Лекар: Учители и лекари трябва задължително да се ваксинират

Ниският процент на имунизирани е една от причините да сме с най-висока смъртност в ЕС
31 авг 2021 16:28, Петя Славова
88
Лекар: Учители и лекари трябва задължително да се ваксинират
Снимка: БГНЕС

Защо държавата не задължава лекари и сервитьори да са ваксинирани, коментира лекар. Според него, дъжавните служители, включително лекари и учители трябва да бъдат задължително ваксинирани. Това заяви пред Нова тв инфекционистът д-р Трифон Вълков. Той допълни, че именно лекарското съсловие е с най-висок  процент имунизирани. Според него това са над 70%.

"Това са хора, които работят с доста други и представляват опасност за околните. Има резон ваксинацията в тези съсловия да е задължителна. Ваксината има различни задачи. Тя не само трябва да спре едно заболяване. Тя има други задачи като да предотврати постъпването на хора в болници, които вече са в тежък стадий на заболяването и да предотврати смъртността", обясни експертът.

Според него тези функции на ваксината са напълно изпълними чрез препаратите, с които страната ни разполага и при новите варианти. На дъното сме в ЕС по ваксиниране, а извън него - Узбекистан е под нас, а над нас е Пакистан, показват данни.

Още по темата

"По отношение на заетостта на леглата, това е динамичен показател. Болницата е в състояние да разкрива нови легла. Няколко пъти дневно се съобщава броя на свободните легла пред РЗИ за инфекциозна болница", каза още Вълков.

По думите му, по отношение на това какво се случва с болните, той обясни, че това са хора, които не трябва да са лекувани вкъщи, тъй като там могат да утежнят своето състояние и е препоръчително хоспитализирането им. Реанимациите поемат най-тежките случаи.

"Винаги следим някои показатели, които характеризират тази инфекция, това е продуктивното число на вируса", обясни инфекционистът. По думите му, в сравнение с първоначалния вариант на вируса, където един човек заразяваше около трима, при британския се повиши около 5, а сега с Делта варианта става въпрос за около 7-8 души. Другото, което отличава този вариант от предходните, е обема на вируса, който се отделя в носоглътката, който е по-голям.

Вълков коментира и новината, че в Южна Африка има нов щам, който задминава ваксините. "Въпреки всичко това не е отделен щам, вариант е, но още предстои да се провери дали ваксините ще успеят да се справят с него".

Лекарят обясни и защо у нас смъртността е най-висока в ЕС. Според него е заради многото допълнителни заболявания на населението в страната и ниския процент на ваксинирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Вятъра преди 2 години
Аз информирано съгласие няма да подпиша при наличие на алергия и автоимунно заболяване.Ще подпиша декларация ,че няма да натоварвам здравната система и няма да влизам в болница.
66
0
 
2
 
! Отговори
Един преди 2 години
До 70 Лекар Вижте какво ви излиза в интернет търсачката на сестра почина след ваксинация относно Дарина Огнянова и обърнете внимание на това какво й е казал лекарят и какво е станало накрая.
65
2
 
0
 
! Отговори
Aнонимен до 75 преди 2 години
Че то излиза, че целият народ са роми. .Аз тук маски да се носят не видях, освен в големите магазини. Значи всички трябва да се ваксинират.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не ваксинират ромите не стига че те не спазват никакви правила не носят маски не спазват дистанция говорят високо на ромски бродят на групи по молове и кауфланди често с ясни признаци на болест като хрема и кашлица обикалят по български чужбина и са рисков фактор от всякъде но не се ваксинират, защо..
63
1
 
17
 
! Отговори
Я, марш! преди 2 години
Учителите и лекарите не са държавни служители!!!!Автора на предложението, да прави това, което прави вятъра!!!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛекарСериозно?!
61
7
 
