Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
9
 
! Отговори
Не преди 2 години
Се лъжете от думите на тези.
161
1
 
12
 
! Отговори
До 178 преди 2 години
Сетете се спрямо кои се прилагат тези мерки, и спрямо кои не, и ще ви стане ясно кой движи машината :))
160
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С изключителни темпове върви:- ваксинацията (стерилизация на населението)- емиграцията (завладяване)- електронизацията на услуги (безработица за масите)- онлайн обучение (унищожаване на образованието)- ЛГБТ (духовно и биологическо унищожение на поколения)
159
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в страните с най-много ваксинирани, мерките не паднаха или панаха за малко и ги върнаха. Изводите си ги правете вие.
158
3
 
11
 
! Отговори
някой преди 2 години
Здравната ни система е от третия свят, политиците ни от третия свят... Каква да е ваксинационната кампания?
157
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдателен преди 2 години
Някои от най-големите ваксъри, които познавам, не са ваксинирани все още. Или се ваксинираха в последния момент, зор-заман. Пример: Бойко Борисов
156
5
 
11
 
! Отговори
до 162 от славянин преди 2 години
За да се поддържа страхът от ''пандемията'', затова имаме поне ''по 30 починали от ковида'' на ден! А който не иска доброволно да почине го почиват принудително в болниците!
155
2
 
25
 
! Отговори
S8 300km/h преди 2 години
Всяка зима карахте грип по 3 дни на легло, с главоболие, хрема, температура, кашлица. Изведнъж тази болест изчезна. Миналата зима нямаше грип. Как? Защо?
154
0
 
24
 
! Отговори
Грип преди 2 години
Вие май вярно забравихте как карахте грип по 3 дни на легло, всяка зима??
153
3
 
14
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 169 До преди пландемията правилито беше - не се вярва на евреи и полицаи. Сега го допълваме - не се вярва на евреи, полицаи, на "хора" с титли и статистики.
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвате ли на статистиката?
151
1
 
25
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
"Имаме около 2 милиона ваксинирани в България" Поредния лунатик. Тези професори на сметището ли ги намирате?
150
1
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Кашлица, главоболие и температура са симптоми на 1000 заболявания. Ако имате подобни оплаквания, първото нещо което трябва да направите е, да отидете при вашият личен лекар, който да ви направи преглед, а не да се юрнете в аптеката за тестове и хапчета.
149
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките ще паднат така или иначе до март, това вече всички го знаят. Делтата не може да се удържи с никакви мерки, просто минава през населението и това е. До март делтата ще е минал през 90% от популацията. Затова е това бързане, че требе да ги варите на ирикия тия химикали...
148
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не се признава тестът за антитела? Излиза, че е по важно да се боцнеш като бройка от това дали си развил антитела или не. Половин година след като го прекарах все още имам огромно количество антитела и не бих предприел нищо в посока ваксиниране. Противопоказно е, каквото и да ви говорят
147
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
160 карат ни! Всеки ден ни карат да се наксинираме, а ние културно цели 6 месеца им казвахме да ни оставят на мира. Който иска да се ваксинира, негова воля. Но не. Изкараха ни антиваксъри, въпреки че сме със всички ваксини по календар. Били сме ***, само защото задаваме адекватни въпроси. Били сме ци гани, само защото питаме как антителата на изкарали го не са антителата от ваксината. Вие това повикахте. Сега защо се сърдите като ви отговаряме със същото?
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 162 - защо лъжеш?
145
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като Ковид вече не е опасен защо има по минимум 30 човека починали на ден и вече има сред починалите и млади хора без хронични заболявания сред тях?
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
157 прекрасно обрисува себе си. Може да озаглавиш поста си Автопортрет.
143
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Манипулацията за ваксината е в главата ти.Пак казвам, никой не Ви кара да правите нищо,но да пишете ,че ваксината е вредна или че има чипове и да пищете за разрешения за ваксината е много смешно.Даже да пишете за печалбите от ваксините е смешно.Просто не се ваксинирайте,защото в очите на хората от науката и интелегентните хора,въпреки че в България са явно малко изглеждате нещо като неандерталците за Хитлър.