ЕМА: AstraZeneca може да предизвика Синдром на Гилен-Баре

Страничният ефект е вписан в категория "много рядка"
9 сеп 2021 10:21, Петя Славова
83
ЕМА: AstraZeneca може да предизвика Синдром на Гилен-Баре
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) посочи Синдрома на Гилен-Баре, рядко неврологично увреждане, като "много рядък" страничен ефект от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca.

Още по темата

Според EMA в света към 31 юли са съобщени 833 случая на неврологичния синдром, докато към 25 юли в световен мащаб са били приложени повече от 592 милиона дози от препарата срещу коронавируса на лабораторията на AstraZeneca.

Страничният ефект е вписан в категория "много рядка", тоест среща се при по-малко от 1 на 10 000 души, предава БГНЕС.

Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, започваща от долните крайници, постепенно разпростираща се към тялото. Пациентите обикновено забелязват слабост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крайник. Болестта може да доведе до животозастрашаващи усложнения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дом за възрастни хора в Оберхаузен Германия трима от обитателите е трябвало да бъдат реанимирани след поставяне на третата бустерна доза от ваксината. Единият от реанимираните е починал. Съобщение в Berliner Morgen Post от 08.09.21 19:12 часа.Ваксинирани са с Бионтех.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Спутник важи ли същото
71
3
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Всяка листовка на лекарство има дата на последна редакция. При тия редакции се добавят странични ефекти. Това да не би означава, че аспиринът, чиято листовка е редактирана преди 1 година например, е още в етап на клинично изпитване? Не, не означава. Същото е и с ваксините. Да не говорим, че при толкова (милиарди!!!) поставени дози, всичко е що годе ясно. Какво незавършено клинично изпитване спрягате изобщо?!
70
2
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Този синдром може да се получи от какво ли не, вкл. разнородни вируси, сред които дори и варицелата (херпесен вирус), която децата боледуват, както и от грипни вируси, аденовируси. Има случаи на отключване и от бременност. Тъй че И не забременявайте.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ваксина импотентност няма описана. Но след ковид 30% от мъжете имат смущения в ерекцията.
68
0
 
1
 
! Отговори
До дядо Вакси преди 2 години
блазе ти,с тази еректилна дисфункция жените вече няма да те интересуват и да се намесват в динамичния ти стереотип.Аз пък получих приапизъм(не ми спада,каквото и да правя)и аман от съседки и приятелки.Дойдат уж да видят как съм,а после-били самотни и копнеели за мъжка ласка.Изпусталях,отслабнах,вече митреперят краката.А тоягата стърчи като дръжка на знаме.Абе може всичко това да не е съвсем вярно,ама те и политиците ни ги говорят неверни,да не кажа че лъжат.
67
1
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
Ако на свинското и джибровицата на етикетите им пишеха страничните ефекти, балканските аборигени щяха да са умрели отглади.
66
4
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Те за това Спутника още не са го представили пред ЕМА за одобрение блатняците :)))))))))))))))))))) Кой знае какво ще излезне от там? :))))))))))))))))))))))))))))))))))
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами малко по-малко почват да излизат страничните ефекти, които при останалите нормални препарати минават минимум 5 години тестове. Предполагам към 2026 листовката със странични ефекти ще бъде два дебели тома.
64
1
 
9
 
! Отговори
Дядо вакси на 75годи преди 2 години
По лошо е. Предизвиква и еректилна дисфункция.
63
0
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Аз пък да попитам Ема защо още се тутка с ваксината на Valneva. Очаквах да спази обичайния 24-часов срок за проучване и пускане на нова ваксина..
62
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В сутрешното предаване, относно ковид и ваксиниране, се каза от лекар, че в момента в тежко състояние в болница има и ваксиниран и не ваксиниран....Може би всичко е руска рулетка! Затова се пазете.....
61
0
 
21
 
! Отговори
AK47 преди 2 години
Важното е, че paята се е подписала, че освобождава AZ от отговорност.
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С това ни боцкаше бате Бойко и онзи измислен професор-политик Ангелов! И не от незнание, а защото е най-евтината ваксина и неспособността да уредят от другите възможни. Тази ваксина беше спряна в цял свят, но у нас си имахме свои учени на различно мнение или по-точно лакеи на Бойко! Но всички те, начело с Бойко се ваксинираха с другите.....
59
2
 
6
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Не съм твой познат, но от написаното става ясно, че има случаи в които експерименталните препарати не са задължителни. Някои главите не ги слушат от малки, без значение кой как се определя. И без да се засягаш, но всекиму личното мнение важи само и единствено за него си, без да е меродавен коректив. Така че, всички сме в кюпа...
58
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки, който пропагандира ваксиниране е потенциален убиец.
57
8
 
1
 
! Отговори
do 58 anonimen преди 2 години
бе от всичките ти прятели май ти си ударен в главата, ама нейсе
56
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мои познати, които си набучиха експериментални препарати, вече не ги мяза на хора. Че не бяха наред е факт, ама вече съвсем за нищо не стават, явно удря и в главата.
55
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С течение на времето ще откриват все нови и нови странични ефекти. Нормално е, ваксините са в изпитателен период.
54
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новината сделана в СССР.