Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване

Имунитетът след ваксиниране е специфичен, отбелязва специалистът
8 сеп 2021 09:00, Петя Славова
207
Акад. Петрунов: 10-12% е имунитетът след преболедуване
Снимка: БГНЕС

Страната ни се намира в разгара на четвъртата вълна на коронавируса, а още сме на дъното в ЕС по имунизиране. Докато българите се колебаят дали изобщо да се ваксинират, в света се говори за поставяне на трета доза.

"Няма никакво съмнение, че третата доза ваксина ще бъде необходима, но без да се бърза. 8-10 месеца след преболедуване или ваксиниране, спокойно може да се направи бустерна доза". Това коментира пред БНТ акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

Няма официална промяна в характеристиките на ваксините, но се очаква да бъде променено и се очаква да бъде възможно поставянето на трета доза с друг вид ваксина, обясни той.

Още по темата

 Очевидно, не се спазват мерките, които да доведат до ограничаването на делта варианта. Ваксинацията не е масова, според мен е отчайващо слаба, ние сме на последно място в Европа, подчерта акад. Петрунов.

Той обясни, че сред заразените започват да преобладават все повече по-млади хора и дори пеленачета се разболяват. По думите му, тревожното е, че делта вариантът се прекарва и безсимптомно, а дори при по-леки симптоми хората не се обръщат към лекар и по този начин разпространяването на заразата продължава.

Миналата година с първите варианти на COVID-19 имаше смущения във вкуса, в обонянието, сега не се забелязва това нещо, допълни още акад. Петрунов.

  Много бързо се развива инфекцията при делта варианта и ние го виждаме - увеличава се броят на заразените, на болните в болнични заведения и на смъртните случаи.

Той коментира и т.нар. вариант ковид ню в Колумбия - още нищо не се знае за него, тепърва се изучава, няма достатъчно данни, те само са доказани, но е трудно да се каже каква тежест на заболяването причиняват.

 Ефектът на съществуващите сега ваксини по отношение на съществуващите варианти е много добър - не по-малко от 70% до 90% успеваемост и ефективност на ваксините, категоричен е акад. Петрунов.

Ваксината предпазва да не се разболеем или да прекараме по-леко болестта, обясни той.

 10-12% е имунитетът след преболедуване. Иминунитетът, който създават ваксините е по-специфичен, антителата след ваксинация са много по-ефективни, много по-качествани, каза акад. Петрунов.

Няма никаква връзка между грипната и коронавирусната епидемия и затова задължително трябва да си поставим противогрипна ваксина, както досега, обясни още акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю президент, упрекнахте ГЕРБ, че не се справиха с ваксинирането и за това умираха хора. Само не споменахте, че тогава ваксините не бяха достатъчни. Сега ваксинираните са в пъти повече и пак умират много хора. Нещо да кажете за свое оправдание. Нека го кажат хората. а то е, че виновен сте вие и вашите некадърни послушници в упрвалението на държавата.
157
0
 
0
 
! Отговори
-10 преди 2 години
Айде бе? Баба Ванга ли ти го каза? Нещо, източник, туй, онуй?
156
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да си скъса дипломата защото говори глупости - да прочете официалната статистика в Израел след последната вълна на КОВИД - 19 там хората са написали черно на бяло колко преболедували са се разболели и колко ваксинирани.
155
1
 
2
 
! Отговори
Не разбрах. преди 2 години
Противозачатъчни да пием ли между дозите антиковид и противогрипнината ваксина?
154
0
 
