Експеримент: Неваксинирани не могат да пазаруват, 12-годишни - да ходят на училище

В Саудитска Арабия са въведени едни от най-строгите правила за ваксинацията в света
Обновена: 5 сеп 2021 09:33 | 5 сеп 2021 07:33, Елка Василева
224
Експеримент: Неваксинирани не могат да пазаруват, 12-годишни - да ходят на училище
Снимка: Bloomberg L.P.

Охранител стои на входа на всеки мол в столицата на Саудитска Арабия, като за да влязат, посетителите трябва да докажат своя ваксинационен статус чрез правителствено телефонно приложение, което проследява тяхното местоположение по всяко време, пише Bloomberg.

Антиутопията за противниците на изискванията за ваксини от САЩ до Франция вече е реалност в Саудитска Арабия. От 1-ви август страната въведе едни от най-строгите правила за имунизация в света.

Докато силно заразният Делта вариант на COVID-19 бе причина за въвеждане на нови локдауни, държавните служители в най-големия износител на суров петрол в света разчитат на стратегия, която прави ваксинацията почти задължителна, за да поддържат икономиката си отворена. Това превръща 35-милионната нация в експеримент за това какво може да се случи, ако подобни строги мерки се въведат и в други страни.

Още по темата

Досега политиката работи. Процесът по ваксинация се е увеличил, откакто бяха обявени правилата. Новите случаи намаляват и данните за мобилността на Google показват, че посещенията на работното място са намалели само с 6% в сравнение с базовата линия преди пандемията, в сравнение с 50% в Лондон. Опитът на Саудитска Арабия показва границите на политиките, които забраняват на неваксинираните да се върнат в офисите, да ходят на училище или да посещават обществени места. Дори в абсолютна монархия, която криминализира несъгласието, прилагането на новите мерки се оказа нелесна задача.

„Правителството го налага на гражданите - това е пълно робство“, казва 23-годишната Рауан, безработна дипломирана юристка, която е ваксинирана само с една доза, но не иска втора, защото се притеснява от дългосрочните ефекти.

Задължителната ваксинация се превърна в гореща тема по света, тъй като случаите на COVID-19 се разрастват наново, предизвиквайки правни дебати и протести, докато работодателите и правителствата затягат изискванията. Франция въведе ваксинационен паспорт, който сега е необходим за достъп до множество обществени места, докато Ню Йорк въведе задължителна имунизация за учители и държавни служители и всеки, който се храни на закрито в ресторант или посещава фитнес зала или място за забавление. Индонезия заплаши да наложи глоби на тези, които не желаят да се ваксинират.

Много малко са държавите, които са наложили подобни строги мерки като в Саудитска Арабия, където отказът от ваксинация може да забрани на хората да пазаруват в хранителните магазини, да попречи на 12-годишните да посещават училище, да спре гражданите да пътуват в чужбина и да струва на работниците работата им във всеки сектор.

Все повече хора започнаха да се ваксинират с наближаване на крайния срок на 1-ви август за издаване на ваксинационен паспорт. Кралството предлагаше ваксини AstraZeneca на всички възрастни, както и Moderna и Pfizer-BioNTech на всички на възраст над 12 години. Броят на напълно ваксинираните хора е скочил до 42% от населението от само 13% преди шест седмици. Около 63%, включително 99% от учениците на държавни училища на възраст от 12 до 18 години, са получили поне една доза.

Все още Саудитска Арабия изостава от някои страни с подобно население като Канада, където 65% от жителите са напълно ваксинирани, но ги настига бързо, тъй като фокусът се променя от поставянето на колкото се може повече първоначални дози до поставянето само на втора доза.

„Имам чувството, че изпреварваме другите страни“, каза Дуня Фахад, 27-годишна продавачка на парфюми.

Сред група от населението обаче затягането на правилата за ваксините засилва противопоставянето и разпалва страха. Системата, базирана на приложение, наречено Tawakkalna, също усложнява живота на хора, които нямат дигитална грамотност или постоянен достъп до интернет, като някои имигрантски работници например.

Световната здравна организация предупреди широката общественост срещу задължителната ваксинация, като посъветва вземащите решения да преценят дали това „ще застраши общественото доверие или ще изостри неравенството за най-уязвимите“.

