Ваксинираните два пъти по-често карат COVID-19 без симптоми

Заразили са се 0,2% от напълно имунизираните британци
Обновена: 2 сеп 2021 19:44 | 2 сеп 2021 19:00, Елка Василева
22
Ваксинираните два пъти по-често карат COVID-19 без симптоми
Снимка: архив, БГНЕС

Британски лекари установиха, че ваксинираните пациенти два пъти по-често прекарват COVID-19 безсимптомно и с 66 процента по-рядко се нуждаят от хоспитализация в сравнение с неваксинираните, съобщи ТАСС. Резултатите от изследването на учените от Кингс колидж в Лондон са публикувани в списание "Лансет Заразни болести".

Вероятността от безсимптомна форма на COVID-19 се увеличава с 63 процента след първата доза ваксина и с 94 процента след втората имунизация. Вероятността от хоспитализация на ваксинирани пациенти е със 70 процента по-ниска в сравнение с неваксинираните болни.

Още по темата
За година и половина от възникването на пандемията се появиха голям брой малки мутации в генома на коронавируса. Някои от тези "печатни грешки" в структурата на РНК значително увеличават заразността на SARS-CoV-2. Възникването на вариантите породи опасения, че в близко бъдеще могат да се появят такива, които са устойчиви на действието на ваксини и антитела за хората, които са преболедували. Водени от подобни съображения, британските лекари под ръководството на Клеър Стивс, старши изследовател в Кингс колидж, проучиха първите данни за това как масовата ваксинация на населението влияе върху хода на коронавирусната инфекция.

Изследването е обхванало повече от 1,2 милиона британци, които са се съгласили да инсталират специално приложение на телефона си, с помощта на което да информират учените дали са се ваксинирали срещу новия коронавирус и дали впоследствие са се заразили с него. От декември миналата година до началото на юли тази година около 970 000 участници са получили две дози от някоя от ваксините на "Пфайзер", "Модерна", "АстраЗенека".

Сравнително малък брой ваксинирани британци са се заразили с новия коронавирус след ваксинация - 0,5 процента за получилите една доза и 0,2 процента от напълно ваксинираните. В допълнение към това учените са регистрирали рязко намаляване на честотата на явни форми на COVID-19 и вероятността от дългосрочни симптоми на болестта.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как у се становява , че някой, без значение ваксиниран или не прекарва COVID-19 безсимптомно. Каква е разликата между здрав човек и такъв прекарваш безсимптомно ковид, дали някой може да обясни?Сигурно иде реч за фалшиво положителни тестове иначе, няма друго логично обяснение.
16
0
 
1
 
! Отговори
чудесно преди 2 години
Ама...какво ще прайм с "Му" варианта? дето ни ваксина...ни факсина го лови?..
15
0
 
2
 
! Отговори
сега е тъй преди 2 години
До Анонимен Неее! Сега е модерен израза.."безсимптомен носител"!! Жива да не бях!! Мбу-ха-ха-ха!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка болест има симптоми. Щом нямаш значи си здрав.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ваксинираните пациенти два пъти по-често прекарват COVID-19 безсимптомно" значи ваксинираните трябва да бъдат затворени, защото разпространяват вируса без да знаят.
12
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Пускате статии с абсолютно потивоположни мненения. Преди дни пуснахте статия че изкаралите дори без да усеят вируса са 7 пъти по-защитени от ваксинираните. И това беше официална статистика от Израел, най-вакс държавата. Какво да си мислим? Че си връзвате гащите, ако ви упрекнат че заблуждававате хората като публикувате статия като горната. И да кажете- ама ний и двете страни отразяваме. Нищо че лъжите като тези тук са представени с пъти повече от представените истините. Поне плащат ли ви добре
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде не срещам статистика как преболедувалите карат вируса срещу ваксинираните?!?!?!Що така бе Миме???
10
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
За този период във Великобритания новозаразените са над 3 милиона, но ако всички се бяха ваксинирали, щяха да са около 130 хиляди според тези данни
9
2
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
А пробвахте ли да го изкъпете и да свалите кирта от него?
8
8
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
VACK-OFF!
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и никой не обясни защо метала се лепи на боцнатото при файзер и модерна ....аз лично го пробвах на ваксиниран с модерна
6
3
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Аксиоматично е, че недоверието във ваксините расте обратно пропорционално на интелекта :)
5
3
 
8
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Чак сега разбрах каква е връзката между 5G и Covid --- Смарфона.
4
9
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
До 1: Вие-също!,ама аз ви прощавам,защото това,явно е от злаба,че сте сепрецакали.щ!Судбина ....
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално - дайте им сертификат да могат спокойно да обикалят и да го разнасят.
2
6
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ей сега няколко фризьорки и шофьори ще те оборят с железни аргументи.
1
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказателствата в полза на ваксините валят от всички страни . Но то способността да правиш изводи и заключения не е дадена на всеки. Интелигентността е качество, с което не всички са надарени.