Янев увери: Не се търси решение за задължителна ваксинация

Премиерът смята, че не трябват и стимули, всеки си решавал
131

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не се търси решение за задължителна ваксинация.

Това каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София.

По думите му право на всеки един е да решава как иска да управлява личния си живот и здраве. "В това отношение не правим никакви движения", посочи премиерът.

По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повиши броят на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор. "С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев, цитиран от БТА.

Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова ковид вълна. "Да кажем, че тази част е изпълнена", коментира Янев.

По думите му философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. "Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията", допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.

Поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата  “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

България е част от инициативата “1+МГ”, чиято задача е да се съберат един милион генома в рамките на Европейския съюз до края на 2022 г. Участват 22 държави от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Всяка от тях ще генерира чрез секвениране уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна. 

В рамките на инициативата „1+MГ“ националните колекции ще образуват “Геномът на Европа” - референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 86 Тази стъпка първо трябваше да се въведе за пушачите и алкохолиците. После за хранещите се нездравословно и т.н. По-скоро е редно, когато ваксинирани постъпят в болница, да платят стойността на ваксината.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така между другото с новината за ваксините споменават като напикани с полвин уста за генома?!?! Та тази новина е мого по-важна от мижавите ви ваксини. Който знае геномите е Бил Гетйтс не на компютрите, а на цялото човечество!!!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 89 До 84 - "В събота ( защото за събота имам инфо )" - И това е официална проверена информация ,а не е ЕЖК ? Ако е официална ,би ли цитирал източника ?
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТто, давай човек, обиждай народа, наричай антиваксърите с гадни епитети. Моооля те, продължавай! Да искам да разубеди хората за тоя бъркоч, няма да го направя толкова качествено и бързо както такива като тебе. Ти си супер антиковид прокламатор. Кефиш ме!
78
0
 
7
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До до 87 88 Ха-ха, тро.лът, като му поисках източник на стъкмистиката, започна да ме обижда, обичайно :) Кажете къде е публикувана тази стъкмистика или си признайте, че сте лъжец. За заплатата Ви сами ще се сетим :)
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 88: С тоя правопис е ясно, че нямаш и средно. .
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е че се издават мамините златни. -- И дори плащаш с твоите данаци за това....
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 - "Следващата стъпка трябва да бъде : не ваксинираните заболели с болнично лечение ,сами да си го плащат !!!! " ... А ваксинираните да го плащат двойно ,а ?Май си нямате друга работа и се чудите каква глупост да измислите .
74
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така. Ето за какво били тия пср тестове. За събиране на геном и секвестирането му. И после специално разработени уж лекарства за отделните типове геном, та да се постига ефекта, който целят висшестоящите. Не срушкаш, хоп и ти бъгват генома с най-обикновено аспиринче. Хора, да се преориентираме към природна медицина докато е време. Хубаво е че се издават мамините златни.
73
2
 
14
 
! Отговори
болгар преди 2 години
Някой питал ли ни е, дали сме съгласни да ни издавате генома?Това не са ли лични данни на цялата популация?
72
8
 
3
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
В събота ( защото за събота имам инфо ) 97 % от починалите са били НЕВАКСИНИРАНИ !!!Изобщо не смятам,че съм се набутал като съм се ваксинирал.Да не да стане обратното ...Вие да се набутате...
71
7
 
3
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
Просто да кажем. Ти в кои среди си? Главата си режа, ако взимаш над 3000лв.. Демек в среди на бензинджии и склададжии. Как да видиш ваксиниран човек. Та ти няма къде да го срещнеш. Не си в тези среди просто. Сам си се издаде. Бачкай там за 3000лв., че баничарката чака да я заредиш с газ.
70
2
 
2
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До do 76 81 Тази стъкмистика от кой джоб я извадихте :) Както казвате троло.вете, дайте си източника!
69
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващата стъпка трябва да бъде : неваксинираните заболели с болнично лечение ,сами да си го плащат !!!! Да видиш кво става ....Ще се натрупат пред центровете катопред банкомат на 7мо число !!!
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ти пораснат свински уши, ще си дадеш платеното за пластични операции. хахахахах
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се бил набутал като се ваксинирал? Ами най-малко участваш в експеримент и то за без пари. Да не говорим, че можеш да се заразиш, да разнасяш, да те хоспитализират, да влезеш в интензивното и накрая ръц. Този щит е илюзорен - справка Израел, Испания, Германия и т.н.
66
3
 
6
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До до 64 71 Гербав ***, да не би да си въобразявате, че някой Ви вярва :) С 9 000 заплата, седнал да тро.ли :)
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 71 до 64 - Опс ,май 0 -ли са дошли много :))))))))))
64
12
 
5
 
! Отговори
do 76 преди 2 години
Логично е, че сме платени ***. Та ваксинираните издържаме тази държава. Гледайки разбивките на хора и доходи, топ 5% от хората с най-високи доходи у нас са на 92% ваксинирани (както и по цял свят). Хората с топ 20% по доходи у нас са 88% ваксинирани (както по цял свят). Обслужващата ниска класа е неваксинирана (както по цял свят). Та, да, платени сме, за разлика от тебе. Ама не сме ***. Никой не ти се меси, просто те сочим с пръст колко си беден и ***. Свиквай.
63
1
 
4
 
! Отговори
До 67 До 67 преди 2 години
Аз викам да на избързваме! Скоро, много скоро. Милиони хора с разбити съдби няма да забравят и на всеки според заслуженото.