Около 5% от ваксинираните срещу COVID-19 - без антитела

Но коронавирусът се развива най-вече при неваксинирани
Обновена: 31 авг 2021 09:05 | 31 авг 2021 08:58, Петя Славова
68
Около 5% от ваксинираните срещу COVID-19 - без антитела
Снимка: БГНЕС

България продължава да е на дъното в ЕС по ваксиниране, а първа по смъртност от коронавирус. До момента в света са поставени над 4 милиарда дози ваксини като 30,7 на сто от населението на Земята е получило по една доза, а 16% са напълно ваксинирани, съобщават фармаколози.

Експертите обясниха, че в кратките характеристики на ваксините е посочено изрично, че 5 на сто от имунизираните няма да развият имунитет - това е генетика, но все пак има гаранция, че "ваксинираш ли се, боледуваш по-леко и по-малко заразяваш останалите хора, ако се разболееш".

Учените питат защо все още здравните власти не публикуват информация колко от заболелите са ваксинирани.

Проф. д-р Мария Николова -  клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести заяви категорично пред БНР, че нито РНК-ваксините, нито векторните могат да заразят с болестта или да се интегрират в нашия генетичен материал. По думите й, те не могат да навлязат в ядрото на клетките.

Тя обясни, че според промяната в кратките характеристики вече и двете РНК- ваксини могат да се прилагат при деца между 12 и 18 години.

Още по темата

Проф. Николова изясни Коя ваксина е подходяща за жени, трябва ли да се имунизират бременните, както и тези, приемащи контрацептиви и с кои ваксини да се имунизират мъжете над 50 години.

По думите й, пациентите с ХИВ дават много добър имунен отговор към ваксините, така че хора с вторични имунни дефицити трябва да се ваксинират, изясни още проф. Николова.

По думите на д-р Цветелина Великова -  - имунолог в болница "Лозенец", вече е доказано чрез големи международни проучвания, че пациентите с автоимунни заболявания могат да се ваксинират.

След ваксина не се активира болестта и не се развива ново автоимунно заболяване - няма данни за повишена честота на реактивация на основното заболяване и дори пациенти на имуносупресивна терапия показват добър имунен отговор.  Имунизирането трябва да се прави в период на ремисия, допълни д-р Великова.

Деян Денев - директор на Асоциация на научно изследователските и фармацевтични производители, е категоричен, че данните сочат, че ваксините работят, помагат, предпазват и не вредят, с много малки изключения и това е отразено в кратките характеристики.

Макар по думите му, с мутациите на вируса, това да намалява, тяхната ефективност срещу предпазването от хоспитализация, тежък COVID-19 и смърт, е относително устойчива. По думите му в държавите с високо имунизационно покритие заразените също растат, но смъртността от болестта е несравнимо по-ниска.

"Болестта се развива най-вече, където има неваксинирании и мен ме притеснява това - какво ще се случи в държава, в която Делта вариантът сега се разгръща, а ваксинационното покритите е изключително ниско", попита Денев. Според него държавата трябва да е подготвена за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
10
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
"Имунизирането трябва да се прави в период на ремисия, допълни д-р Великова."Доколлкото сме запознати,към днешна дата НЕ че не сме в ремисия,а в разгара на нова вълна.Така че нещо доФторите сами си противоречат и се оплитат като в пиле в кълчища като ни пропагандират по десетки пъти пъти на ден да се имунизираме в разгара на пандемия......
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 ...а във ваксиниран Израел имат 736 в интензивните, почти всички "напълно ваксинирани". Скрийте се пропагандни тролчета, рекламната кампания е безнадеждна!
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 като кажещ, че познаваш "много които умряха" - и моментално се идентифицираш като пропаганден ***. Понеже никой истински човек не познава много които са умрели от ковигрипа, понеже няма такива. Знам за един през цялата пландемия, над 90 годишен. И знам за доста случаи на възрастни хора, починали от друго, на които са предлагали да пишат кови в смъртния акт.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във ваксинирана Дания имат в момента 2 души в интензивните. Във ваксинирана Швеция имат 37 души в интензивните и х 2-3 умрели на седмица. Айде, скрий се *** ***!
15
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичка са ваксинирани край мен, никой не е имал тежка или каквато и да е реакция, освен болка в рамото. Не познавам ваксиниран болен, затова пък познавам много , които умряха, неваксинирани, защото тогава не можеха да се вредят за ваксини . Не знам от кое гето сте изпълзяли , та бълвате дезинформация тука , но аз не познавам антиваксъри. И слава на Бога!
14
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИМА МНОГО ДОЛНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ И ТАЯ МАРИЯ Е ЕДНА ОТ ТЯХ, ТЕЗИ ХОРА ИЗОБЩО НЕ ВИ МИСЛЯТ ДОБРОТО, ТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТОВА И ВИЕ ДА СЕ ПРЕЗАКАТЕ СЛЕД КАТО ТЕ СА СЕ ПРЕЦАКАЛИ! ТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СОБСТВЕНОТО СИ И ХИЧ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ЩЕ УМРЕТЕ ИЛИ НЕ АКО ТОВА Е В ТЕХЕН ИНТЕРЕС! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ, ЧЕ БРОЯ НА ДОЛНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ Е ОГРОМЕН И НЕ Е САМО МАРИЯ1
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГАДОРЯНВируса става по лек.Ако това беше вирус със висока смъртност отдавна пандемията нямаше да я има понеже голяма част от приемниците щяха да са умрели.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60% от починалите в Израел са след началото на "ваксинирането". А директори на техни болници казаха по Израелски телевизии че 85-90% от болните са "напълно ваксинирани", нключително тежките случаи. Бизнесът пропада.
11
3
 
