Янев увери: Не се търси решение за задължителна ваксинация

Премиерът смята, че не трябват и стимули, всеки си решавал
131

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не се търси решение за задължителна ваксинация.

Това каза пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след посещение на Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет - София.

По думите му право на всеки един е да решава как иска да управлява личния си живот и здраве. "В това отношение не правим никакви движения", посочи премиерът.

По повод информацията, че има идеи за ваучери и допълнителни стимули, за да се повиши броят на ваксинираните, служебният премиер отново повтори, че това е въпрос на личен избор. "С каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира", заяви Янев, цитиран от БТА.

Той все пак отчете повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са податливи и по-лесно биха могли да бъдат засегнати от нова ковид вълна. "Да кажем, че тази част е изпълнена", коментира Янев.

По думите му философията на служебното правителство е всички мерки, които ще се вземат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. "Бизнесът трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията", допълни Янев. Той добави, че правителството е достатъчно отговорно в случай на необходимост да се вземат и индивидуални мерки.

Поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата  “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

България е част от инициативата “1+МГ”, чиято задача е да се съберат един милион генома в рамките на Европейския съюз до края на 2022 г. Участват 22 държави от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Всяка от тях ще генерира чрез секвениране уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна. 

В рамките на инициативата „1+MГ“ националните колекции ще образуват “Геномът на Европа” - референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
СС преди 2 години
те и нацистите едно време събираха данни от хората в името на науката, всички знаете доктор Менгеле и резултата след това.... а сега забележете за какво натискат да тестват масово децата в училище тоест да им събират геномите а данните при кого ще отидат? в тези който правят вируси и куп други генетични щуротии въобще не са добре нещата и когато съберат необходимите неща ще се разбере, че всичко е фалшиво обаче дано да не е късно вече за човечеството....
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предварителните данни, публикувани от израелското правителство през юли, показват, че ваксината Pfizer-BioNTech е била само 16% ефективна срещу симптоматична инфекция при хора, които са получили две дози през януари. За хората, които са били напълно ваксинирани до април, ваксината е била 79%ефективна срещу симптоматична инфекция, което предполага,че имунитетът, придобит чрез имунизация, се изчерпва с течение на времето.
100
0
 
2
 
! Отговори
Др Зорге преди 2 години
Сега всяка година като излиза по един нов вариант Алфа, Бега, Гама и тн. ще има и ваксинка доза 23..... 24...... и те така, поздрави за прецаканите морски свинчета, лек ден желая :)))))
99
1
 
2
 
! Отговори
Тарикат преди 2 години
Ей ся си взех сертификатчето - Джонсън Джонсън, 200лв, даже и памуче със спирт си поисках от доктора да изгрежда по автентично бухахахаха системата е създадена да бъде прецакана ;)
98
0
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Всички ваксъри и морски свинчета под душовете - СЕГА!
97
0
 
7
 
! Отговори
Кунчев преди 2 години
е гробаджийска кратуна, да го махат веднага
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като не се търси решение за задължителна ваксинация, Кунчев какви ги разправя и как предлага да се пускат навсякъде само ваксинирани????
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах интервюто. Каза всички, което предполагахме. Фашизъм, гаден, гнусен и жалък фашизъм. Както казах и преди. Не дадохме своите евреи, няма да дадем и сега никого. Няма значение дали са християни, евреи, мюсюлмани или будисти. Щом са българи, значи не ги даваме. Точка. И всеки, който се пробва да ни убеждава в противното ще бъде саботиран.
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Зеленко е истински доктор, който не е забравил Хипократовата клетва. Браво! Много яко!
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До специалист 9000лв - 103 - Вива шопа!!!
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев може би още не знае.....
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е кога вие рундьовци подписахте за секвестирането на генома български. Я малко инфо, че стана интересно!
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, ти имаш ли още чувствито, че някой те подслушва?
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Койчо, видеото е супер!!!
88
1
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Потрясающее свидетельство доктора Владимира Зеленко в раввинском суде Израиля.
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се решава от еесовците в Брюксел, вие няма какво да търсите и никой не ви е упълномощил да търсите.
86
0
 
5
 
! Отговори
HBK преди 2 години
До 68.Господине, уважавам мнението Ви, но кое Ви кара да мислите че: в болниците лежат само не-ваксинирани пациенти; че ваксинираните са гарантирани от друго заболяване или дори повтаряне на инфекцията (за която са ваксинирани); че тестовете са надеждни; че ваксинацията може да промени естествения ход на ОРВИ пандемиите?Казвал съм го много пъти: Борбата с вирусите е безнадеждна дейност, Борба с вятърни мелници. Това, което трябва да се направи е ....
85
0
 
3
 
! Отговори
Към линка преди 2 години
Сложете с о м
84
0
 
12
 
! Отговори
До специалист 9000лв преди 2 години
Шопа е казал: они ме тикат, а я се дърпам. Колкото повече, толкова повече.
83
0
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Съветвам да изслушате товаrumble/vlgoai-36049914.html