Д-р Кацаров: Мерките ще са по-кратки, ако ги спазваме добре!

Здравният министър не изключи и локдаун, но успокои, че пари за бизнеса има
Обновена: 2 сеп 2021 21:44 | 2 сеп 2021 20:30, Петя Славова
267

Броят на новозаразените в страната се увеличават, а днес здравното министерство публикува и какви са новите противоепидемични мерки.

Според служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, ако настоящите мерки не дадат добър резултат, те могат да се засилят и да се стигне до локдаун. Това заяви той в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Колкото по-добре ги спазваме, толкова по-кратки ще бъдат тези мерки. Ако не спазваме мерките и не сме отговорни, това може да доведе до задълбочаване на мерките. Поставили сме си като цел до 7-10 дни от влизането им в сила да направим оценка на ситуацията. Ако тя продължава да се влошава, нямаме колебание да приложим много по-строги мерки. Няма да оставим лекарите и сестрите да изнемогват", категоричен бе министър Кацаров.

По думите му мерките са взети на базата на епидемичния риск и са научно обосновани. А половината изпратени становища са били свързани с обезщетенията и компенсациите на засегнатите лица.

КОМПЕНСАЦИИ ЗА ЗАСЕГНАТИТЕ БИЗНЕСИ И СЛУЖИТЕЛИ

Още по темата

"Такива компенсации трябва да бъдат изплатени. Ако сме спрели работата на една дискотека, проблемът не е в това, че младите хора няма да може да се забавляват 2 седмици. В тези заведения има хора, които си изкарват прехраната. Те трябва да бъдат обезщетени напълно, правителството има готовност за такова нещо. Ще изпратя становищата до министрите на финансите и икономиката, за да бъдат обезщетени тези хора за това, че не могат да работят", увери д-р Кацаров.

Той очаква след актуализацията на бюджета да се намерят пари, за да бъдат компенсирани засегнатите от мерките хора.

"Нещата са в ръцете на двамата министри и Народното събрание", отбеляза здравният министър.

КАКВО ДОВЕДЕ ДО ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИТЕ МЕРКИ

Броят на хоспитализираните и смъртните случаи са принудили здравните власти да предприемат мерки, за да намалят темпа, с който хората постъпват в интензивните отделения, стана ясно още от думите на Кацаров.

"Рискуваме да стигнем до трудности с хоспитализация и лечение. Тази грешка няма да се повтори. Малко повече от половината области са в червената зона, Търговище е в тъмночервената зона, другите са в оранжевата", посочи здравният министър.

"Ако бяхме използвали лятото да се ваксинираме, сега нямаше да се налага да правим никакви ограничения, дори броят на заразените да е голям. Ваксинираните може да се заразят. Ваксината не предпазва 100% от заразяване, но предпазва почти 100% от смърт и тежки случаи. Единични са тези случаи. Ако не се бяхме поддали на цялостната лоша организация на ваксинацията и на слуховете, сега нямаше да се налага да правим затваряния. Не е късно и сега да се ваксинираме", заяви д-р Кацаров.

Той за пореден път се обърна с апел към обществото: Ваксинирайте се! Това е най-сигурният начин да се предпазим от болестта и да няма такива мерки.

ВАКСИНИТЕ С ИЗТИЧАЩ СРОК НА ГОДНОСТ

"Стремим се да дарим на трети страни всичи ваксини с изтичащ срок на годност, които няма да бъдат оползтворени у нас", потвърди министър Кацаров. Никой не би си позволил да постави ваксина или лекарство с изтекъл срок на годност. Част от ваксините ще бъдат бракувани и унищожени, съобщи той.

КАЗУСЪТ С ASTRA ZENECA

"Нулев интерес има към ваксината на AstraZeneca, почти никой не иска да се ваксинира с нея. Тя беше неправилно набедена като лоша ваксина. Тя не отстъпва по нищо на останалите ваксини. Лично Борисов я забрани, после я пусна. Има огромен интерес към нея от други държави. Работим по възможността да бъде продадена или дарена", обясни д-р Кацаров.

Близо 20% са българите, които имат пълен имунитет с поставени две дози ваксина. 30% имат поставена една доза. Това са ниски нива на ваксинация, констатира здравният министър.

ФАЛШИВИТЕ СЕРТИФИКАТИ

"Не сме разследващ орган. Това не е само български проблем. Апелирах към прокуратурата да се заеме с тези въпроси. Подобно нещо не е лесно и за доказване. Искам да предупредя тези хора, че по процеса на ваксинация, който се следи, и по броя на заболелите ваксинирани може да се стигне до извод, че определени ваксинирани хора от даден лекар - прекалено голям процент са се разболяли повторно", коментира той.

