се върна към с нормалното срещане с хора, да посещавам футболни мачове и фестивали, и да пътувам. Все пак бих казал на всеки: ваксинирайте се."

28-годишната Хана Макгуайър от Лондон пътува до фестивала Wilderness в Оксфордшир в началото на август с група приятели и остава от четвъртък до понеделник.

"Трябваше да покажем или сертификат за ваксинация, или доказателство за отрицателен PCR-тест за да влезем. Някои от нас дадоха положителен тест за COVID-19 седмицата след фестивала, въпреки че бяха напълно ваксинирани, включително и аз. Познаваме и други, които присъстваха на фестивала и се заразиха, въпреки че фестивалът се рекламираше като "защитен от COVID".

Макгуайър е направила втората си ваксина в началото на юни и първоначално е сбъркала симптомите си на COVID-19 спристъп на хранително отравяне. "След това тестът потвърди, че повръщането също е симптом на коронавируса, в допълнение към мозъчната мъгла, кашлицата, главоболието и чувството на умора, което също изпитах. Не беше хубаво", разказва тя.

Хана, ръководител на проекти за недвижими имоти, не е сигурена дали е разумно да се събират големи групи хора на  масово събитие по време, когато вариантът "Делта" се разпространява бързо. "Предполагам, че ако имате толкова много хора на едно място, дори и на открито, винаги съществува риск някой да се зарази с COVID-19."

"Всички сме млади и никой от нас не се е разболял сериозно, но пак може би сме влезли в контакт с хора, които са по -уязвими. Радвам се, че отидохме, тъй като не сме правили нищо от векове. Ще отидем и на друг фестивал - в Лондон, след като се възстановихме от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшиви ваксини, фалшива пандемия, фалшив вирус.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, другият път пак на парти да ходи.
60
9
 
10
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
С маски пазиш другите около себе си, ако евентуално си заразен... ,а не себе си "умнико"...
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задружно се засмяхме за ваксинираните, но който се смее последен....да видим.
58
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требе се ваксинираме ежедневно,само това е спасението.
57
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Носил маска и се заразил... толкова за ползата от маскарада.
56
21
 
19
 
! Отговори
Мноо тъпо... преди 2 години
Никой никога не е твърдял, че ваксинираните не могат да се заразят, а само, че ще го карат по-леко(вируса). Така, че авторът е или *** или провокатор.
55
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са точно ваксини, но поради мутациите характерни за всички коронавируси... не са на 100% ефикасни... Напълно нормално явление, което всеки човек с мозък в главата би трябвало да разбере...
54
7
 
22
 
! Отговори
Тромб преди 2 години
Ами ще се заразят, ами! Като не се ваксинират по три пъти както се хранят по три пъти на ден, така става! Ако се ваксинираха по три пъти на ден нямаше да се заразят! Е, вярно, че най-вече защото нямаше да им остане време да ходят на концерти и партита, но това е друга тема...
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е проблема , няма толкова тръстика за копане , на багаташите им е скучно
52
2
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
на 100 от 10до 20 заразени никой не обещавал друго
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто повечето хора са ненужни на Елита , после ще и пренапишат история и всичко е точно.
50
7
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
че кой ти е казал някога 100%, астрата още в началото си казаха около 80% , китайски имаше още по малко около 65, другите около 90% . Ти сега ли го разбра. На 100 един или двама са заразени.
49
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Якото вземане на пари от евро-проекти, задължава Българския данъкоплатец да се ваксинира с отрова. Кои вземат парите е очевадно- мутри ГЕРБ.
48
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напорът за ваксиниране е невороятен - главно чрез медиите, от сутрин до вечер облъчване и насяване на страх от смъртта. Тези хора успяха да създадат една виртуална реалност - смъртоносен вирус, чували с трупове, пълни болници, безизходица и апокалипсис. Много поддадоха и от страх се озоваха в тази чудовищна паралелна реалност. Тези, които запазват разсъдъка си, виждат че живота си тече, хората се усмихват и радват един на друг. Но това е вън от телевизора и пропагандата.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сдали багажа по бързо от ваксината . Про опит се вижда че дава ефект
46
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като ваксината не защитава на 100% няма да се ваксинирам точка.
45
3
 
24
 
! Отговори
ДО 45 преди 2 години
Ти нали си интелект и си вакснат, защо се притесняваш за другите? Или май си нервен, че си се вакснал вече, а масово не са
44
2
 
7
 
! Отговори
До запозната преди 2 години
Крайно време е да идеш на психиатър.
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дупчете, дупчете, зомбитата не мислят.