Проф. Христова: Преболедувалите коронавируса показват добра защита

Според специалиста, мутациите се спират при повече ваксинирани
1 сеп 2021 18:35, Петя Славова
143
Проф. Христова: Преболедувалите коронавируса показват добра защита
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

"Странични ефекти от ваксините има, но те са толкова редки и много леки, като втрисане, болки на мястото на инжекцията, а същевремнно видяхме колко души около нас починаха от  COVID-19 , как тежко протича болестта, с дълъг и тежък постоквод синдром – с месеци хората не могат да се възстановят, влияе на сърце, бял дроб и мозък, невъзможността за концентрацията, и българите пак не се ваксинират, макар че ваксината предпазва и вас, и останалите", каза специалистът.

Още по темата

"Да, единични хора може и с ваксината да се разболеят, но ще предпазим цялото общество. При повече ваксинирани смъртността спада значително, ваксината ти връща предишния живот, а като ги избягваш ваксините, ти се страхуваш да общуваш, всъщност ти страдаш.

Отделно, че при по-голям дял ваксинирани, се спират мутациите на вируса. Ние от НЦЗПБ сме в центъра на огнището, а нямаме болни, защото сме ваксинирани", посочи още проф. Ива Христова.

По думите й има преболедували, които се ваксинират, за да имат имунитет. Проф. Христова заяви, че всеки ще се срещне с болестта: "Преболедувалите за момента, и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант, засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта, но ако не се ваксинират хората, вирусът ще продължи да мутира.

В момента Делта варианът е силно инфекциозен и се налага", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й има данни в момента, че Т-клетъчният имунитет се запазва дълго време при следваща среща с този вирус. Проф. Христова не даде категоричен отговор дали да се поставя трета бустерна доза ваксина.

"За нас ваксинираните първи медици, все още не се налага трета доза", коментира още проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да се ваксинират тези, които не са изкарали вируса. А дали ще мутира, да си мутира. Хората също мутираме.
101
0
 
0
 
! Отговори
iwan преди 2 години
До Край. "vaxpain.us". избери си "deaths".Има подобна база данни и за ЕС. Търси European Medicine Agency.
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тежък постоквод синдром - кога ще научите да се изразявате и да пишете без граматични грешки? тежък ПОСТКОВИД синдром!
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мирослав (#125) Много неща нямат обяснение... Защо са тези зелени паспорти? Защо "ваксъри" избягват "антиваксъри"? Ако тръгне опасен вариант от "антиваксърите", къде ще се скрият "ваксърите"? Видяхме, че от вирус бягане няма и рано или късно минава и през теб. (това е ако приемем, че от антиваксърите ще мутира vaccine escape вариант, въпреки научната литература и учените, които казват, че е точно обратното).
98
0
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До ШашиТъй като ми изтриха отговора ми на твоя въпрос за ваксините отново обяснявам-ваксините не са лекарство а служат за превенция.И най-важното-никога!!! не се използват,особено експерименталните като сегашните по време на пандемия!!!
97
0
 
2
 
! Отговори
Миро 52г преди 2 години
Не знам, преди две три седмици не чувах никой да киха и да кашля. Сега като влеза някъде където има повече хора, все ще чуя няколко да се разкихат и разкашлят. Вирусите са между нас, затова се дезинфицирам редовно с чашка ракия и вино отгоре за танини, допълнително цинк и 1000 вит Д, както е препоръчаната профилактика. За сега нямам намерение да се боцкам.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная кое е правилно, но наистина вече научавам за доста хора, които в момента са болни с температура и кашлица и се оказва, че не е толкова лек този вариант.
95
0
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До Анонимен 106Написаното от теб показва че и елементарно понятие нямаш за това какво представлява имунната система и по какъв механизъм се изработват антитела след ваксиниране и преболедуване
94
1
 
18
 
! Отговори
Мирослав преди 2 години
Може ли да попитам кой ви насърчава така пламенно да предлагате ваксини.И защо ако се изследвам за антитела и тестът покаже че имам такива срещу ковди не мога да си искарам сертификат?
93
4
 
6
 
! Отговори
Права е преди 2 години
Да, умрелите няма как да се заразят повторно.
92
1
 
10
 
! Отговори
Лан преди 2 години
"Диваци" без нито един геноцид в сметката си, а "възвишените" нации, на които се кланяш, дали могат да го кажат?
91
1
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Диваци, диваци, ама сме хора. А не, ошашавени вулканизати, без право на собственост.
90
2
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Тази ,, ваксина" може ли да излекува клепнали уши, дюстабан, крив поглед, увиснал...нос, плешивина, криви крака? Ако може ще се ваксинирам. Иначе ще си карам настинката.
89
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лан: вие нямате никакви заслуги за Съединението на България. Вие сте наследници на онези, които са го направили. Вие сте наследници и на клалите българи през 9-юнското въстание 1923г, вие сте наследници и на Народния съд, който е разстрелял БГ интелигенция след 1944г, наследници сте и на жандармерията, която е набучвала главите на партизаните на кол. Общото във всичко това е, че сте диваци.
88
3
 
17
 
! Отговори
Препаратите преди 2 години
наречени "ваксини", въобще не подобряват каквото и да е...Платените продажници да престанат с психологическото насилие..Вероятно и не предполагат, че и те ще бъдат елиминирани след като свършат мръсната работа...
87
0
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Точно така, за нас света е БЪЛГАРИЯ.
86
2
 
20
 
! Отговори
Лан преди 2 години
114, българите не за първи път правим подобен избор. Сами срещу света организирахме Съединението. Сами срещу света решихме, геноцид над евреи и *** в България няма да се случи. Гордея се с всеки един път, в който сме застанали срещу света.
85
2
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Добре де, от какво лекува тази ваксина? Питам, защото много хора не разбраха.
84
4
 
19
 
! Отговори
Теодоро преди 2 години
Никакви ваксини хора събудете се, яжте пийте забавлявайте се живейте си живота обичайте се стига страх, Всички политици в зандана свобода за народа Скоро
83
8
 
6
 
! Отговори
До 112 преди 2 години
Стига с тая насилствена ваксинация. Има проблем, световен. Или сте сте със света, или сте аут. Просто.