Европейският център за превенция: Няма спешна нужда от бустер дози

EMA в момента оценява данните за допълнителни и бустер дози
Обновена: 2 сеп 2021 16:51 | 2 сеп 2021 16:14, Елка Василева
42
Европейският център за превенция: Няма спешна нужда от бустер дози
Снимка: архив, БГНЕС

Няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID на напълно ваксинирани лица от основното население. Това се казва в техническия доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията / ECDC/ въз основа на наличните към момента данни, цитиран от Министерството на здравеопазването.

Докладът също така отбелязва, че при хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация.

Още по темата
Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата показват, че всички разрешени ваксини в Европейския съюз/Европейското икономическо пространство в момента осигуряват много добра защита срещу нужда от хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран.

При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация.

В допълнение към усилията по ваксинацията от решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо COVID заболяване.

Важно е да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система.

В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина.

Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустер дози.

Докато EMA оценява съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка. Тези структури са най-подходящи с оглед на местните условия, включително разпространението на вируса (особено при притеснителни варианти), наличието на ваксини и капацитетът на националната здравна система.

ECDC ще актуализира техническия си доклад, тъй като ECDC и ЕМА продължават да работят заедно, да събират и анализират наличните данни във връзка с бустер и допълнителните дози.

Необходимо е да продължи стриктното наблюдение на данните за ефективност на ваксините и пробивни инфекции, особено сред уязвими групи с риск от тежко протичане на COVID и сред тези, които живеят в затворена среда.

Междувременно, държавите-членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми, ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама члена на регулаторната администрация на FDA напускат точно в периода, когато ще се взима решение дали да се разреши употребата на Ковид ваксините (вероятно Пфайзер) за деца под 12 години. И двамата са се обявили против намерението на администрацията на Байдън да препоръча бустърна доза от ваксината, предвид липсата на данни за безопасността на такава стъпка. Обезпокоени са от политическия натиск оказван върху FDA от Белия дом.
33
2
 
2
 
! Отговори
Ми няма нужда преди 2 години
Те не действат. Всъщност от т.нар. ваксини, ефектът е обратен. Ако не те гътнат страничните ефекти и "нежелани реакции", просто си ходиш зарАзен и сееш мутациите на околните. Обаче имаш баркод на телефона.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше нужда дори и от една доза.
31
2
 
1
 
! Отговори
Четящ преди 2 години
Цяло лято наблюдавах небето в моя град и нямаше нито една следа от пръскане/Днес е 2 Септември и небето е бъкано пръскано.??(за чудещите се ако има такива)
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един комшия хем се ваксинира два пъти,хем се е скрил у тях като мишле от страх заради варианта делта,не е лесно да си психично болен хипохондрик!!
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грандиозен и безмислен , но затова пък доброволен експеримент тече в България-правене на натурален имунитет. ! Жертвите са без значение, *** си мисли, че няма да е той, а съседа. Цяла Европа ви гледа сеира. Дерзайте!
28
2
 
5
 
! Отговори
Четящ преди 2 години
Хора защо се ваксинирате бе ?
27
2
 
5
 
! Отговори
------ преди 2 години
Не съм антиваксър като мнозина ДБЛ-и, НО, не желая да се превръщам в "опитно свинче" за "боц-боц" които не са преминали Пълния Процес на проучване и тестване докато не се докаже, че са 99% ефективни и напълно безопасни. Пълният процес за сздавнето на една ваксина минимум от 3 до 5 години!!!!, а не 8-9 месеца!!!
26
0
 
2
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
До АнонименЧета написаното и разбирам, че баща ти не и подозирал за съществуването на презервативи, иначе няма никаква причина да се пръкне такъв кондом като теб!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Науката е толкова блестяща, че даже не се справя с разпространяването на вируса. То с озаптяването му няма и намерение, но и с разпространяването буксира. Язък, язък....природата победи.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специално за Бау ще има!
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква превенция, бе заблудени души? Това е, за да се разболеете и да разболеете всички около себе си. Това е целенасочено. Никой и нищо не ви пази, напротив. Вие ваксърите сте вредни за останалите. Разхождате се и сеете заразата. Медведев го каза, уж като лапсус лингве, но не! Каза го точно. Ваксините са, за да разпространяват заразата. Когато се ваксинирате ставате супер заразни, но след 2-3 месеца ефекта отшумява и за това искат 3-та доза сега. Заразни гадове ваксинирани.
22
3
 
1
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Еми добре, в такъв случай.
21
3
 
10
 
! Отговори
Защоо?! преди 2 години
Е,не не може да бъде. Защо ЕС се отнася толкова безотговорно към живота и здравето на ваксинираните като им отказва заветната,спасяваща трета доза?!?!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата е вече доза, а не игла, нарекоха я бустерна (ускоряваща), как ли ще нарекат четвъртата? Нитро (Nitro)?
19
3
 
7
 
! Отговори
Свети Петър преди 2 години
Някой пита какво има в тия препарати та толкова да ни ги набутват, Ами прочетете малко за какво може да се използва графена- като носител във "вакса" препаратите, може ли сам по себе си да стимулира имунните клетки и ще се изполва ли в " бъдеще";) Прочетете за официалната Графен програма на Ес- graphene flagship.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как няма? Тия ваксини дето им изтича срока ще ги хвърляме ли сега?
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, ще ви сложат бустер дози. Боли ги и сърби. Но има реакция срещу това и не смеят още. Но това ви чака, ваксъри. Не се заблуждавайте, че ще ви се размине.
16
2
 
7
 
! Отговори
шуши-муши преди 2 години
По Евронюз СЗО, намеква, че "немъ нуждъ от бустер", а вместо това натрупаните ваксини да се подарят на държавите, които не могат да си ги закупят! Западните мега Медиии нещо взехъ да съ съмнявът в ефективностъ на "боц-боц" и все още "срамежливо" но започнаха да задават неудобни въпроси. А, народъ по светъ съ бунтувъ и не ще "бустер"...
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как ваксина за стар вариант помага за нова рекомбинация на корона вирус? Тия за съвсем прости вече ни взимат. Какво има толкова във ваксата, че отричат количествените тестова за антитела.