25
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Заради такива като този "доктор" ,започват да ми стават противни всички доктори!
60
17
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Автоимунни заболявания (в ремисия,) и алергии не са противопоказание за ваксината , специално рнк ваксината е много подходяща.
59
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Трифон е за тричане, ама от много голяма височина. Всеки е в правото си да решава дали да се ваксинира или да не се ваксинира. Това "трябва" докторът да си го запази за своята жена и деца, макар, че и те имат право да му кажат не. Най-доброто убеждаване за ваксинация е ежедневно да се публикува колко от починалите са ваксинирани и колко не са. След това хората да си преценяват, в крайна сметка животът си техен! Насила хубост не става! Срещат се ирационално мислещи хора, просто не им пука!
58
5
 
32
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Той допълни, че именно лекарското съсловие е с най-висок процент имунизирани." Ваксинирани, а не имунизирани. Не всички са развили имунитет. Неуважаеми другарю Зарезан Лисичков, колко ти платиха от фармафията за да рекламираш експерименталните отрови? И кой си ти, че да определяш кое е задължително? Гледай си инфекциите и не се меси при заразите.
57
5
 
19
 
! Отговори
Ха-ха! преди 2 години
До mgs: Пич, ти ако живееш в землянка, аз не го правя. Цяло лято обикалям страната надлъж и нашир без маска и си водя нормалния начин на живот - кеф ти море, кеф ти планина, кеф ти спа... Всичко. Сега усъм на работа - всичко е нормално. Ти къде живееш всъщност?
56
5
 
29
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
До Лекар: Абе колега, защо го разпространяваш тоя фейк? 1) Още миналата година от института Роберт Кох публикуваха проучване, в което се определи, че заразените с коронавирус предават заразата само в придълженние на 4-5 дни - около ден преди и 2-3 дни след появата на първите симптоми. След това са на практика безопасни. 2) Последното израелско проучване върху 2,5 млн души ясно показа, че ваксинираните разпространяват заразата не по-зле от неваксинираните. Имаше и подобно американско проучване.
55
21
 
4
 
! Отговори
mgs преди 2 години
До АнонименХората в развитите страни се върнаха към нормалния си ритъм на живот, ние все още живеем в землянки и вярваме на квот каже шамана.Ще мрем и в момента мрем, *** не ни пука.
54
18
 
23
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Юруш да се дупчете,Урсула е недоволна че малко набоцкани има в България.Хирата на Запад вече мислят че четвърта игла ,а вие още не сте боцкания един път.
53
33
 
17
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
По-вероятно е неваксиниран да се разболее и да заразява, отколкото ваксинирон, освен това ваксинираният има по-малко вируси в себе си, отделя по-малко и за по-кратко (2-3 дни) а неваксинирания отделя 2-4 седмици и то огромни количества.
52
6
 
34
 
! Отговори
Майтапчийси преди 2 години
Ей, не се наядохте бе, докторе, не ви ли е срам, грях и позор е да продавате колегите и децата си.
51
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като и с ваксини разнасят и заразяват, каква е обществената полза? Да са без маски, че мазалото да е по-голямо? Да не говорим, че в училище учениците не са ваксинирани и не е от такова значение ваксинацията на учителя, който и в двата случая може да разнася.
50
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ossi.Щом смяташ,че е лесно моля,заповядай и ги забавлявай децата.Точно за половин ден и не ще повториш.Като ти кънти една вечер главата от шума и ще развееш бялото знаме.Определено не е като да натириш сутринта децата на училище и да сие чудите левия върху десния или десния върху левия крак да сложите,какъв маникюр или бюст да си направите или да изкарате деня на кафе и клюки с приятелки.Айде не ми правете оценка на труда на учителя, а пробвайте един ден.
49
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе прав е че трябва да се ваксинират, но не заради това че те са опасни, а заради това че има опасност за тях. Общуват с много хора, няма да минат без да се заразят, а никой не може да гарантира че ще го изкарат леко или въобще ще го изкарат.
48
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде е пълно със супер нелогични статии. Ваксинацията не предпазва никой друг освен теб самия - продължаваш да заразяваш, така че за какъв *** им е да си бият експериментални отрови, когато в най-добрия случай просто ще го прекарат по-леко?