15
 
! Отговори
алоо преди 2 години
"Болестта се развива най-вече, където има неваксинирании".ДенеФ,ДенеФФФФ,в развитите страни,където вакснинираните са м/у 60 и 70%,да не би да се радват на свобода и болестта да е изчезнала?!?!?
10
3
 
19
 
! Отговори
Док преди 2 години
Започнаха да си признават. След преболедуване, вероятността да се заразиш повторно е 7/1000. След ваксина - 50/1000. Аз, като преболедувал си дарявам ваксината на някой мераклия.
9
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
97% от заболелите са неваксинирани в България. Казаха го! А Израел има 7000 починали за цялата пандемия, въпреки религиозните антиваксъри, които са 35%.
8
1
 
1
 
! Отговори
я пак преди 2 години
Предупреждения и предпазни мерки Говорете с Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра, преди да Ви бъде поставена Spikevax, ако: - преди сте имали тежка, живото-застрашаваща алергична реакция след инжектиране на някаква друга ваксина или ако Ви е поставяна Spikevax в миналото. - имате много слаба или компрометирана (отслабена) имунна система- някога сте припадали след инжекция с игла- имате нарушение на кръвосъсирването- имате висока температура или тежка инфекция; но може да се ваксинирате, ако имате леко повишена температура или инфекция на горните дихателни пътища, подо
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел имат 736 човека в интензивното, почти всичките "напълно ваксинирани". Вече има и десетки разболели са от "тройно ваксинираните". Израел издаде измамата.
6
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АБСОЛЮТНА ЛЪЖКИНЯ Е ТАЗИ МАРИЯ НИКОЛОВА! САМИТЕ ПФРИЗЕР ОБЯВИХА, ЧЕ НАД 100 ДУШИ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С КОРОНА ВИРУС ПРИ ИЗПИТАНИЯТА ВЪРХУ ХОРА ПРЕДИ ДА ГО ПУСНАТ МАСОВО! ЛЪЖЕ СЕ И С ПРОЦЕНТА НА ТЕЗИ КОИТО ИМАТ АНТИТЕЛА! ВЕЧЕ ОБЯВИХА , ЧЕ 2-*** ОТ 5-*** НЯМАТ АНТИТЕЛА А ТОВА НЕ Е 5%! НЕПРЕСТАННО ЛЪГАНЕ С ЦЕЛ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО НЯКОЙ ПОСТ ИЛИ ДА НЕ ГИ УВОЛНЯТ!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Учените питат защо все още здравните власти не публикуват информация колко от заболелите са ваксинирани."........ И ние това се питаме. Уж нация от IT - гении, а не могат да направят нормална информационна система и да свържат няколко бази данни.
4
4
 
2
 
! Отговори
Mdamm преди 2 години
А неваксинитаните 100% без антитела, ама щото им слагат 5г, в израел са зле, и ни барват днк-то нема да им стъпим!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НО В ИЗРАЕЛ имат по 7-10000 нови на ден, а смъртността им е същата, каквато е била и преди ваксините. ИЗРАЕЛ ПРЕЦАКА БИЗНЕСА
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е хората да не се обезводняват за да боледуват леко.Послушах съветите на специалистите и не се обезводних и бързо ми мина.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ваксинираш ли се, боледуваш по-леко и по-малко заразяваш останалите хора, ако се разболееш"..............Аз го преболедувах леко и без да съм се ваксинирал, и си стоях 2 седмици вкъщи, така че това със заразяването на други е малко безпочвено.