Без ваксинация и с неспазване на мерки може да стигнем 100 хил. заразени с COVID

Според Лъчезар Томов прогнозата за есента е мрачна
6 сеп 2021 20:04, Нели Христова
223

Есента вече е тук, а случаите на заразени с COVID-19 отдавна се увеличават всекидневно. Какво ни чака? Ако не спазваме мерките, а темпът на ваксинация продължава да върви толкова бавно, сценарият няма да е благоприятен. На това мнение е математикът Лъчезар Томов.

"Очакванията са, понеже имаме много малко ваксинирани, въпреки големият брой преболедували, да имаме вълна, подобна на миналата есен, достигане на 100 хиляди души. Ако има 60 хиляди случая, очаквам да има нужда между 10-11 хиляди легла, ако има 100 000 случая, ще са нужни между 15 000 и 19 000, зависи колко са ваксинираните възрастни, защото тези хора над 60 години, вземат 2/3 от леглата", категоричен е математикът.

Важна роля за това играе и Делта вариантът, който е по-заразен.
 
"Уханският вариант заразяваше 2-2,5, Алфа заразяваше 4, а този вариант заразява между 5 и 10, вероятно 8. Делта е доста по-тежък от предишните. Рискът от хоспитализации скача два пъти, при малките деца 4 пъти", допълни още Томов пред Bulgaria ON AIR.

В световен мащаб четвъртата вълна е доста по-слаба от предходните и това се дължи на големия процент ваксинирано население, коментира проф. Пенка Петрова. Нашата страна обаче не е направила достатъчно за справяне с поредната Ковид вълна.

"В България искаме без да правим нищо като общество, изведнъж да освободим мерките и да живеем спокойно. Това може да се случи обаче в държави като Дания, където мерките се разхлабват, тъй като населението е ваксинирано. Това е единственото противодействие. В момента от инфектираните българи с Ковид-19 - 93,8 процента от тях са неваксинирани", посочи проф. Пенка Петрова, директор на института по микробиология към БАН.

Според нея за хората от рискови професии ваксинацията би трябвало е задължителна. Същото мнение споделя и математикът.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавируса подсилва имунния отговор, както и при други ваксини, при които има реимунизация. Но засега тя е само препоръчителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 143: Искаш да кажеш, че ваксинираните в Дания не могат да се заразят с никога повече с ковид ли? И за това са махнали мерките? Странно.
128
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мой близък отслабна с с 8 кг за 1 седмица. После още 10 първия месец. Ковида направо те изяжда. 2 месеца не можеше да се възстанови. Едва ходеше.
127
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания първа въведе ваксинпас и имаха много строги рестрикции. Всичко мерки отпаднаха от 1 септември , когато официално съобщиха, че с този процент ваксинирани, вече ковид не е опасност за общественото здраве . Това е!
126
3
 
27
 
! Отговори
До Нане преди 2 години
"Къде е оня пръч, де беше казал, че, ще има над 3000 заразени в края на август..." - Оня пръч си пази мястото в БАН и приказва каквото му заповядат, защото така се става професор. През април прогнозираше, че в края на юли ще имаме стаден имунитет, ако се запази темпът на ваксинация. Той темпът си е един и същ, но сега ревнаха, че ваксинираните били малко. Елементарна пропаганда - сутрин обясняват, че все повече хора се редят на опашка за ваксинация, а вечер пискат, че ваксинираните били малко.
125
1
 
5
 
! Отговори
австралопитек преди 2 години
До Шашиcoming worldдържави. социални и общественни експерименти. не се получава навсякъде. ако фунционира там, опитват навсякъде. игратат е световна. отделни държавни администрации не играят роля. и те ще клекнат.те по принцип нямат и думута brave new world
124
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този, който е написал, че в Дания имат само 2 в интензивно, ами не- не е вярно. 26 са. Малко са, да, просто защото датчаните спряха да се връзват. Който е имал общо с датчани, знае, че те са изключително прагматичен и трезвомислещ народ. Правителството им обяви, че ковид не представлява опасност за общественото здраве, махнаха всички ограничения (вкл.маски) и си продължиха живота. Ваксинираха се набързо превантивно, но на никой не му хрумна да тормози хората с паспорти, рестрикции, забрани и пр.
123
1
 
