Трябва ли новият вариант C.1.2, появил се в Южна Африка, да ни безпокои?

Той вече е стигнал до Европа
3 сеп 2021 12:57, Нели Христова
90
Трябва ли новият вариант C.1.2, появил се в Южна Африка, да ни безпокои?
Снимка: Pixabay

Още един нов вариант на COVID-19 се появи в Южна Африка, а информацията за него обиколи целия свят.

В понеделник Националният институт по заразни болести в Южна Африка издаде сигнал за "вариант C.1.2", като заяви, че е бил открит във всички провинции в страната, но с относително нисък процент.

C.1.2 е открит за първи път през май, се казва в сигнала, но "Делта" все още е доминиращият вариант, разпространяващ се в Южна Африка и света. В предпечатна, нерецензирана статия, публикувана за варианта, се казва, че C.1.2 "оттогава е открит в повечето провинции в Южна Африка и в седем други държави, обхващащи Африка, Европа, Азия и Океания".

Родът C.1.2 привлече вниманието на учените, тъй като въпреки ниския си процент в популацията, той притежава мутации в генома, подобни на тези, наблюдавани при варианти, предизвикващи загриженост, като "Делта" варианта, както и някои допълнителни мутации.

Ето какво знаем за него:

Световната здравна организация определила ли го е като вариант на интерес или притеснение?

Все още не. Националният институт по заразни болести продължава да следи честотата на C.1.2 в популацията и да проверява как се държи. Все още се провеждат и тестове за оценка на въздействието на мутациите, които притежава, върху инфекциозността и резистентността към ваксините. Досега вирусът не отговаря на критериите на СЗО, за да се квалифицира като "вариант на безпокойство" или "вариант на интерес".

Вариантите, причиняващи безпокойство, като "Делта", са тези, които показват повишена преносимост, вирулентност или промяна в клиничното заболяване и намалена ефективност на обществените здравни и социални мерки.

Интересни варианти са тези, за които е доказано, че причиняват предаване от общността в множество клъстери, и които са били открити в множество държави, но все още не е доказано, че са по-вирулентни или преносими.

Тогава защо беше издаден сигнал?

Според д-р Меган Стеййн, вирусолог и преподавател по имунология и инфекциозни заболявания от Централното клинично училище на Университета в Сидни, това се дължи на специфичните мутации, които съдържа C.1.2.

"Вариантът съдържа доста ключови мутации, които виждаме в други варианти, които са се превърнали във варианти на интерес или загриженост", обяснява Стеййн пред The Guardian. "Всеки път, когато видим тези конкретни мутации, бихме искали да следим варианта, за да видим какво ще направи."

Ще отнеме известно време на учените да направят лабораторните тестове, за да видят дали вирусът всъщност е по-заразен, казва тя.

"Въпреки че можем да кажем, че той има няколко ключови мутации, които са направили други варианти са по-инфекциозни, често откриваме, че мутациите работят в синергия заедно, което като цяло може да доведе до по-заразен вирус, но и до потенциално или по-слаб вирус. Всички тези изследвания в лабораторията отнемат доста време. Предстои много работа", обяснява тя.

Има ли шанс този вариант да изчезне?

Да. Вариантите на COVID-19 се появяват през цялото време и много от тях изчезват, преди да станат истински проблем. Много варианти на вируса са много крехки.

"C.1.2 би трябвало да бъде доста добър, доста подходящ и доста бърз, за ​​да надмине "Делта" на този етап", казва Стеййн. "Мисля, че все още сме в момент, в който вариантът може да изчезне, тъй като разпространението е наистина ниско."

"Видяхме това с "Бета" варианта и други притеснителни варианти, при които изглеждаше, че може да има проблем - при тях дори имаше области, където те се предаваха и се разпространяваха доста добре. Но така и не се задържаха с течение на времето и бяха изместени от други варианти на безпокойство, които са в състояние да предават по-бързо. И така те просто по същество умират. Това лесно може да се случи с C.1.2", допълва експертът.

Какво имат предвид учените, когато говорят за "по-подходящ" вариант?

Използвайки "Делта" като пример, това означава, че е вирусът е придобил някои мутации, които му позволяват да се репликира по-бързо и да влиза в клетките по-ефективно.

"Ние го наричаме "афинитет" - способността, чрез която вариантът може да се захване и прикрепи към рецепторите на гостоприемника, които позволяват на вирусни частици да проникнат в клетките", обяснява Стеййн. "Вариантът е по-добре подготвен за да се хване за клетките, да влезе и да започне инфекция. И тогава изглежда, че се възпроизвежда и малко по-бързо, така че прави повече вирусни частици за по-кратък период от време. "

Знаем ли дали ваксините ще бъдат ефективни срещу C.1.2?

