Каква е връзката между AstraZeneca и тромбозите?

Проучване показва, че рискът не се увеличава при поставяне на втора доза
28 авг 2021 15:05, Петя Славова
52
Каква е връзката между  AstraZeneca и тромбозите?
Снимка: БГНЕС

Проучване разкри интересна информация за връзката между AstraZeneca и тромбозите. Британско-шведската компания AstraZeneca заяви, че рискът от тромбоемболия и тромбоцитопения, включително рядката тромбоза с тромбоцитопения (TTS), не се увеличава след поставяне на втората доза на нейната коронавирусна ваксина Vaxzevria.

Още по темата

Ваксината срещу COVD-19 на AstraZeneca крие малък допълнителен риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след поставяне на първата доза и е без допълнителен риск след втората доза, показа проучване, ръководено и финансирано от производителя на лекарства на фона на притесненията относно страничните ефекти от ваксинацията.

Проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, установява, че прогнозната честота на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след първата доза на ваксината Vaxzevria е била 8,1 на милион при тези, които са били имунизирани.

След втората доза ваксина Vaxzevria, изобретена и с помощта на Оксфордския университет, този процент е 2,3 на милион, сравним с този, наблюдаван при неваксинирани хора, добавиха от британско-шведската компания.

Вероятността от получаване на специфични кръвни съсиреци е осем пъти по-висока при диагностицираните с COVID-19, отколкото при тези, които не са, предаде БНР.

Изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca сър Мене Пангалос коментира резултатите от проучването:

"Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на двудозовата схема на ваксината Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу Ковид-19, включително срещу повишаващите се обезпокоителни варианти на коронавируса", посочи той.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разглежда от март случаи на TTS и откри възможна връзка с ваксината Vaxzevria и с еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на американската компания Johnson & Johnson. EMA обаче продължава да поддържа тезата, че общите ползи от двете ваксини надвишават всички рискове, произтичащи от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грубата реклама води до обратен ефект. А в България лекарите-депутати от ГЕРБ използваха случая да правят политика. Вождът им управляваше пандемията и ни докара до втори по смъртност в света.Това е и причината голяма част от българите да не искат да се ваксинират. Асоциират вируса с лъжите на ГЕРБ.Иначе е ясно че вирус има, както обаче е и ясно, че не е толкова смъртоносен, колкото го изкарват. От грип умират много повече хора. Само че за това не се повтаря всеки ден.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седнали ми некви с оголени рамена и маски до веждите да се боцкат, сакън, че коронавирус че ги събори. Малииии, кви *** безимунитетни. Требе някой да им вкара имунитет изкуствено, иначе безпомощни с вдигнати ръце и се предават. Само във ваксините им спасението.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връзката като за бавно загряващи, е, че след едното върви и другото по като за тъпоъгълни триъгълници не знам как да го кажа. Да си играеш на руска ролетка може би понякога на някой може и да се наложи, но ако ли не защо да го прави човек?Трябва ли ако очаквам да наистина и вдигна температура след месец два да започна с хапчета още днес за да се предпазя, а при положение че това не се случи не възниква ли въпросът защо взима хапчета два месеца преди това. По просто не мога да си го обесня?
28
4
 
5
 
! Отговори
Супергерой преди 2 години
Бъди Супергерой, носи маска и не се страхувай от игли. Супергероите макар и на онзи Свят, остават да живеят в сърцата ни. Хубаво е да умреш в името на науката, па макар и за псевдо...нали е наука.
27
4
 
8
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Ваксините убиват!
26
3
 
6
 
! Отговори
добре преди 2 години
Мисирките от пропагандата да се ваксинират немедлено!Проблема не е мой. Трябва ли ако някой се е обесил щот така му казали по ТВ мисирките и Аз да се беся?
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То при Пфайзер и Модерна има същия проблем, но се мълчи тъй като са по политкоректните ваксини
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След поставяне на първа доза от Астра Зенека започна да ме боли глава... И разбира се не отидох да си поставя втора доза. Ама те сега ако ще "научно да ми доказват" че нямало опасност...
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек първата доза е достатъчна да те прати в по-добрия свят, втората е за парлама.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връзката е пряка и директна. Мда!
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До.7...Коритаров си беше сложил Астрата и чакаше за втората доза но не я дочака. ДО ПОСЛЕДНО ИМАШЕ ПРЕДАВЕНА ПО ЕВРОПА ТВ. НЕ Е БИЛ БОЛЕН ОТ КУРОНА. Не си измисляй врели не кипели..
20
4
 
0
 
! Отговори
Чистота преди 2 години
bg.news/102906/предимствата-на-спутник-v/
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че няма проблеми, то за пенсиите АстраЗеНека бяма никакъв проблем, какво са някакви тромбоцити за пенсиите ?
18
2
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
За социалистире марката на ваксината няма значение, само да не е от ГерманияСори, Станишев, изпортих теСтанишев мрази Фазер, защото ще го накарат да работи
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма връзка никаква,нареждайте се на опашки-кеф ти в мола,кеф ти в парка,пред магазина и 50лв за салам дават,жива далавера.Само не се предреждайте,има за всички,по два пъти годишно.Е маските и локдауните няма да отпадат,но какво пък толкова, я не се много замисляйте,от мисленето боли глава.
16
5
 
3
 
! Отговори
хахахахахаха преди 2 години
чудех се какво стана с рашунгерската ваксина. утихнаха нещо. но ето пак надигат глас, тези каращи мАсквичи и коментиращи на рашки комп.
15
8
 
1
 
! Отговори
BG repeater преди 2 години
Връзката е, че сте пенсионери, ако бяхте под 50 щяхте да хванете cancer, амa нали се пенсии, и за това тромбози
14
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро метеорит ще ти падне на главата, отколкото тромб от ваксина да получиш.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската е също като АЗ и янсен.
12
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм с две дози на Астра и нямам проблеми. Освен първите два дни все едно ме беше блъснал влак ака мина. И нещо не мога да си намеря блутут чипа :( не го засичам :(