Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация

При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега - 10
Обновена: 5 сеп 2021 09:28 | 5 сеп 2021 09:12, Елка Василева
314
Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

"Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”. Това заяви математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов пред Нова тв.

Между 40 и 50% ваксинирани дават в пъти по-малко хоспитализации, а у нас имунизираните са едва 16%. Ако нивото на имунизации остане 100 000 души на месец, е възможно броят на смъртните случаи от коронавирус следващата година да достигне до 35 000, обясниТомов.

Още по темата

Той даде пример със ситуацията в Русия - там вълната е започнала през юни, пикът е достигнат през юли, но тя продължава вече втори месец.

"Проблемът е, че тази вълна има дълга опашка, което означава много починали. Всичко зависи от мерките, които ще се вземат. Но без 5 милиона ваксинирани не може да очакваме вирусът да си отиде", каза Томов.

Той посочи, че Делта вариантът е много по-различен от уханския. При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега един заразява 10.

Според Томов при достигане до 100 000 активни случая ще са нужни между 15 000 и 19 000 болнични легла.  

„Който не иска да се ваксинира, напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора, имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следя редовно данните за пандемията от Сърбия и ги сравнявам с тези от България. Докато доскоро вървяхме успоредно, тоест когато у нас дойде вълна и процентът новозаразени расте, пропорционално процентът расте и в Сърбия.Е, от няколко дни не е така. Докато у нас процентът намалява, макар и бавно, то в Сърбия този процент расте. Доскоро беше 18%, после 19%, а от днес е 23%.Расте и броя на починалите. Нека някой математик да обясни защо, след като в Сърбия са масово ваксинирани?
186
1
 
29
 
! Отговори
Kreti преди 2 години
Първото което ни каза професора по статистика беше, че това е наука за манипулиране на масите, в зависимост от избраните стойности.
185
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел пък им е тежко лятото, ще им тежка есента, а сигурно и зимата заради ВИСОКИТЕ НИВА на ваксинация. Ще си слагат вече четвъртите дози. Нищо, че първите три не действат. Това ако не е тъпо та и упоритост, не зная какво е.
184
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи на КПП-тата, за да излезете трябва да представите или отрицателен ПСР (т.е. не сте заразен/а) или паспорт/ кр код за ваксина. НО - нали ваксинираните за заразо носители, тогава какво като тестът не неваксиниран е положителен, след като тези ваксинираните може да са с положителен. Достатъчно е да имат документ за ваксинация, ама никой не ги следи заразени ли са, не са ли? Аз ли нещо не разбирам логиката или няма такава. Ами те точно ваксинираните най-много разнасят вируса.
183
5
 
5
 
! Отговори
до 194 преди 2 години
Споко. Витанов е в командировка в чужбина. Ако имаш някаква съвест ще намериш съответния цитат, а именно: от 1500 до 3000 случая в края на август и началото на септември. И ако е в долната граница, значи прогнозата донякъде е била отчетена от хората. Радвай се, а не злобей. Това да не е залагане на конни надбягвания.
182
1
 
15
 
! Отговори
Нова игра на зарове преди 2 години
Перфорирайки билет в трамвая, човек получава застраховка в случай на произшествие по време на пътуването. Нормативните документи ясно определят отговорността на превозвача при настъпване на такова събитие. Когато документът за поставена ковид-ваксина придобие статут на застраховка и нормативно бъде уредена отговорността на поставящия ваксината, тогава лекарите ще бъдат принудени икономически да търсят отговорност от онези, които си играят със здравето на хората и наричат това ковид-ваксинация.
181
1
 
12
 
! Отговори
daweda преди 2 години
С милиардите дето раздадоха на фирмите можеше да построят достатъчно болници за всички болни и. да няма локдауни
180
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя математик е нещо слънчасал. Ако 1 заразява 10, при цяло лято блъскане по морето до сега да са заразени абсолютно всички. Да помисли преди да плямпа лудетини.
179
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, къде е батко.. в смисъл Витанов? Ближе рани някъде, че стана за смях на кокошките с несъстоялите се прогнози? Не вярвам, той е толкоз нагло ко еле, няма току-тъй да спре да ни се показва, по-скоро е поел към Халкидики по празниците. Та се налага този второразряден чирак да се включва за ежедневното плашене и тормоз над хората.
178
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравното министерство на Израел миналата седмица също обяви, че системата Зелен паспорт ще изтече шест месеца след като притежателят получи втората или третата доза, намеквайки, че четвърта доза може да се приложи след шест месеца.Без коментар.
177
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес, може ли да обявите ден СВОБОДЕН от ковид
176
1
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Отивайте да се дупчете, вече и по 20 лв раздават,какво чакате.
175
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя сега друг ли се появи бе??? Не ни стига един математик, та сега друг! Я дайте по-добре да чуем мнението на някой ядрен физик какво мисли за Делта варианта на коронавируса? Бе на тия не могат ли да им плащат хонорарите и да си мълчат, да отчитат че са смятали нещо ама да не ни занимават нас с измислените си дивoтии! Нека математиците ни обяснят тогава защо във ваксинирана Сърбия процентът новозаразени нараства всеки ден? И починалите защо се увеличават, макар да бяха малко досега?
174
0
 
6
 
! Отговори
я да видим преди 2 години
По статията работи ***,
173
1
 
25
 
! Отговори
Маняк преди 2 години
Писна ми математици да ме плашат - не става просто вече, половината го изкарахме вируса другите се ваксинираха - няма кой вече смешици
172
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търся нежен ковид математик с когото да исчисляваме денонощно дълбокото проникване на вируса
171
1
 
17
 
! Отговори
Kreti преди 2 години
Вчера в Австрия регистрирах 20 броя напълно ваксинираните които са болни, иначе ваксини те са чудни, дупчете се. Още се чудя как пуснаха тази новина.
170
1
 
23
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Тежка есен ще има за инжектираните. Повтаряме го от началото на лятото. Номерата няма да минат.
169
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истински гений,титан на мисълта,при малко ваксинирани,много заболели уаууу.
168
0
 
21
 
! Отговори
Боцкане до дупка преди 2 години
Ама много голяма дупка в населението. Наскоро в Щатите и имунолог от Харвард (много по-мижаво университетче от Новия български, нали?), и епидемиоложка от голяма частна корпорация подхвърлиха, че тъкмо масовото боцкане със "слабо неутрализиращи" вируса ваксини пришпорва мутациите му. И учтиво нарекоха това "безумие". А с истеричната кампания за трета, пета, десета доза масовите странични ефекти от ваксините стават просто неизбежни - теорията на вероятностите не прощава никому.