Каква е връзката между AstraZeneca и тромбозите?

Проучване показва, че рискът не се увеличава при поставяне на втора доза
28 авг 2021 15:05, Петя Славова
52
Каква е връзката между  AstraZeneca и тромбозите?
Снимка: БГНЕС

Проучване разкри интересна информация за връзката между AstraZeneca и тромбозите. Британско-шведската компания AstraZeneca заяви, че рискът от тромбоемболия и тромбоцитопения, включително рядката тромбоза с тромбоцитопения (TTS), не се увеличава след поставяне на втората доза на нейната коронавирусна ваксина Vaxzevria.

Още по темата

Ваксината срещу COVD-19 на AstraZeneca крие малък допълнителен риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след поставяне на първата доза и е без допълнителен риск след втората доза, показа проучване, ръководено и финансирано от производителя на лекарства на фона на притесненията относно страничните ефекти от ваксинацията.

Проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, установява, че прогнозната честота на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след първата доза на ваксината Vaxzevria е била 8,1 на милион при тези, които са били имунизирани.

След втората доза ваксина Vaxzevria, изобретена и с помощта на Оксфордския университет, този процент е 2,3 на милион, сравним с този, наблюдаван при неваксинирани хора, добавиха от британско-шведската компания.

Вероятността от получаване на специфични кръвни съсиреци е осем пъти по-висока при диагностицираните с COVID-19, отколкото при тези, които не са, предаде БНР.

Изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca сър Мене Пангалос коментира резултатите от проучването:

"Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на двудозовата схема на ваксината Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу Ковид-19, включително срещу повишаващите се обезпокоителни варианти на коронавируса", посочи той.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разглежда от март случаи на TTS и откри възможна връзка с ваксината Vaxzevria и с еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на американската компания Johnson & Johnson. EMA обаче продължава да поддържа тезата, че общите ползи от двете ваксини надвишават всички рискове, произтичащи от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Haha преди 2 години
А пък Фазер хващат само икокомическа злобаЗлобааааа
10
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пъти по-голям е риска да получиш тромб от ковид, отколкото от ваксина.
9
2
 
2
 
! Отговори
W преди 2 години
Връзката е, че сте пенсионери, ако бяхте под 50 щяхте да хванете cancer, амa нали се пенсии, и за това тромбози
8
10
 
4
 
! Отговори
Връзката е преди 2 години
В отдел Чистота. Руската векторна е десет пъти по-пречистена, затова там нама случаи на тромбоза. Това и децата в Science Fair го знаят.
7
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коритаров умря от ковид. Не от ваксина.
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера пих алкохол. Сега лежа. Не мога да стана.Вижте какви отрови поемаме и не мънкаме. Пък вие за една ваксина се опъвате. Нещо създадено за здраве!!! Слагайте не му мислете.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо общо тромбите с ваксините,те ти дават щастие,дълголетие а понякога и безсмъртие...така юруш на опашка за боцкане!!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе незнам ама Коритаров не я дочака втората доза. Замина си с първата.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сериозна. Скоро ще се женят.
2
2
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ако умреш от вакцина си 100% карък :)))
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мне аз ще изчакам родните специалисти да се изкажат в коментарите. На разни учЕни не вевам.