Влошава се COVID ситуацията на Балканите

Повечето страни от региона връщат ограничителните мерки
3 сеп 2021 16:38, Елка Василева
53
Влошава се COVID ситуацията на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

През изминалите седем дни ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 на Балканите, значително се влоши. Въпреки че все още е лято, в много страни броят на заразените достигна нивата от пролетта. Интензивните отделения в болниците в някои от държавите отново са пълни. Заради бързото разпространение на варианта Делта повечето страни връщат ограничителните мерки.

Изключително тревожна става ситуацията в ТУРЦИЯ въпреки ударното темпо на ваксинация. В страната вече са поставени близо 95,6 милиона ваксини срещу COVID-19. На 1 септември обаче бе отбелязан черен рекорд за последните месеци, като броят на починалите от коронавируса бе 290 души. През последните два дни се съобщава за по 23 500 новозаразени.

Делта вариантът е установен при 90 процента от пациентите (деца и възрастни).

Още по темата

Силно се увеличават новите случаи на деца на възраст между 5 и 17 години, заразени с COVID-19 в Турция. Педиатър от Егейския университет посочи, че инфекциите при децата в момента са по-често срещани, отколкото при хора над 60-годишна възраст. Увеличава се броят на децата, които имат нужда от интензивни грижи, а повечето от тях нямат придружаващи хронични заболявания.

В страната предстои ново затягане на мерките. От 6 септември във влаковете в Турция ще може да се возят само ваксинирани лица или хора, които предоставят негативен PCR-тест, направен до 48 часа преди пътуването. Министерството на вътрешните работи съобщи миналата седмица, че от 6 септември в Турция ще бъде изискван PCR-тест за неваксинираните лица при посещения в театри, кина, концертни зали и междуградски пътувания.

Сериозно се увеличава броят на новозаразените в ГЪРЦИЯ. Вчера в страната бяха установени първите случаи на заразени с варианта Мю на коронавируса.

Същевременно в Гърция продължава ваксинацията (над 6 милиона гърци са ваксинирани срещу COVID-19 с най-малко една доза), а на 1 септември бе последният ден, в който работещите в здравеопазването в Гърция можеха да си поставят поне първата доза от ваксините, за да останат на работните си места. Протести срещу задължителната ваксинация на медицинските служители се състояха през изминалите дни пред много болници в Гърция.

Междувременно днес гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис заяви, че с промяна в закона ще бъде дадена възможност на онези от отстранените неваксинирани медици, които си поставят първата доза от ваксините срещу COVID-19, да се върнат на работа при условие, че ще завършат ваксинацията си.

Гръцкото здравно министерство съобщи в края на миналата седмица, че по два безплатни комплекта за тестване за COVID-19 ще бъдат предоставяни на неваксинираните лица, които се връщат от ваканция.

Гърция удължи до 6.00 часа на 3 септември авиационната директива, която определя изискванията и условията за влизане на територията на страната с полети от чужбина. Допълнението към авиационната наредба предвижда задължителен тест за неваксинирани пътници, независимо от националността, пристигащи от следните 16 страни: Египет, Албания, Аржентина, България, Бразилия, Грузия, Куба, Обединените арабски емирства, Индия, Китай, Либия, Мароко, Република Северна Македония, Пакистан, Русия и Турция.

Всички пътуващи до Гърция, независимо от националността, трябва да попълнят електронния формуляр Passenger Locator Form (PLF) на адрес https://travel.gov.gr преди пристигането си. Потвърждението се изпраща автоматично на имейл адреса на пътника.

Увеличава се и броят на заразените в РУМЪНИЯ, макар всички окръзи в страната засега да остават в зелената зона от гледна точка на пандемията с ниво на заболеваемост под 1,5 на 1000 жители.

Румънският министър на образованието Сорин Къмпяну обяви тази седмица правилата, при които ще работят учебните заведения и детските градини през новата учебна година. Той посочи, че до достигане на заболеваемост от 6 на 1000 жители в съответното населено място всички ясли, детски градини и училища ще функционират с физическо присъствие. След преминаване на този праг всички ученици, независимо дали са ваксинирани или не, ще преминат към дистанционно обучение с изключение на специалните училища за деца с увреждания. Детските градини и яслите обаче ще останат отворени.

