Янев увери: Не се търси решение за задължителна ваксинация

Премиерът смята, че не трябват и стимули, всеки си решавал
131

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не се търси решение за задължителна ваксинация.

Това каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София.

По думите му право на всеки един е да решава как иска да управлява личния си живот и здраве. "В това отношение не правим никакви движения", посочи премиерът.

По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повиши броят на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор. "С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев, цитиран от БТА.

Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова ковид вълна. "Да кажем, че тази част е изпълнена", коментира Янев.

По думите му философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. "Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията", допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.

Поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата  “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

България е част от инициативата “1+МГ”, чиято задача е да се съберат един милион генома в рамките на Европейския съюз до края на 2022 г. Участват 22 държави от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Всяка от тях ще генерира чрез секвениране уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна. 

В рамките на инициативата „1+MГ“ националните колекции ще образуват “Геномът на Европа” - референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Янев к"во стана, нали Кацаров преди казваше, че се умира не от ковид, а с ковид? Беше и против ваксините, и се подиграваше на вируса. Като стана министър и дойде една от ЕС по здравето нали му дърпа ушите, и Кацаров обърна плочата??? Да не стане сега пак да дойде някой от ЕС по здравната политика и да ви дърпа ушите? Помни какво си казал днес "щото народа бави ама не забравя!!!!
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже да се забрани лечението от ковид, защото може чрез лекарствата да се вкарат чиповете.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не смеят сега понеже идват президентските избори. Страха е по-силен от тока и от гръмотевица. Страх лозе пази. Страх ги е от протести като в Гърция. Като минат изборите друга песен ще запеят.
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от тези недоразумения в парламента наясно ли е със процедурата коят прави една ваксина задължителна.Ние в дъражава ли живеем с конституция и закони или сме племе и всички правят квото наредят вожда и шамана?И още нещо, след като самите парламентаристи показват основни човешки права, какво ме задължава мен да ги спазвам?Усещате ли накъде отиваме?
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината винаги излиза, после не искам да слушам оправдания от Янев.
17
0
 
0
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Медицината е молекулна, а биологията е молекулярна? По същата логика трябва да има и нуклейна медицина. ;-)
16
1
 
17
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Така е.За жалост е така.Чел съм ги наредбите и те са противоречиви.Един път казват ваксинираните се превръщате в безсимптомни носители защото много от ваксинираните не ги поваля вируса, но може да заразяват.Друг път пишат, че без маска може като си ваксиниран.Пълен абсурд.За това не споря. Направих забележка онзи ден на едни младежи в една верига и ги питах къде са ви маските. Те бяха на 17 или 18г. казаха ние сме ваксинирани. Не посмяха да ми скочат на бой, но знае ли човек? Много агресивни има
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем скоро ще стане ясно.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Събират се геноми, от нас трябва да съберат 1 млн генома за бъдещо тестване и сканиране на организма през 5Г мрежите. Още като стъпиш във някоя зона със 5Г от там ще светваш като крушка, дали си ислямист и от каква народнос и какви ще ги свършиш.
13
11
 
4
 
! Отговори
Подготвя почвата преди 2 години
Янев иска да ваксинира всички - задължително!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгонете Кунчев и ще спечелите изборите, които и да сте. Гарантирам ви!
11
2
 
8
 
! Отговори
France преди 2 години
Освен ако не искате Радев да загуби изборите.
10
1
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Прочите на Кацата тъпите наредби за ваксинираните които могат без маски и тогава пиши кое има и кое няма смисъл!!!!
9
7
 
2
 
! Отговори
Генерал без армия преди 2 години
Разбрах, няма да се ваксинирам и ще гласувам за Радев, после ако умра-умра! Родина меня не забудет! Разрешете да изпълня заповедта, *** ***!
8
2
 
8
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Dim Гербав ***, като че ли вие обяснихте защо беше толкова висока смъртността, при всичките ви мерки, НОЩници и похарчени пари.
7
1
 
7
 
! Отговори
Не се преди 2 години
не *** ако не си ваксиниран затваряш заведението си
6
1
 
10
 
! Отговори
до №4 преди 2 години
Мен ме имунизираха при двете дози различни лекари в Пловдив и двамата лекари бяха без маски, без ръкавици. Сестрата беше без маска цивилна. На бюрото отстрани имаше двама други мъж и жена администрация или лекари-не разбрах. Бяха цивилни и те ми издадоха сертификата. Никой нямаше маска. Вероятно разчитат, че са имунизирани или са чели една наредба, където Кацаров беше заявил, че до 7 човека в офис може без маска. Не разбрах. Не съм ги питал защото не намирам смисъл да споря с хора.
5
23
 
7
 
! Отговори
Dim преди 2 години
Всичко е на самотек другари! Нито мерки за ограничаване на разпространението ще има, нито опит да ви обяснят защо е по-добре да се ваксинирате! Важно е да сте хепи сега и на изборите! А като почнат да мрът пак по 200 на ден и питате ама що така, ще ви кажат - нали така искахте!!! Дори политик вземащ лоши решение, но готов да носи отговорност за тях е по-добър от тези сегашните които нито решения са готови да вземат, нито отговорност да носят!!!
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е прокуратурата да се самосезира.Щом аз обикновения човек виждам тежките нарушения на редица закони, значи юристите ще докажат много повече. Въпросът е защо си мълчат?
3
1
 
10
 
! Отговори
Съвсем преди 2 години
Случайно начело на държавата са генерали !