Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните

Вървим в подножието на върха, ваксината е най-добрата защита, посочи тя
29 авг 2021 09:40, Красимир Ангелов
179
Проф. Христова: Пикът на заболелите вече е при 30-годишните
Снимка: БГНЕС

Пикът на заболелите вече е при около 30-годишните. Обяснявам си го с това, че те не се ваксинираха и не преболедуваха при предишните вълни. При тях имунната система е в по-бойно състояние, но има и тежки случаи. Това обяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

"Младите не бива да подхождат лековерно", призова специалистът.

Директорът на НЦЗПБ коментира разпространението на заразата в страната. „Вървим в подножието на върха. Случаите бързо се покачваха, сега малко по-бавно. Надяваме се, все пак, да стигнем върха и да започнем да слизаме от него”, заяви още тя.

Още по темата
Проф. Христова допълни, че в момента България се намира в по-оптимистичния вариант за коронавируса. "Това в числа означава, че при оптимистичния вариант трябваше да имаме към 1 500 случая, а по песимистичния - към 3 000. А ние имаме 1 700", каза директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова призна, че на този етап е трудно да се отговори на въпроса кога ще стигнем пика. „Трудно може да се предвиди как оттук насетне ще се развие епидемията. Дали ще продължим да се катерим по този пик и кога ще тръгнем да слизаме. При всички случаи през септември ще има активна динамика”, допълни тя.

Експертът коментира и темата за нуждата от евентуална трета доза на ваксините.

"Въпросът е дали има нужда от трета доза за нормален и зрял организъм, който е с достатъчна имунна защита. Доказа се, че има клетки на имунната памет, които ще пазят спомена по-дълго време и ще индуцират по-бърз имунен отговор при една евентуална зараза”, посочи тя и подчерта, че имунизираните срещу COVID-19 са защитени. „Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата. Но в момента хората с достатъчно напрегнат имунитет, те категорично са защитени", уточни проф. Христова.

Като най-ефикасната защита срещу коронавируса професорът определи именно ваксинацията. „Безвредни, изпробвани върху много хора. В последните дни забелязвам засилване на интереса към имунизацията. Това показва, че здравият разум надделява”, изказа мнение проф. Христова.

По отношение на циркулацията на различните варианти на COVID-19 в България, тя каза, че Делта преобладава на 96-98%. Секвенирани проби за Ламбда варианта у нас няма, категорично заяви проф. Христова.

"Ламбда вариантът се шири в Южна Америка, а у нас е предимно са делта и алфа варианта. Ламбда не е от четирите основни, будещи безпокойство варианти, които се следят от Световната здравна организация, но може в бъдеще да бъде заплаха", отбеляза проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
10
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 2 години
Дали добре и плащат еврейчета на тая!!?!!??
105
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз като гледам, това му беше върха май. Вървим към подножието. Да, 30 годишните тежко болни сега се разболяват, защото не са преболедували още и не са ваксинирани.Но има и още нещо - новият, Делта индийски вирус е по-различен. И от него се разболяват и по-млади, докато от предишните вируси се разболяваха само стари хора.Затова и новия вирус ваксините не го ловят много.
104
4
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Нормално е. Много хора се връщат от море с настинки и температура, но това е така десетилетия наред. Живея във вторият по големина квартал в България, но няма паника, разхождаме се без маски, няма болни, няма излекувани. А пък и какво е живота без малко мазохизъм? Харесва ми да боледувам, имам страшно яки сънища/кошмари. Обичам и да ме тресе, веднъж се нядохме с картони с татуиста ми и му дадох да ме дере в продължение на 10 часа, разпори ми над 20% от кожата. Болката и болестите са градивни.
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, каде се покриха сезоните грипове ?????
102
10
 
5
 
! Отговори
много хубаво преди 2 години
Да накарат задължително тези дето работят да се ваксинират. Аз не работя за чужди хора и затова не ми пука. Жалко за хората все пак. Но ще се достигне 80% и ваксърите ще млъкнат, че стават адски нетърпими вече.
101
6
 
0
 
! Отговори
до 120 преди 2 години
добре умнико - как се казва теста няма никакво значение. Знаеш за какво говоря и се правиш на многознайко. Това не е никак умно, а е контрапродуктивно.
100
1
 
9
 
! Отговори
да попитам преди 2 години
И защо пср трябва да 120-150 лв. В Германия правителството го пое и то струваше около 15 евра????? И то май 2 пъти седмично на човек. Поправете ме, ако не е вярно.
99
1
 
1
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Тест за антигени , означава дали имаш ковид в момента. Пак неграмотност! И да, прави се, ако си болен.
98
0
 
0
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Тест за антигени , означава дори имаш ковид в момента. Пак неграмотност! И да, прави се, ако си болен.
97
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички учителки и гледачки в детски градини трябва да са 100% ваксинирави. Никой работодател не иска да плаща болнични, щото някоя гъска не искала ваксина.
96
2
 
1
 
! Отговори
да попитам преди 2 години
Не ли по-добре за управлението на заразяването от ковид да може да си направиш тест за антигени и този тест да се поеме от държавата, т.е. пак от нас си, но за политиците ще остане по-малко лапачка разбира се. Понеже много приказваха, че се кара безсимптомно и който го е изкарал, защо да аи бие ваксина?
95
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бяха ваксинирани радевите, как ще се ваксинираш, като не вярваш във вируса. Аневризмите дойдоха месец след тиражиране на информацията че тя имала "леки симптоми". Тъй че на камък удари пак, антиваксърче!
94
1
 
1
 
! Отговори
До 112 преди 2 години
До АнонименТоя па... Мульоооо! Чак два пъти си написал г.лупавия коментар да се прави на интересен! Нищ.ожество
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ленче, наистина си ллуда бе. Кой мислиш ще ти чете шльокавицата. Най добре е да сложат някаква апликация и ако пишат на шльокавица, въобше да не излиза.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпроспо вероятно от цигарите да ги е получила всички съвременни жени с цигара имат проблеми я щитовидна жлеза , я нещо друго
91
2
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Радевица беше ли се ваксинирала, преди да получи аневризмите?Т.е. от ковида ли ги получи или от ваксината. Това е въпросът?
90
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още много материал има в България за вируса. Много се лъжете ако си мислите , че повечето са го "изкарали". Ще измрете от глупостта и самонадеяността си!
89
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още много материал има в България за вируса. Много се лъжете ако си мислите , че повечето са го "изкарали". Ще *** от глупостта и самонадеяността си!
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев се ваксинира. Жена му изгоря покрай ковида. Увредиха й се мозъчните съдове, аневризми получи от вируса. И Радев спря да говори, че вирус няма.
87
3
 
5
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Няма ли да направи едно обръщение към нацията, нали уж е много загрижен.