Продължава ваксинационният процес в страната. Румънското правителство одобри постановление, предвиждащо отпускането на ваучери за храна и възможността за включване в лотария с парични награди на лицата, които се ваксинират срещу COVID-19.

На 29 август Румъния въведе нови ограничителни мерки за пристигащите от България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на българското посолство в Букурещ пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.
До момента в Румъния са поставени близо 9,8 милиона дози ваксини на 5,3 милиона души. Степента на ваксинация срещу COVID-19 сред служителите в образованието е около 60 процента. В категорията 16-19 години степента на ваксинация е над 20 процента, а в категорията 12-15 години - близо 5 процента.

От 1 септември в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ влязоха в сила изменения на изискванията за влизане и напускане на територията на страната. За влизане и излизане се изисква удостоверение за извършена ваксинация, удостоверение за прекаран COVID със срок 45 дни, отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, или отрицателен антигенен тест, не по-стар от 48 часа. Тези мерки досега се отнасяха само за влизане на територията на страната.

Под задължителна карантина от седем дни се поставят лица, които на влизане в страната нямат отрицателен PCR тест, удостоверение за ваксинация или прекаран COVID-19. Изключение от тази мярка се допуска за чуждестранните водачи на товарни камиони, преминаващи транзитно през страната.

В Северна Македония са поставени над 1,25 милиона дози ваксини, 531 000 жители са напълно ваксинирани, което е малко над 30 процента от населението на страната.

Вчера Република Северна Македония регистрира най-младата жертва на COVID-19 от началото на епидемията - 15-годишна пациентка от района на Тетово.

В момента в страната има 14 785 активни случаи, от които най-много в Скопие, Тетово, Гостивар и Куманово.

В СЪРБИЯ за последното денонощие са отчетени 3524 нови случая на коронавирус, а починали са 15 души. Хоспитализираните са 1347, от които 79 души са на респиратори.

Ваксинирането с трета доза ваксина е одобрено в страната през август, но местни специалисти не изключват и възможност за четвърта.

Вчера в Нови Сад бе открита нова COVID болница, построена само за четири месеца. Болницата има 616 легла и веднага е започнала прием на пациенти.

АЛБАНИЯ също наложи нови ограничителни мерки в борбата с пандемията от COVID-19 на фона на влошаване на ситуацията в резултат на разпространението на варианта Делта. От 1 септември вечерният час в страната започва от 23 часа и продължава до 6 часа сутринта.

Барове, ресторанти, заведения за бързо хранене и подобни обекти е забранено да работят между 23 ч. и 6 ч., с изключение на доставки по домовете.

От 1 септември всички лица, които влизат в Албания, трябва да представят доказателство за ваксинация срещу COVID-19 или за преболедуване или негативен тест за коронавируса. В противен случай подлежат на 10-дневна карантина.

Комисията от експерти е направила задлъжителна ваксинацията срещу COVID-19 за здравните работници, преподавателите и ученици/студенти (на възраст над 18 години).

Новите случаи на коронавируса в Албания се увеличиха рязко през август. От 1-10 случая на ден, през август се стигна до 900 заразени на ден, а в началото на месеца заразените надхвърлиха 1000. Броят на хоспитализираните се удвои за по-малко от две седмици. Столицата Тирана остава с най-голям брой новозаразени, следвана от Шкодра и Дуръс.

Досега в Албания са поставени 1,46 милиона дози ваксини, 634 000 души са имунизирани срещу вируса, което представя около 25,5 процента от населението на страната.

В края на миналата седмица правителството на КОСОВО одобри нови мерки против COVID-19. В страната бе въведен отново полицейски час от 22 часа. Премиерът Албин Курти заяви, че институциите са длъжни да втвърдят мерките, за да спрат разпространението на вируса.

Според новите мерки ресторантите ще работят с намалено работно време и то само на открито, а началото на учебната година се отлага за 13 септември.

Гражданите, които влизат в Косово, ще трябва да представят сертификат за ваксинация, PCR тест направен в последните 72 часа или серологичен тест, направен в последните 30 дни, независимо от националността. В противен случай те ще трябва да бъдат под карантина седем дни.

