Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?

Проф. Гетов: Ваксинационното покритие у нас на нивото на третия свят
30 авг 2021 08:53, Елка Василева
206
Възможно ли е и как мерките да отпаднат от март догодина?
Кадър: БНТ

Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се ваксинира през септември и аз съм убеден, че от март месец догодина мерките ще паднат изцяло. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

По думите му за съжаление ситуацията за България никак не е добра.

Още по темата

"Ние сме на нивото на ваксинационно покритие на страните от третия свят. У нас ваксинационното покритие е някъде под 20%, докато в повечето европейски държави - Малта, Дания, Португалия, нивото е над 70%", каза Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за все повече рестрикции за българските граждани да пътуват и вероятно това ще се отрази и на туризма, защото на гражданите на други държави ще им бъде препоръчано да не посещават червени зони, каквато е България.

Той коментира и третата доза, която някои държави обмислят да прилагат, с думите: "това е малко като каруцата пред коня". Професорът бе категоричен, че за да има трета доза, трябва да има данни от клинични изпитвания, от наблюдение за това какъв е профилът на ефикасност и на безопасност при поставянето ѝ.

"В момента има одобрени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са намерения и желания. Европейската комисия излезе с препоръка, че държавите, които започнат да ваксинират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, тъй като кратката характеристика е за две дози и производителите не носят никаква отговорност след това", обясни проф. Гетов.

И допълни, че има твърде голяма разлика между бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да подсили имунитета на организма, т.е., тя е актуализирана по някакъв начин, променена, адаптирана към новите или очакваните варианти на вируса.

Проф. Гетов очаква след приключването на сезона и стартирането на новата учебна година нещата да ескалират. Според него трябва някак си обществото и общественото мнение да бъдат фокусирани в това какви са предимствата на ваксинирането, какво ни носи това по отношение на икономическо развитие, на нормалното протичане на учебната година. По думите му, ако учителите и персоналът в училищата са ваксинирани, рискът от разпространение на заразата ще бъде много по-малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид беше опасен при първия щам, вече не е така. Всеки вирусолог ще ви каже, че няма вирус в тоя свят, който да мутра така че да убива приемника си, който го разнася. Вируса мутра да степен безопасна за приемника, защото само по този начин би оцелял и би се възпроизвел многократно. Това е грипен вирус и той следва същата логика. Да излязат вирусолозите и да кажат така ли е или в света се е появил вирус, дето прави точно обратното на своите събратя.
141
0
 
16
 
! Отговори
Ваксинчо преди 2 години
Ваксината против Едра Шарка е задължителна, защото това е една изключително опасна и смъртоносна заразна болест, за разлика от други заболявания, като грип и други.
140
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема Ви е че вярвате и искате да вярвате в лъжи.Това е причината да ни управлява ГЕРБ толкова дълго.Когато чуете истината Ви става неприятно.По склонним те да вярвате на пияния кърчмар или на фризьорката или на местната клюкарка или някой да Ви излъже.Факти има много ,но човек търси избирателно за да задоволи своите нужди.Не е необходимо да се ваксинирате ако ВИ е страх,но да пищете срещу ваксината е меко казано смешно.
139
2
 
6
 
! Отговори
Разумен преди 2 години
Закон Номер 1 на интернет: Никога не се информирайте по здравни въпроси от статии, коментари или търсачки в интернет. За всичко касаещо Вашето здраве, се консултирайте с лекар.
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
149 плоска манипулация. Спазването на закона по пътищата пази теб и околните. Ваксинацията пази само теб, но не и околните. Ваксинирания пак се разболява, пак разнася и заразява. Той е равен на неваксинирания. Ако ваксината пази някого, то е само ваксинирания. И ако човек прецени че ползите от ваксината са малко, а вредите много, има право да я откаже. Както казах, плоска манипулация. Пробвай пак.
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипа се разпостранява през зимата най-много декември и февруари,а Ковид е целогодишна инфекция.Ковид се разпространява на вълни заради ограниченията или локдауните.Ако няма мерки щеле дамима едно цунамими много жертви.Тива е причината за желогодишна ваксинация,а не кактомпри грип.Инфекциите са различни,не всичкоме грип.
136
4
 
