Кой провали ваксинационната кампания – Кацаров или ГЕРБ?

България дарява 172 500 дози от препарата на „АстраЗенека“ на Бутан
Обновена: 7 сеп 2021 12:43 | 7 сеп 2021 12:37, Камелия Цветанова
236
Кой провали ваксинационната кампания – Кацаров или ГЕРБ?
Снимка: БГНЕС

Взаимни обвинения си отправиха служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и депутати от ГЕРБ за това чия е отговорността България да е на последно място по ваксинирани срещу коронавируса по време на ратификация на споразумение за дарение на ваксини на Бутан.

Ваксинационната кампания е в застой и отговорността е на служебния кабинет, скочи първа Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Тя отсече, че правителството на Бойко Борисов е осигурило достатъчно количество ваксини от всички видове, за да може не само да се гарантира животът и здравето на българските граждани, но и да се даряват сега дози от препаратите.

Според нея ваксинационната кампания сега е в застой, а антиваксърските настроения растат.

"Отговорността за провала на ваксинационната кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, които сте нанесли", отговори й Стойчо Кацаров.

"Уважаема д-р Дариткова, имайте малко срам, когато застанете тук и изопапачавате фактите. Причината да даряваме ваксини е, че вашето правителство договори ваксини в излишък от „АстраЗенека“ и в недостиг от „Пфайзер“. По тази причина първите три месеца в страната нямаше ваксини, в които да се ваксинира", обвини той.

Дариткова обаче защити решението на предишното правителство с мотива, че по онова време „АстраЗенека“ е била в най-напреднал етап на разработка и най-лесна за съхранение.

"Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационите екипи в предизборната си кампания, вие ваксинирахте организирано футболни клубове, спортни клубове, а възрастинте хора останаха четвърти във вашия ваксинационен план. Причината никой в България днес да не се ваксинира с ваксините на „АстраЗенека“ и да ги даряваме, също дължим не само на международни скандали, но и на личната намеса на вашия патрон Бойко Борисов“, продължи с нападките Кацаров.

Той отчете, че 900 000 ваксинации са направени от правителството на ГЕРБ за три месеца, а 1.3 млн. при служебното правителство за три месеца.

В крайна сметка НС реши, че България дарява 172 500 дози от ваксината на „АстраЗенека“ на Бутан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 септември. Великобритания - 37179 случая на Ковид-19, 209 починали. България - 2005 случая на Ковид-19, 121 починали. Е, к'во, печелим ли битката с вируса?! Ония, 'щото са прости, отдавна са ваксинирани. Ние, умните, не сме, ама като дойде яйцето на дупето не се лекуват по мазетата с чесън, праз и ракия, а тичат в болницата и им плащаме престоя.
174
0
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До Байчо: А от бръчки по ушите предпазва ли? Че на дясното имам вече от маската.
173
1
 
4
 
! Отговори
байчо преди 2 години
До Шаши - ваксината не лекува, а предпазва! Леле мъкоооо...
172
2
 
3
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
И пак не разбрахме. От какво лекува тази ,,ваксина"?
171
3
 
3
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Българина е суеверен, вярва на всякакви конспирации, не доказани, но на науката не вярва. Понеже всеки българин много лъже и ***, съвсем естествено е да си мисли, че Ковид е измама, че не съществува, но в същото време вярва, че е изкуствено разпространен за контрол върху населението. Вярва, че го мамят с ваксината! Ако тази ваксина предпазва вярващите в науката, то дали не предстои нов щам и всички не ваксинирани да умрат... и обратното, но какво ще правят после оцелелите не вярващи в науката?
170
1
 
5
 
! Отговори
Ау преди 2 години
До Дженър е бил лекар: да той е роден 17 век и почива през 18 век. Сега сме 21 век, с много напреднали технологии, не може да става и дума за сравнение колко е напреднала науката и колко известни са станали нещата от 18 век насам. Има и много неизвестни естествено, но щом за 20 години телефоните претърпяха грандиозна метаморфоза, както и компютрите, това стана пред очите ни, та колко сме невежи в науката, та да не се забележи възхода и там е направо комично.
169
0
 
5
 
! Отговори
Дженър е бил лекар преди 2 години
Заслужава се да се напомни, че създателят на ваксината срещу вариолата д-р Едуард Дженър е започнал да я прилага след наблюдения продължили около 25 години (не 25 часа или 25 дни). Освен това, Дженър е поставил първите ваксини пред свидетели, живеещи в селото, където е бил лекар. С други думи, поел е лична отговорност за евентуално увреждане на здравето на ваксинираните. Не на последно място, Дженър не е направил опит да получи материални или финансови облаги от внедряването на неговата ваксина.
168
1
 
2
 
! Отговори
Иво Инджев преди 2 години
Още Левски и Ботев са казали:Не народ а ***! Великия български народ провали ваксинацията със страхливите му политици начело. 121 пукнати вчера. Дали е имало поне един напълно ваксиниран. Не. А родителите заразили бебето си убийци ли са? Нее какво говоря. Народеееееее............
167
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип ваксинирането не е провалено, даже напротив - това, че не се бодем масово, е пълен успех. Но ако трябва да направим разбор, идио тиите на Борисов и нескопосаната пропаганда на НОЩ им разкриха картите.
166
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно, не се ли усещат колко е обидно да си мислят че Българите не са ваксинират просто, защото не съм им направили достатъчно реклами? Какво си мислят, че може да ни накарат да правим каквото и да е било стига да направят "кампания". Как няма един журналист да им каже - Хората не ви вярват, каквато и кампания да направите, хората ви нямат доверие. Изгубихте го и сега поне няколко века няма да си го върнете.
165
3
 
14
 
! Отговори
AAA преди 2 години
Нито един от тях не е провалил кампанията хаха, просто на нас не ни пука за короната. Неочаквано но за радост българина има критично мислене, така че
164
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1200000 души са се ваксинирали, съгласно статистиката. Ако 900000 са се ваксинирали докато ГЕРБ е бил на власт, то за служебните остават 300000. т.е. почти 1 млн души са взели информирано решение още при управлението на ГЕРБ да се ваксинират и са си сложили 1-вата игла.
163
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световен феномен. Наплашените се ваксинираха. Двоумящите не. Кацаров усили ефекта, защото хората го приемат за антиваксър. Предполагам, че и ББ да управляваши пак щеше да има отпор и то здрав, но може би просто щяха да са ваксинирани възрастните и хронично болните. Сега дори те не са.
162
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров сладурче, кой закри отделенията обиждайки лекарите и унижавайки ги? Кой разкри пунктове в моловете, при условие че възрастните не са ваксинирани и те са рискови. 3 месеца питам по форумите защо в мола? Възрастните живеят по градчетата и селцата, където мол няма, че и лекар няма. Защо не ваксинирахте тях с изнесени пунктове? В мола седят, при фльорците и тинейджърите. Кога обяснихте на хората защо да се ваксинират? Или палите маски или плашите с торбалан. Кацаров, ти си тотален аут.
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, поне да не се лъжеме, че вакса пропагандата се провали. Верно излезе, че сме стар и мъдър народ.
160
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров провали ваксинацията. Всички го видяхме.
159
15
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Тиквата затвори хората по домовете и се развяваше из страната без маска с антуража си. Разнасяха заразата. Фитнес залите и танцувалните зали не бяха затворени.
158
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой нищо не е провалил. Просто сме хитри и чакаме да видиме дали ще измрат ваксинираните до година, две.
157
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кът съ многу убави въксисините, що шефа на файзър не се въксинира и никой не поена утговорност?
156
15
 
2
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Студент 161 Добре, гербав *** :)