Европейският център за превенция: Няма спешна нужда от бустер дози

EMA в момента оценява данните за допълнителни и бустер дози
Обновена: 2 сеп 2021 16:51 | 2 сеп 2021 16:14, Елка Василева
42
Европейският център за превенция: Няма спешна нужда от бустер дози
Снимка: архив, БГНЕС

Няма спешна нужда от прилагане на бустер дози от ваксините срещу COVID на напълно ваксинирани лица от основното население. Това се казва в техническия доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията / ECDC/ въз основа на наличните към момента данни, цитиран от Министерството на здравеопазването.

Докладът също така отбелязва, че при хора със силно отслабена имунна система вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация.

Още по темата
Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата показват, че всички разрешени ваксини в Европейския съюз/Европейското икономическо пространство в момента осигуряват много добра защита срещу нужда от хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран.

При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация.

В допълнение към усилията по ваксинацията от решаващо значение е да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо COVID заболяване.

Важно е да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система.

В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина.

Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора, по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустер дози.

Докато EMA оценява съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка. Тези структури са най-подходящи с оглед на местните условия, включително разпространението на вируса (особено при притеснителни варианти), наличието на ваксини и капацитетът на националната здравна система.

ECDC ще актуализира техническия си доклад, тъй като ECDC и ЕМА продължават да работят заедно, да събират и анализират наличните данни във връзка с бустер и допълнителните дози.

Необходимо е да продължи стриктното наблюдение на данните за ефективност на ваксините и пробивни инфекции, особено сред уязвими групи с риск от тежко протичане на COVID и сред тези, които живеят в затворена среда.

Междувременно, държавите-членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми, ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1815 дозички си сложи. За по сигурно. Не виждаш ли как се потъпкват основни човешки права?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой знае ли тези бустер дози със същата ваксина като трета доза ли се явяват или бустер ваксина с подобрения за новите щамове?
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако кажат, че трябва 3 доза, първа отивам. Много сме доволни, не се разболяваме, никакви странични реакции не сме имали. Пътуваме, гледаме си живота и работата и семействата. Вие си разказвайте още страшни случки един на друг и чакайте като овце срещата с вируса за "естествен" имунитет.
11
2
 
5
 
! Отговори
Европейски бюрократ: преди 2 години
Боцай куме!!!! Дай дай Боццц!... Боц! Има още дози в склада. Дай Боц. Всичките сме ги платили, всичките да ги изпоцаме! Боцай здраво!! А ти областен оправительо, колко избоца в твоята област? 5 000, Още трябва!! Боцай - Натиск над населението. Боц!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отваряй всичко , нека да ***! Ваксините са за елита. Скотобойната на пълни обороти за останалите!
9
1
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Така като гледам, нито в Африка, нито ние сме избити и заличени. Също така гледам, че и талибанитем си размахват оръжията, и не искат да изчезнат.
8
1
 
2
 
! Отговори
Възб.Кукловод преди 2 години
Айде да свършва вече, че и хубавото и силите си имат край
7
2
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Когато навсякъде свалят мерките, няма от къде да идват новите варианти. Всички варианти в България бяха внесено отвън. Т.е, когато вече няма вирус около нас, и при нас ще си замине, с края на поредната внесена вълна.
6
2
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Гледай тия пернишките да не ти вземат телефона.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, като гледам западните и северните държави са избити и заличени от картата ще живеете само ти и афганците. Ей, просто племе сте!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО мисли за хората и хората мислят за СЗО.
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30% не били ваксинирани в цивилизацията!? А при нас 80% не са ваксинираните! После що другите отменят мерки, а ние пълним гробищата!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел това не го знаят. Тук се учим от тях, и от грешките на другите. Поне до 2025, когато вече няма да има нужда от извънредно положение, за да ни прилагат ваксина срещу SARS-Cov-2.
1
3
 
12
 
! Отговори
То преди 2 години
изначално няма нужда от никакви дози!