БЕЗПЛАТНОТО ЛЕЧЕНИЕ

"Създадохме възможност за амбулаторно лечение на болни с COVID. Дадохме възможност на всички центрове да се регистрират като Ковид зони и да получат финансиране от НЗОК за прегледите и изследванията. От другата седмица ще заплаща и лекарства за домашно лечение. МЗ ще предостави на всички Ковид зони оборудване по техен избор до 50 хил. лева. Очакваме да бъдат разкрити 100-150 такива центрове. Предоставяме и по 30-40 оксиметри, които да дадат на своите пациенти да ги ползват у дома, след което да ги върнат", разясни здравният министър.

ПАРИТЕ ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ

"Имаше протести на медиците от Спешна помощ, които бяха породени от неясноти в текстовете на новата методика. Промяната е с цел справедливост - да получат парите тези, които наистина работят, а не един куп други. Изясниха се всички неща, получават си средствата в Спешна помощ. Методиката в болниците също беше променена. Тя се подписва от НЗОК и БЛС, които продължават да водят разговори. Всички средства са преведени", заяви д-р Кацаров.

Той отклони въпроса дали би останал здравен министър в бъдещия кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
До върбан преди 2 години
Вариант 3: Ръсят от небето здраве! Хахах. Тези шматки е парламата са за трепа.не!
159
1
 
3
 
! Отговори
ВЪРБАН БРЯСТОВ преди 2 години
Погледнете Полша, Чехия, Словакия, Унгария във worldometers.info/coronavirus. О чудо! Там са забравили за ковидиотщината. В съседните Германия, Австрия, Сърбия има вълна, както и при нас. Как е възможно това ? Вариант 1. Това е политически вирус. Пълни фантасмагории. Вариант 2. Не са му издали виза на вируса, там където го няма. Всеки има глава, да си я ползва.
158
2
 
1
 
! Отговори
21век преди 2 години
А кой ви пречеше, др. министър да ги спазвате тези мерки от блозо две годинки? Преди време се подигравахте, а сега дайте другари да дадем....Пусто и дърво неокастрено....
157
0
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Ако на първи ноември не продължите извънредното положение, ще спечелите изборите. Ако го продължите - жална ви майка!
156
0
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Каквито и мерки да бяхте наложили, все нямаше да ги спазваме. Затова е по-добре да са леки, че да не създаваме излишно напрежение преди изборите.
155
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се отнесем сериозно, всички ще излезем на улицата и ще забравите и мерките и теглилките и ще се чудите къде да се скриете. Безотговорно е да седим и да гледаме как Бил Гейтс се грижи за пренаселяването на Земята.
154
2
 
16
 
! Отговори
някой преди 2 години
Мерси, нямам намерение да ги спазвам.
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите сме умни в някои отношения и т*пи в други. Най-голямата простотия, която се прави тук, е щом едни правила не се спазват, да се въведат други от същия тип... Тотално няма никаква логика в това.
152
0
 
9
 
! Отговори
Ясно! преди 2 години
Еми, значи няма да са кратки. Разбрах.
151
0
 
14
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 2 години
Кацаров, Кацаров... миналото лято квичеше срещу мерките, гореше маски, зимата лаеше срещу вкасинацията... Сега нещо обърна палачинката. Що така бе, Каца?
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какви избори ще ми провеждате в тая обстановка??? Направете ги с пропуск QR код или паспорт! Айде, нали са важни мерките, айде да ви видим!
149
0
 
17
 
! Отговори
ED преди 2 години
Мерките щели да бъдат кратки. Това го слушаме от миналата година!
148
1
 
3
 
! Отговори
Лекарства има преди 2 години
Тази сутрин по БТВ зам. министърът на здравеопазването Димитър Петров каза, че има редовни доставки на Ремедесивир, спрян е износа на нискомолекулярен хепарин и има кислород навсякъде, Не е спрян износа на кислород, тъй като няма дефицит. Липсвал е кислород само в болницата в Хасково поради проблеми с доставчика, сега той е сменен с друг. Ваксини с изтекъл срок в складове на министерството няма, забавени са доставките на Астра Зенека и част от тях се пренасочват за дарения, а други - за продажба. Това е истината, другото са спекулации.
147
0
 
18
 
! Отговори
Я пак преди 2 години
Кои мерки бе стойчо? Тия дето са по-вредни от вируса ли? Забрави ли какво говореше миналата година?
146
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да спрат докато не ваксинират 100%. планът е пълно поробване
145
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странното е, че шефа му - Чорапа твърди, че няма вирус, а този въвежда мерки... Кой от двамата лъже?
144
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя нали беше срещу ваксините. Или той ще ни боцка със Спутник, след като разпродаде хубавите ваксини.
143
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя дъртак носът му расте ри , расте. От антиваксър министър на здравеопазването не става.
142
8
 
13
 
! Отговори
Протестиращ преди 2 години
Антиваксер ще бори вируса хо хо хо по добре да бяхте избрали Мангъра ! Като препълните болниците пак ли Баце ще ви е виновен ?
141
8
 
15
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Само ненормални изкълченияци вярват в бог ковид. Изповядват религиите фармастиянство, фармаслам и фармацизъм.