"Можем да направим образовано предположение въз основа на някои от мутациите, които има, тъй като са подобни на това, което сме виждали в други варианти като "Бета" и "Делта", казва Стеййн.

"Според нас серумът няма да се неутрализира толкова добре, колкото срещу предшествения щам. Но докато не направим някои експерименти, това мнение е наистина спекулативно. Трябва да имаме предвид, че досега ваксината изглежда, че се държи наистина, наистина добре по отношение на предотвратяването на тежка инфекция и хоспитализации и смъртни случаи от различни варианти. Те наистина са добри в предотвратяването на това.

Сеййн казва, че няма нужда от паника.

"Важно е обаче да следим и другите варианти", допълва тя.

Националният институт по заразни болести на Южна Африка заяви: "Ние сме предпазливи относно последиците, докато събираме повече данни, за да разберем вируса от тази линия. Въз основа на нашето разбиране за мутациите в този вариант, ние подозираме, че той може да е в състояние да избегне частично имунния отговор, но въпреки това, че ваксините ще продължат да предлагат високи нива на защита срещу хоспитализация и смърт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Явор до 81 преди 2 години
При копиране на текст има грешка не е 515% а 5-15%...
75
0
 
0
 
! Отговори
Явор до 81 преди 2 години
Написал съм в Уикипедия. Какво не разбра ? Ей ти цитат:"In a typical year, 515% of the population contracts influenza. There are 35 million severe cases annually, with up to 650,000 respiratory-related deaths globally each year. Deaths most commonly occur in high risk groups, including young children"
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вариант на нищото пак е нищо. Питайте витанов, той е математик, знае ги тия работи.
73
0
 
1
 
! Отговори
До 78, Явор преди 2 години
Яворе, къде прочете че 650 хл са умирали от грип преди ковида? Списанието или вестника сложи до тоалетната чиния, за употреба при нужда!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не те пита, къде ходиш.
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато учените говорят, антиваксърите да мълчат. Когато се разболея, отивам на лекар, не при врачка.
70
1
 
7
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Уикипедия казва че всяка година от грип си отиваха по 650 000 човека по света. Млади,стари... Сега като няма грип е ясно къде отива бройката !
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 76: Тоя ковид не е излекувал нищо. Пренебрегват болестите, които не са по пътека и за които няма първа линия, а отделно всеки умрял, е умрял от / с ковид.Това е престъпление.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
68, Яворе, то остави че грип няма, ами всички други болести изчезнаха, рак, диабет, инфаркти и инсулти, чернодробни заболявания....тоя ковид излекува всичко!
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ли новият вариант C.1.2, появил се в Южна Африка, да ни безпокои?.....О трябва, трябва! Нали за това е направен
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не заразявайте, няма да станат по-евтини апартаментите, хората имат наследници и те или живеят, или отдават под наем. На много апартаменти починаха собствениците възрастно хора покрай нас, никой не продаде, само под наем. Не разчитайте
65
0
 
5
 
! Отговори
кингсменчо преди 2 години
До Гейтс Бе бях го гледал някъде наскоро....и сега се сетих...във филма "Кингсмен"-1 част.
64
0
 
4
 
! Отговори
мбу ха ха ха преди 2 години
Може да се направи"образовано"предположение!!!!! Абе ей ! Редакторите!! Да не сте хванали ковида?ОБОСНОВАНО преположение.Справете се с текста Тц тц тц!
63
1
 
4
 
! Отговори
истина е преди 2 години
До ГейтсТочно така! Пресен пример...мой познат се нарежда на опашка на летището в Лондон..защото там хората ги разделят на две опашки...ваксинирани и неваксинирани.Та нашенецът подава ваксинационен сертификат...но му казват..'Господине вие не сте ваксиниран"..след като поглеждат някакво дяволско устройство.По-късно *** си призна че си е купил сертификата....без да се ваксинира.
62
1
 
14
 
! Отговори
Гейтс преди 2 години
Смисълът на ковид-ваксинацията е да светите на GPS-а и в 5G мрежата, и ако решат, да могат да Ви ликвидират дистанционно; другото са лъжи, че някой се загрижил за здравето Ви или, че имал нужда от Вас. Тотален контрол. Ционизъм.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тази статия ни подготвят за ваксиниране до припадък...
60
0
 
20
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Притеснява ме само че от 2 години няма грип
59
0
 
6
 
! Отговори
Hannah преди 2 години
Тука на запад всички искат да се боцкат, ама нямат желание.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИ РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА НИ СТРАХУВА, Ч ЕПАЧКИ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ..
57
0
 
3
 
! Отговори
стеЙЙн преди 2 години
***, правилата в българския език не позволяват да пишеш две букви "й" една след друга. Познай защо!