Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
16
 
! Отговори
Asew преди 2 години
Този измислен математик да годи да решава квадратни уравнения ,интеграли и диференциали.Какво е тръгнал да оправя медицината и вирусологията?Аман от всезнайковци,дето нищо не разбират! Утре може да се изкаже и за космонавтиката може би.
168
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни глупости. 100 000 заразени на ден няма как да стане. Нито сме толкова гъсто населени, нито общуването на хората е толкова интензивно, че да предполага събирането им с хиляди. Математиците да си гледат математика, ане да се правят на епидемиолози.
167
1
 
17
 
! Отговори
неук преди 2 години
Постоянно гледаме по болници и учреждения екипирани като космонавти мъже с пръскачки да обливат пода и стените с дезинфектант.Абе тоя вирус по земята ли ходи,може ли през подметките да се заразим?
166
1
 
14
 
! Отговори
неук преди 2 години
Интересно тия с космическите облекла и градинските пръскачки,които в болниците по график пръскат с дезинфектанти,защо пръскат по земята и стените най-вече.Вирусът по земята ли ходи,може ли през подметките да се заразим?Никой не обяснява,нали уж се предава по въздушно-капков път.
165
2
 
19
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
И какво толкова се плашат от броя /заразени/ без симптоми или с леки такива? Колкото повече, толкова по-добре! Та това е доказано най-добрата имунизация и стаден имунитет. Особено преди есенно-зимния грипен сезон. Съветвам такива с компрометирани имунни системи да се ваксинират докато отмине вълната. Ще им се създадат времено антитела които организма им сам не може. Доказано! Другите да не рискуват с такива ваксини, защото вредата за тях е по-голяма от ковид. А и не е истинска имунизация
164
0
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
За коя България става дума ?
163
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега през грипния сезон държавата ще плащали тестовете на болните че да може да се отсяват тия с корона или всички под един знаменател. И всеки да си стой вкъщи и да си мре сам щото разбирашли лекарите ги е страх от болни.
162
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с ваксина ще спрат да се заразяват хората ли ?? Като къде точно в света ?? Опитваме се да отидем там, откъдето всички други се връщат без успех и с наведени глави. Кацаров, какво ри обещаха господарите в замяна съсипия на България ?? Аз НЯМА да се ваксинирам !!
161
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Даже и "апокалиптичният" вторник е доста слаб тази седмица. Много е далеч положението от двете големи вълни миналата година.
160
3
 
15
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Ами всъщност процентно се движим около 6% от седмици, днес даже има намаление...Медийна истерия, тип - "ваксинирайте се ДОБРОВОЛНО!".
159
5
 
7
 
! Отговори
НЕВАПЦИНИРАН преди 2 години
Няма да се вапцинирам! Няма да се вапцинирам! Няма да се вапцинирам! Няма д³а се вапцинирам! Няма да се вапцинирам! Няма да се вапцинирам! Няма да се вапцкнирам! НЯМА! НЯМА! НЯМА!!!
158
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки спор има две гледни точки - ние сме се запознали и с двете (слушайки всеки ден пропагандата) - ваш ред е, "ваксъри"! С всичката налична информация и факти, всичките учени, които се опитват да ви предпазят от ваксините, да идете да се набоцкате и после да имате наглостта да говорите против хората, които си рискуват работата да се опитат да ви предпазят - това е върховно престъпление и идиотщина.
157
0
 
0
 
! Отговори
моше преди 2 години
До АнонименБре! Бе ти като ***...все за пари говорят
156
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да. Ако продължава да е валидна офертата на Лев Инс за Ковид застраховка. Срещу 95 лева и после положителен тест получавате 1000 при домашен стационар или 1500 в болнично заведение. Кой бяга от лесни пари при нашия стандарт. Всеки по веригата е заинтересован. И лабораториите и мнимите пациенти и статистиците и политиците и болниците на самоиздръжка. Ама много подценявате будния български народ. Няма да се ваксинираме и туй то.
155
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите ни задминаха. Само това да знаете. Процентът новозаразени е 24%, докато у нас спадна на 4% (а беше над 7%). А сърбите са най много ваксинираната нация във света! Правете си сметката! Ваксина против коронавирус - само срещу автомат Калашников (може и Макаров, и от него ме е страх).
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бре Ненков и Семерджиев по-рядко имат си гравик хората ама са все измамници но като има кой да им кълве пълнят си шкафчетата защо не?
153
0
 
3
 
! Отговори
Бре преди 2 години
До АнонименБе тия "бафомети"..като футболен отбор бе ей!!!!
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До де е бафометта не знаеш ли? редуват се Кунчо с Чонанова Бай Шиле с Мира и др. ляли и двамата козели с брадички голямия и малкия за Утре КУНЧО
151
2
 
13
 
! Отговори
изкукуригал българин преди 2 години
Бе нека да се заразим всичките седем милиона българи барабар с бебетата и дедовците и бабичките че да постигнем мечтания стаден имунитет че да се свърши мъчението бе!!! Кой умрел - умрел! Кой оживел - жив и здрав да бъде! Ай наздраве!
150
0
 
27
 
! Отговори
де е бафомет преди 2 години
Козелът се скри...сега друг "математик-прорицател" се пръкна. Абе тия да не играят щафетно?