3
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 2 години
после се чудят българите защо ни приравняват с държавите от 3 я свят ...
135
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
147 добре чета на няколко езика, при това с добро разбиране. Но да приемем, че всичко това което си написал е ок. Я кажи сега, след 5 милиарда ваксини поставени по целия свят, защо същите тези ваксини са все още с временно разрешително? Ако бяха толкова безопасни и нужни, нямаше ли СЗО да им даде пълно разрешително? Но СЗО знае, че направи ли това с нещо, което ще е вредно в бъдеще, ще бъде унищожена. За това са си вързали гащите с изразчето временно разрешение по време на пандемия!
134
2
 
3
 
! Отговори
Google преди 2 години
В интернет има много опасности. Една от най-големите е да се информираш по здравословни теми тук. Всеки човек, който е поне МАЛКО образован, ще ви посъветва да се информирате от лекар и никога от Google. За зла участ, наблюдавам че много, много граждани правят именно тази фатална грешка. Грешка, която може да доведе до фатални последици.
133
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече който и да излезе да рекламира, изглежда като пародия. Никой не ги взема насериозно.
132
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната на пътищата и неваксинирането са едно и също.В България има демокрация,това е и причината за катастофите и малкото ваксинирани.Демокрацията е неправилно разбрана у нас.Приета е за свободия.Така беше от началото.Права без задължения и без отговорност ,без чувство за съпричастност и без чувство за Българско гражданство ,а индивидуалност и егоизъм.Аз да съм добре е основния идеал,без грам чувство за съжителство и състрадания даже и в семейстовто.
131
0
 
14
 
! Отговори
Ла верга преди 2 години
Пенсионерите умират от глад с 300 лв пенсии.
130
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е въпрос на омраза,а на познания.Всеки човек с познания на английски език може да потърси официална информация за и против ваксините.Научните и разумните факти с в полза на ваксините.В момента са поставени 5 милярда дози в света.Вижте колко са починалите от ваксина и колко от ковид.Колко са починалите ваксинирани и неваксинирани.Има и бременни ваксинирани.Вредни неща не се прилагат на бременни и деца.Професора не Ви мрази,а професията го задължава да казва истината.Политиците са точно обратно
129
1
 
11
 
! Отговори
Предпази преди 2 години
Тезата, че някой иска да те "предпази" от опасност е невалидна, защото ако това бе вярно, тогава щеше да има борба против Войната по Пътищата, а такова нещо няма. Оставили са те да се убиваш колкото искаш на пътя. Важното е да си ваксиниран. Капиш?
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онези ще бият трета доза, щото ваксинираха *** и пульо през пролетта и лятото. Я вижте по кое време на годината се слагат противогрипни ваксини. Професорът сигурно не знае, важното е убедим инакомислещите.
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
131 ти кой Бог визираш? Оня дето само за злато говори и за власт ли? Оня дето стъпва по човешки трупове, за да се качи на високото? Защото аз визирам онзи Бог, който дава ризата си на бедния, онзи който разделя храната си с гладния, онзи който въздига духа и добротата, онзи който защитава хората. Това е Бог, който припознава българите като свои, както преди, така и сега.
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо смятате ,че професора бе харесва Българите.Според мен е точно обратното.Самомчовек който не харесва Българите може да ги кара да не се ваксинират.Каква е логиката някой да те мрази ,а да иска да те предпази от заболяване с висока смъртност
125
0
 
10
 
! Отговори
антиваксъра преди 2 години
Ахаааа.......2 милиона, ама друг път!
124
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е да ви счупим главите много преди Март догодина. Така като гледам още тази зима ще има бой по кратунките и догодина много от сегашните партии няма да съществуват.
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Серийния убиец не е бил ваксиниран срещу ковид.