Въпреки продължителното колебание официалните лица очакват поне 70% от населението да бъде напълно имунизирано до октомври. Границите са отворени отново само за ваксинирани туристи и правителството планира развлекателна програма с надеждата да привлече 20 милиона туристи. Доказателство за ваксинация или скорошно възстановяване се изисква не само на събития, но и във всяко търговско заведение, правителствени сгради, офиси и др. Засега това означава една доза, но някои места, като образователни институции, се изискват две.

Още подобни анализи четете на bloombergtv.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До Бонго Бонго ще ти се друг е обаче въпросът, че ако ти искаш да се ваксинира доброволно и да подпишеш смъртната си присъда никой няма да те спре ама не отговаря и от името на другите, който нямат желание да бъдат ваксинирани и доброволно да умрат
157
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Еи как на сила убиват хората с неизспитани ваксини
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
190, принципно съм съгласен, обаче това ще се въведе от европедеругите господари, не от нашите платени мишки. Стане ли това стандарт в целия свят, ще стане и в България. Ако трябва и европедерунгелската армия да влезе, за да се изпълнява.
155
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 2 години
АбуДаБи
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още в началото на пандемията имах една позната, която изтрих от листата си във фейсбук. Тъкмо бяха обявили маските за задължителни, нямаше още ваксини, не се говореше за здравни паспорти, а Борис обяви, че задължителни ваксини в Англия няма да има... Та тя твърдеше, че ще бъдем задължени да се ваксинираме, ще ни бъдат издавани пропуски и неваксинираните няма да могат да ходят никъде, ще бъдат затворени и т.н. Викам ти си откачила, спри да четеш теории на конспирациите.... Та те така те.... :(
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ужаса, да имаш 6-цифрена сметка и да не можеш да пазаруваш?! Кошмарът на потребителя.
152
19
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Скоро и в България.
151
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Флорида,Тексас и 18 други щати забраниха със закон ваксинационните паспорти,защото водят до дискриминация. Но за това статия в БГ медиите НЕ виждаме.Цял ден едностранчива пропаганда.
150
2
 
12
 
! Отговори
до Sowar Power преди 2 години
Това, че на теб ти трябват пари не означава, че на хора като Гейтс и Безос им трябват. Простолюдието това не можете да разбере. Хората имат различни потребности заради различните си роли в този свят. Ако не се погрижат за намаляване на консуматорите, внуците им ще живеят в тоалетна без нефт, газ и др. Преди да попиташ защо ще намаляват населението на САЩ а не на Етиопия, помисли къде колко се консумира...
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СА ЗА ПРИМЕР ЛИ НИ СЕ ДАВА ИЛИ ЩО А ЕВРОПИДАЛИ??????
148
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия в Западна Европа да се замислят дали копирайки Саудитска Арабия не се приближават към методите на диктатурите или вече не им пука и са скъсали с демокрацията.
147
2
 
38
 
! Отговори
. преди 2 години
Няколко *** се опитват да ограничат правата на хората и да се подиграват с тях .
146
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саудитска Арабия е едно, България е съвсем друго. Посмейте да въведете това в България и ще видите какво ще ви се случи. Политици, математици, професори, академици... ще ви треперят краката само да си покажете носа навън, да видите дали е изгряло слънцето. Разбирате ли това нещо ?
145
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно, тия дето клекнат на рекета или се набодат или от малодушие ще им се иска да не са се раждали. Хората, които устискат , въпреки жертвите, въпреки трудностите, въпреки униженията и мъката ще разберат, че си е заслужавало
144
13
 
6
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Забравиха Китай. От тяхната безотговорност тръгна всичко.
143
2
 
43
 
! Отговори
Бгман преди 2 години
Диктатори...мародери...извратеняци...това е по лошо и от робство...хората ще се надигнат срещу това извращение
142
2
 
26
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
До Ваксинирал се...ti dragi ot sega natatak shte triabva prez 6 mesetsa ili prez godina da se revaksinirash (v zavisimost ot tova kavo si si vkaral ) ! Tvoiata imunna sistema veche e manipulirana i shte beresh mnogo iadove za napred !
141
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотално изперкали, ще страдат бая след няколко години от странични ефекти.
140
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саудитска Арабия взимаме като пример на демокрация! Браво! Не съм очаквал, че де. би.лите са повече от 100%, явно ще трябва да си опресня знанията по статистика! А бе кога ще поумнеете? Поздрави от Франция!
139
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даа, личи си дългата ръка на USA която напоследък взе да се скъсява. Искам да знам в Иран какви са мерките, в БЕЛАРУС също.