5
 
! Отговори
никиии преди 2 години
Как ги измери? С линийка ли?
153
1
 
5
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
И да уточня от предния си пост. Разбира се че тези с компрометирана имунна система би трябвало да се ваксинират. Дори с трета, четвърта и пета доза, ако трябва , докато хората с естествен имунитет създадат надеждна колективна защита. И този процес не трябва изкуствено да се спира с мерки и локдауни за цялото население и разбиване на икономики, водещо до смърт от самоубийства, алкохолизъм, наркотици и пренебрегнати други болести.
152
0
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Чудя се, как ли са успяли да му напъхат в устата толкова глупости на този професор. Сигурен съм че знае и има вярната информация. Естетвения имунитет не е 10-12%, по скоро около 40%. Въпроса е защо е толкова нисък и кой има интерес да го държи нисък с разни мерки и локдауни? Другата неистина е че ваксините били по-добре от етествения имунитет. mRNA наистина създава кратковременно антитела, но не и реален имунитет. Още по-малко пък, 'стаден'. За месец-два антителата изчезват. И прави мутации
151
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сенилен старец на който в последно време редовно дават трибуна кажи речи всички национални телевизии. Такива нелепици да плещи медицинско лице е срамно.
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дом за възрастни хора в Оберхаузен Германия трима от обитателите е трябвало да бъдат реанимирани след поставяне на третата бустерна доза от ваксината. Единият от реанимираните е починал. Съобщение в Berliner Morgen Post от 08.09.21 19:12 часа.
149
1
 
11
 
! Отговори
Както каза Костов, преди 2 години
алчен пенсионер изпълзя на слънце.
148
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar PowerДр Чарлз Хоф: Повечето Ваксинирани за К19 ще УМРАТ до 2025 от Сърдечна Недостатъчност ! ЗАДАВА СЕ НЕВИЖДАН ГЕНОЦИД
147
1
 
14
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
до Солар Пауър, пепел ти на устата първо! Дано да съм жив и здрав. Второ изкарах К19 без дори да ида на лекар, 1 седмица ме тормози. Тренирам, не пия, не пуша и прочие и прочие ... Знам че има риск и за мен, той е да речем 0.5 процента, има риск и да катастрофирам и той е малък, но няма истерия като се качвам в колата да карам, не трябва да има и с пустия Ковид. Къв е тоя зор, хора искарали го с високи антитела, хора м/у 20 и 40 здрави, прави да се боцкат, ай си к тир. Жив и здрав!
146
17
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Ханонимен: Събираме информация отвсякъде. На север,юг,запад,изток ваксинираните са между 2-3 пъти повече от тук, но българина е над нещата :)Той разчита на здравната система и евентуално ако се зарази,че ще го оправят в болницата. Мерси :) Не разчитам на нашата здравна система. Ще взема пример от Дания където са ваксинирани над 90% :) Ти бъди смел ! Ние ще пеем песни за вас после.
145
3
 
18
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
Към всички проваксъри: Пичове информирайте се, съберете информация, бъдете разумни и разсъждавайте! В морето от инфо днес в интернет има всякакви противоречиви мнения, ако не успеете да отсеете истината от лъжата сте обречени! Не може безпрекословно да приемате всичко което първият експерт ви каже, и юруш да се боцкаме. От една страна ваксините са спасили света от ужасни болести, но от друга алчни хора биха направили всичко за пари, за да си продават стоката ... мислете!
144
0
 
4
 
! Отговори
Петрунов ли си преди 2 години
какъв си не те знам, ама съвсем изтрещя бе човек, колко по - различни неща съм чувал също от лекари не от бабите на пейката пред блока. 1-ро: "Ако някой ми гарантира, че ще оживея задължително бих предпочел да преболедувам, за да имам естествен имунитет" е едно от мненията за които сега се сещам. 2-ро: Тоя капацитет даже дава зор в статията хората да се боцкат и с противогрипната ваксина, яко промоутър го дава. 3-то имате правописна грешка, пише се "му" а не "ну" ... Лека вечер!
143
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видят, че не им се получават нещата, злобните ваксърчета винаги започват да обобщават негативно целия народ. Ето какви жалки лузъри са всъщност.
142
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-големи глупости не бях чувал. Отнемете му дипломата и да ходи да работи чобанин на село. Клоун.
141
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите *** като мухи.
140
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за парадокс най-необразованите най-големи експерти по всичко включително и ваксини. Децата ви матурата по български език не могат да си вземат. Фъфлят и пелтечат с 100 думи речник, татуирани като селски спирки с некролози. Никой няма шанса да ви затрие. Отдавна сте се затрили
139
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя наака целата Демия.