Според Института "Джонс Хопкинс" 808 хиляди дози са поставени в Косово, напълно ваксинирани са малко над 15 процента от населението.

В ХЪРВАТИЯ пък от 1 септември заведенията получават право да приемат и обслужват клиенти в закритите си части след деветмесечна забрана.

Според новите правила, обявени от хърватския национален щаб за борба с коронавируса, кафенетата и заведенията могат да работят до полунощ и да обслужват само седящи клиенти, които трябва да носят маски на лицето си, ако отиват до тоалетна или преди да заемат местата си.

Около 1100 заведения няма да могат да отворят врати и около 10 хиляди работни места в сектора са били изгубени.

С новите облекчени мерки нощните клубове също получават право да работят до полунощ, а в откритите си части без ограничение.

3,26 милиона дози ваксини са поставени досега в Хърватия, а 1,61 милиона души са били напълно ваксинирани, което е близо 40 процента от населението.

В момента броят на активните случаи на COVID-19 в Хърватия е 3943, от тях 450 души се намират на болнично лечение, включително 53 пациенти на респиратори. Общият брой на починалите от COVID-19 възлиза на 8349.

От 1 септември ЧЕРНА ГОРА прекрати безплатните PCR тестове за туристите, на които за връщане в родните им страни е необходим негативен.

В Черна гора 185 000 души са напълно ваксинирани, броят на поставените дози е почти 395 000. По актуални данни близо 30 процента от населението на Черна гора е напълно ваксинирано.

КИПЪР ще започне да прилага трета, бустерна доза ваксина срещу COVID-19 за определени уязвими групи от населението, обяви министърът на здравеопазването на страната Михалис Хаджипантелас.

Бустерната доза ще бъде предвидена за хора, настанени в домове за грижи, възрастните над 65 години, лица с компрометирана имунна система и здравни работници, когато са изминали поне шест месеца от последната доза, която им е била поставена, каза министърът след заседание на правителството.

Досега в Кипър са регистрирани 507 смъртни случая от COVID-19 и 114 131 заразени. Към 31 август напълно ваксинирани са 74 процента от населението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Къв испански грип те гони.Епидемията от него е отнесла къмто 20% от световната популация.Коронясаното като новата чума грипоидче , не мой го докара и до 0.1%.
42
1
 
3
 
! Отговори
нема страшно преди 2 години
при нас всичко е под контрол , всички мерки са взети , така каза министъра на здравето :)
41
7
 
11
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Става страшно! Все повече се "заразяват" хора и придобиват естествен имунитет срещу ковид, който е 6 пъти по-надежден от фейк ваксинините и със 7 пъти по по-малко хоспитализазиция. А и истинския колективен имунитет се създава с дни. Това е ужасна новина за бизнеса с ваксините. Нужни са безкомпромисни локдауни и крути мерки за да се спре тази излязла от контол ситуация.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо представена информация. Принципно нещата са общи за почти всички държави в Европа и в частност за Балканите. В Европа започна нова вълна, която на Балканите закъсня и започна по-късно, с изключение на Гърция, където започна както в държавите от Западна Европа. От около три седмици на Балканите се поставят световни рекорди по брой на починалите и новите случаи, най-вече от Черна гора, Македония и България, а последната седмица и Сърбия.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите си построили Ковид болница за 4 месеца. Бедните сърби, дето са извън ЕС! Само вижте каква смешка сме.... иначе как така се влошава обстановката не мога да разбера, след като нашите съседки масово се набоцкаха. Сега то какво ги пазим?
38
9
 
11
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Тези, които твърдят, че няма вирус перманентно влошават ситуацията. Има интересни, добри и сериозни медицински сайтове, в които можете да прочетете много за коронавируса. Той е нов, затова е по-малко количество информацията, но пак се образоваш и ограмотяваш. За ползата от ваксините също има достатъчно информация. За маските и дезинфектантите също има информация в мрежата. Маска не се носи под брадичката, а ваксината предпазва от тежко боледуване. По 100 заразени щеше да има, ако вярвахте.
37
7
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Поредната скалъпена лъжа.
36
15
 
