Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните

Вървим в подножието на върха, ваксината е най-добрата защита, посочи тя
29 авг 2021 09:40, Красимир Ангелов
179
Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните
Снимка: БГНЕС

Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Това обяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

"Младите не бива да подхождат лековерно", призова специалистът.

Директорът на НЦЗПБ коментира разпространението на заразата в страната. „Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него”, заяви още тя.

Още по темата
Проф. Христова допълни, че в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. "Това в числа означава, че при оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700", каза директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова призна, че на този етап е трудно да се отговори на въпроса кога ще стигнем пика. „Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни тя.

Експертът коментира и темата за нуждата от евентуална трета доза на ваксините.

"Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза”, посочи тя и подчерта, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени", уточни проф. Христова.

Като най-ефикасната защита срещу коронавируса професорът определи именно ваксинацията. „Безвредни, изпробвани върху много хора. В последните дни забелязвам засилване на интереса към имунизацията. Това показва, че здравият разум надделява”, изказа мнение проф. Христова.

По отношение на циркулацията на различните варианти на COVID-19 в България, тя каза, че Делта преобладава на 96-98%. Секвенирани проби за Ламбда варианта у нас няма, категорично заяви проф. Христова.

"Ламбда вариантът се шири в Южна Америка, а у нас е предимно са делта и алфа варианта. Ламбда не е от четирите основни, будещи безпокойство варианти, които се следят от Световната здравна организация, но може в бъдеще да бъде заплаха", отбеляза проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пикаем ви на пиковете и на професурата. Изнасяйте се доде е време. Че ако се стигне народа да ви изнася, много ще боли.
125
3
 
0
 
! Отговори
ВЪРБАН БРЯСТОВ преди 2 години
Делта и ламбда ги знаем. Ти кажи за ипсилон и за омега. Изоставате с материала.
124
6
 
12
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
И тая е на хранилката. Честните медици във Франция си късат дипломите, но не тровят пациентите. Кога и у нас ще видим някой, поне един със съвест ?!
123
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Нещата са динамични и се променят. От около 25 юли до около 20 август, най-много нови случаи имаше сред хората на 20-29 години и с всяка следваща възрастова група, броя на новите случаи намаляваше. Най-младите на 0-19 години имаха почти толкова заразени, колкото при 20-29 годишните - по над 18% от всички заразени. Сега нещата са различни - най-много нови случаи има сред 30-49 годишните, следвани от 50-59 годишните, 60-69 годишните и чак след тях са 20-29 годишните. с вече скромните 13,2%
122
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докторче заври си вакси-отровата отзад
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ден не минава,без някой от платените професори да се е произнесър
120
2
 
11
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
кой ти вярва *** христова платена и кълна дано да изгниеш отвътре навън
119
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека и у тая възрастова група малко съчки да изгорат!
118
1
 
8
 
! Отговори
Пиков Пиколин преди 2 години
БРОЙКАТА зависи КАК ГИ БРОЙКАТ. Кого тестват най-много ами ТЕЗИ хора, които пътуват по почивки това предимно млади здрави прави активни хора, които не се нуждаят от ваксини. И ТАКА КАК СЕ ПРАВИ КАТО ТЕСТВАШ Х на БРОЙ ХОРА от КОИТО 90% са 30-40 годишни ОЙ МАЛЕ КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗНЕ? АМИ ЕДИН ПИК ОТ ИЗКРИВЕНА СТЪКМИСТИКАААА ЕЛЕМЕНТАААРНО ЕЕЕЕ ЕЙ !!!!
117
1
 
16
 
! Отговори
Здравеняк 30 преди 2 години
С колко години ще се удължи и подобри качеството на живот на баба Шура на 95 години и дедо Груйо на 90 години от старческият дом в Карлуково, ако този 30 годишен юнак се се жертва с риск за здравето си да се ваксинира без да има нужда ???
116
4
 
9
 
! Отговори
Какво става с ХИВ? преди 2 години
Това се сексуално активни хора на тази възраст ХИВ / СПИН, Херпес Зостер, това са болестите. КАКВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКА тази ШУУНДА БАДУУУРКА?
115
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам наука, искам ракийка със салатка.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ни едно българско хоро. Да изплашим вируса. Ние решаваме всякакви проблеми с хоро.
113
5
 
16
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тази е обсебена от себе си. Аман!Откак медиците станаха търговци започнаха яко да се грижат за здравето ни!Отиваш при трима доктора и ти поставят 4 диагнози.Грип е имало, има и ще има, но сега напипаха Клондайка!Престъпници!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язе сакам съ четъ сал мангаря и учени ора куту мене. Па виъ шшашовите недейте дъ на читете.
111
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошото е, че е дин много *** народ не обича да слуша хората които са се посветили на нещо смислено, а се опитва да ги омаскарява с безсилието на неграмотността си.
110
2
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Аз съм баксър и обичам да ме боцкат отзад,всяяка седмица,докато вируса отмине,готов съм и орално да поемам медикаменти!
109
3
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Разболяват се 30-годинишни, но умират старци със сумати болести. Лал като при всеки грип и останалите вируси.Палете камионите,къртете пейките, вадете чувалите. Къде е гнома мутаф да ни чете погребални речи за яроста на кровид?
108
5
 
11
 
! Отговори
Ох преди 2 години
ПоОмръзна ми от професори,доктори,доценти,да ми дават акъл за моя личен живот.бии те си ако искате и с.м.ъ.р.т.о.н.о.с.тНи лекарства,не ме интересува това,а вие да ставате център на моя живот,не,не не никога.живота си е мой и аз ще си го живея както искам.точка.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте дружно да кълнем вируса и дофтурете дургаре антиваксъре. И он жа съ уплаши и шъ бегъ.