В офиса по-лесно да пипнеш COVID-19 отколкото в училище

Инфекцията е започнала да засяга по-младите
Обновена: 31 авг 2021 09:19 | 31 авг 2021 09:13, Камелия Цветанова
44
В офиса по-лесно да пипнеш COVID-19 отколкото в училище
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мерките са в етап на обсъждане, няма внушаване на чувство на страх. Целта на мерките е намаляване на щетите, на тежките и смъртни случаи. Това заяви съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ.
По думите ѝ със създаването на COVID зоните към болниците и ДКЦ-тата ще даде възможност на хората, които имат нужда да бъдат наблюдавани от лекар, да получат адекватна медицинска грижа.

Още по темата

"Инфекцията е започнала да засяга по-младите възрастови групи, но основният ни проблем са тежките и много тежки форми в България. Мерките целят ограничение на циркулация на вируса, намаляването на контактите има значение, най-сигурната мярка е да имаш имунитет - да преболедуваш или да се ваксинираш. Не мога да разбера защо миналата година по това време, когато всички хора чакаха да се появи ваксина, за да живеем по-свободно, сега, когато я имаме тази ваксина, ние казваме "Не, не я искаме тази ваксина". Не мисля, че има дискриминация при ваксинирането, това е въпрос на доброволно решение. Не става дума за задължително ваксиниране, не става дума за затваряне", допълни проф. Мира Кожухарова.

Според нея се увеличава броят на ваксинираните с първа доза през последните дни.

"В офисите е по-рисково, отколкото в училищата, защото децата по-малко боледуват и по-малко са изложени на заразата. Препоръката е не повече от 50 процента да работят в офисите, другите да работят от вкъщи и всички да се ваксинират", добави проф. Мира Кожухарова.

Тя коментира и евентуалните мерки, които могат да засегнат присъственото обучение при учениците.

Проф. Мира Кожухарова уточни, че това от родителите, тъй като децата основно се заразяват в домашно огнище, при контактите си с възрастни.

"Ако си осигурим здрава среда вкъщи, чрез ваксинация на баба, дядо, мама и татко, тогава децата ще бъдат изложени на по-малък риск от заразяване, което ще им гарантира да посещават по-дълго училище", каза още проф. Мира Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. У нас не е като на запад с обща климатична инсталация. Ние сме си от време оно с отварянето на прозорците. Това е нашия климатик. Заразите си остават в класните стаи, особено със системата от миналата година, където направиха междучасията да не съвпадат на класовете. Не знам кой го измисли, но беше страшно добро и ефективно решение.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Моловете с обща вентилация,...."Така е. Затова едно време в Европа чумата е нямала никакъв шанс :P
7
3
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ТОВА НЕ Е ВЯРНО
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ако не ходиш на училище!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме като в америка вече, затова процъфтяват вирусите. Моловете с обща вентилация, стъклените офис сгради с нацвъкани бюрца залепени едно за друго и неотваряеми прозорци. Ама сме модерни, споделен офис, разходка в молчето, ала бала
4
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 2 години
Абсолютно вярно! Особено, ако ходиш в офис всеки ден и изобщо не ходиш в училище ...
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е. На морето също. И в семейството. Миналата година всички дружно обвинявахте училищата за вълната октомври-ноември. Сега децата не са на училище, обаче вълната си е факт.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В офиса на РЗИ-Варна е невъзможно да се хване ковид, защото те не се занимават с него )))
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в офиса на рзи какъв е шанса да пипнеш ковид?