Доц. Кунчев: 97% от починалите за седмица от COVID-19 у нас са неваксинирани

Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним, призна той
29 авг 2021 11:55, Красимир Ангелов
720
Доц. Кунчев: 97% от починалите за седмица от COVID-19 у нас са неваксинирани
Снимка: БГНЕС

"Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним, чувам невероятни неща. А цифрите говорят ясно: в периода от 22 до 28 август има 231 починали от COVID-19, от тях 221, или 97% са неваксинирани". Това съобщи в интервю пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че се забелязва плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново. По думите на Кунчев на този етап там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.

Още по темата
"Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната", обясни още Ангел Кунчев.  

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни доц. Кунчев и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.

"Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна", посочи експертът.

"Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира главният държавен здравен инспектор. По думите му нито факти, нито цифри, нито наука вършат някаква работа.

Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания, обясни Ангел Кунчев.

Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм.

"Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса", смята доц. Кунчев.

Според него изобщо няма спор за това колко е важно децата да са в училище. По думите му няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и "в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


720
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
481
6
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
И аз съм неваксиниран и не съм боледувал досега от измисления вирус. Ти ли ще ми кажеш какво да правя? Платен аланколу.
480
4
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Макар и ниска степен на васкиниране в България, ваксинацията вече дава резултат. Починалите са по-малко в сравнение с предишните вълни и средната възраст на починалите падна с 7-8 години.
479
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в Израел почти няма неваксинирани, така че и неваксинирани починали няма откъде да има.
478
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 155 078 напълно ваксинирани, но умника твърди, че в България ваксинирани няма. При това тези ваксинирани са най-вече сред по-възрастните, които са и хората които най-често умират от вируса.
477
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, а в Израел, понеже всички се ваксинираха, 97% от умрелите с Ковид са ваксинирани. Усещаш ли накъде бия, доценте?
476
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97% и 3% при сегашния проценът на вакснирани означава, че неваксинираните имат над 6 пъти по-голяма вероятност да починат от ваксинираните. Ако се отчете и броя на заразените, тази вероятност скача десетина пъти.
475
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те масово хората у нас не са ваксинирани. Как да умират ваксинирани, като такива просто няма??
474
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3% ваксинирани, но само с една доза. 3% при ваксинирани 16% и 97% при неваксинирани 84%. Това означава, че починалите, които не са ваксинирани са 6,2 пъти повече на човек от населението от невакиснираните сорямо ваксинираните.
473
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, Кунчев би по брой коментари дори новините за Борисов! Внимавай, Кунчев, вожда може да ти се разсърди!
472
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До седмица очаквам и история от типа на "последните му думи бяха - трябваше да се ваксинирам", така правят в САЩ сега, такаче до седмица ще сме ги копирали.
471
2
 
15
 
! Отговори
HBK преди 2 години
Нека да не бъркаме скептициъм със доверие. Българите проявяват здрав разум и не дават ДОВЕРИЕ на такива псевдо-експерти като горепозания. Нищо необяснимо няма - просто като за *** "експерт" - когато гръмнеш с пушката си по ято врабчета, нали не очакваш да падне патица. И ако все пай вземе, че падне трябва да се замислим, откъде се взе патицата всред ятото врабчета. Та нали "ваксинираните" не би трябвало да боледуват, камо ли да умират. ВАКСИНАЦИИТЕ НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ СА РАБОТИЛИ.
470
13
 
2
 
! Отговори
Тъй,де! преди 2 години
*** ваксина не си слага, гледа да не се мине. Бизнесът на погребалните бюра процъфтява заради ***. Едни плачат, а други са щастливи и с пълни джобове!
469
1
 
20
 
! Отговори
пътувай фашист преди 2 години
Мисирките от пропагандата да се ваксинират немедлено!Проблема не е мой. Трябва ли ако някой се е обесил щот така му казали по ТВ мисирките и Аз да се беся?
468
0
 
16
 
! Отговори
Той преди 2 години
Не бе Кунчо....от немърливото ни здравеопазване.Интересна ми е статистиката къде има повече смъртност,в малките зле подържани болници оставили пациентите на "ако отцелееш",или в големите . Голяма е разликата Кунчо ако те лекуват в болница Лозенец или да речем Виден, Ямбол, Айтос и тн...
467
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам Кунчев кога ше бъде съден за национално предателство и лъже пропаганда?
466
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно "доцента" е смятал процентите по някоя методика дадена му от Витанов. Например 221 от 231+ двама наум + един друг и ей ти тамън 97%
465
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И лъже като за последно. Една лъжа и 1000 пъти да се повтори няма да стане истина.
464
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Останалите 3 процента са ваксинирани, но само с две дози. Ако бяха с трета...ехееееКунчев, Кунчев, Кумчо Вълчев, малко останаха дето да вярват на измислиците ти.
463
1
 
16
 
! Отговори
До 552 преди 2 години
Ми те са платени бе балък, от данъците ни. Затвор за отговорните за това безумно прахосничество за нещо, което ще изхвърлим!
462
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да направят ваксините платени по 100 лв и българите ще се наредят на опашка.