2
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До 130: Значи това е предпазител. Сега разбрах. Ама пак не разбрах от какво пази. Муска става ли. Да ходя при някой ходжа.
122
0
 
2
 
! Отговори
ЗАСРАМЕТЕ СЕ преди 2 години
ТУРНЕТЕ ПОНЕ директен и точен линк към интервюто на този математик.
121
0
 
4
 
! Отговори
Обективно до 128 преди 2 години
ПРАВ СИ!!! Моят баща го лекуваха с 2 антибиотика МНОГО ЕВТИНИ, ПРОВЕРИХ ГИ ПО ЕПИКРИЗАТА, Без ремдесивир, и още няколко много евтини лекарства! Изписаха го след 20 дни С ПОЛОЖИТЕЛЕН КРЪВЕН ТЕСТ ЗА КОВИД И С 25 КГ ПО- МАЛКО!
120
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече заразени, толкова по-добре. И колкото по-скоро се случи това, толкова по-добре! И спрете да гледате тази отрова - телевизията!!!!!
119
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От какво предпазват ваксините? Колежка с две ваксини сега е с ковид.
118
1
 
6
 
! Отговори
Ц до 127 преди 2 години
ЗАСЕГА. НО ИДВА ЩАМ МЮ, А И НЕ САМО, КОЙТО НЕ СЕ ВЛИЯЕ ОТ ВАКСИНИ! Ф А К Т.
117
11
 
4
 
! Отговори
до 121 преди 2 години
Така и не можа да разбереш, че ваксините не лекуват- те предпазват!
116
2
 
5
 
! Отговори
О хо хо до 117 преди 2 години
ТЕМПЕРАТУРАТА СЕ СВАЛЯ ОТЛИЧНО С ТЕЧЕН АНАЛГИН, МОЖЕ И ТАБЛЕТКИ 500МГ, СТИГА ДА НЯМА АЛЕРГИЯ. ЗА ИЗЛЕКУВАНЕ ОТ КОВИД ПЛЮС ВИТ. С , ПЛЮС ПРОБИОТИЦИ С ВИТАМИНИ И ЦИНК. ПЛЮС СИРОП ПРОТИВ КАШЛИЦА. ПИТАЙ ДЖИПИТО ДАЛИ ИМАШ НУЖДА ОТ АНТИБИОТИК.
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще питам какви медицински манипулации и лекарства се прилагат на болен от ковид по пътека за 2000 лв? И ако сумата е 100 лв., къде отива остатъкът?
114
22
 
5
 
! Отговори
do 119 преди 2 години
В Дания 83% от населението над 12 години е ваксинирано, затова ти я дават за пример. Тестват постоянно и на работа, и на училище. В болниците имат в момента под 100 болни, в интензивните в цялата държава само двама; е как да не я дават за пример! Вие все Израел дъвчите, но те не са ваксинирани. Дания е емблематичен пример за ефекта от ваксинацията на деца и възрастни!
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
117: Промила ли?
112
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние българите сме се подготвили да поставим рекорд по брой заразени този сезон." _______________ Аааа, не, няма как да ни се получи баш рекорд! Най-ваксинираните (Израел) няма как да задминем по брой заразени. Например, вчера те имат 4000, ние 400. В делничен ден те правят по 10-12 хиляди, пък ние - няма и две. А като население не са кой знае колко повече. Доста зор трябва да си дадем и да се случи абсурдното да се навием да ни бодат перманентно, за да ги стигнем след втората и третата игла.
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразени ще има с годинии и то по няколко пъти.Това е направено в лаборатория с цел!
110
3
 
1
 
! Отговори
До 104! преди 2 години
Обаче....Наиш ка мое заапеш дървото с тая рецепта на баба ти за лек на грипа.