16
 
! Отговори
Великият изравнител преди 2 години
Ковид е великият изравнител - не го интересуват раси, пари, власт, пол, възраст. Единственото, което му дава власт, е глупостта на хората. Ковид малко по малко ще изчисти планетата от най-глупавите хора - тези, които пишат, че не съществува, че ваксините са смъртоносни и т.н. Естествен подбор в най-естествен вид от самата природа. 1918 (Испанския грип) се повтаря едно към едно, като две неща само се различават - имаме по-добри технологии и медицина, но и по-глупаво население.
35
1
 
9
 
! Отговори
От 28 преди 2 години
Нито споря, защото с глупостта не може да се спори, нито агитирам за ваксини. Не можах да се сдържа, когато един от вас заговори, че на респиратор било нищо работа. Малко разяснения на по-*** език дадох. Който чул, чул. Бъдете здрави!
34
2
 
5
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Само на Балканите ли?....
33
6
 
7
 
! Отговори
мислещ преди 2 години
До: номер 28 ("лекаря") Казах ти, заслужи си хонорара, ходи си вземи парите и спри с безсмислените спорове че дразниш!!! Малко има с диабетна полиневропатия та до коронавируса сте опрели!!!Никой не те поучава, но не може млада докторка да ми обяснява че креатинин който е в пъти над нормалните стойности "не е толкова страшно", та да се стигне до хемодиализа и смърт!Да ви таковам и такованото здравеопазване макар!!!
32
6
 
6
 
! Отговори
мислещ преди 2 години
До: номер 34 Човеко, не се напъвай, ходи си вземи хонорара направо ако ти го признаят, но ставаш все по-смешен и жалък!!! Гледал ли си филма с Роберт де Ниро "Awakenings"?Гледах баща ми в хосписа в инвалидна количка! Преди пандемията, преду изобщо да сме чули за коронавируси! И усещам че съм готов на всичко да не допусна да се гаврят с мен и моето семейство!
31
11
 
8
 
! Отговори
От 28 преди 2 години
Не ме учи, аз съм лекар и ги гледам всеки ден, оцелелите от ковид. А ти си невменяем.
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, верно аз за тия близо двв години пандемия един труп не видях! А вие?
29
8
 
8
 
! Отговори
От 28 преди 2 години
Рехабилитацията продължава с месеци. Дори година след това, както са първите интубирани за ковид от 2020 , човек има множество проблеми и симптоми. Инвалиден стол, помощ за най-прости неща в ежедневието му е необходима, задъхване, липса на усет в крака, ръце, мравучкане, когнитивтите функции са сринати/памет, концентрация /. Да кажеш, че да те сложат на респиратор е нищо работа , щото си приспан е меко казано идиотско.
28
9
 
3
 
! Отговори
мислещ преди 2 години
До: номер 30 Ходи се гръмни!!! Или се ваксинирай - има много хубави, 7,62 милиметрови ваксини, лекуват всичко!
27
8
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 2 години
До: Немислещ (номер 28) ХА-ХА-ХА, човече искрено ме разсмя! Колко ти плащат, честно питам? Сега... мой ред е аз да те поуплаша малко: БАУ! За рак чувал ли си? Като ти сложат респиратор ти навират една тръба в гърлото, гофре. Като се събудиш нищо не помниш, но трахеята ти е толкова наранена че говориш като Дарт Вейдър!!! И случайно съм влизал и в интензивно отделение на неврологична клиника, щото баща ми се парализира след инсулт та лично съм изживял всичките ужаси на здравеопазването ни!
26
7
 
21
 
! Отговори
х преди 2 години
Влошава се в главите на журналистите. А в реалния живот всичко върви с пълна пара, няма трупове по улиците, маските са под брадичката и измамата е разкрита.
25
7
 
8
 
! Отговори
28 продължава преди 2 години
От ниския кислород на всички органи и клетки се увреждат мозък, бъбреци, черен дроб, периферните нерви, а белият дроб е торба с течност, с фибрози, ако се оцелее. Само 20% от хората оцеляват след интензивното лечение на ковид. Оцелелите не могат да стоят, седят, да мърдат крайниците си, да говорят.
24
7
 
10
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До 28. Това ли се случва с хората които ходят с маски? Ужас. Нещо като бавно удавяне? :))