Безплатни лекарства и оксиметър за всеки COVID болен у нас

Това окончателно ще стане факт до дни
10 сеп 2021 18:30, Красимир Ангелов
37
Безплатни лекарства и оксиметър за всеки COVID болен у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще поеме цената на лечението на пациенти с коронавирус, които са на домашно лечение, като лекарствата ще бъдат разделени в три групи. Освен това всички болни на домашно лечение с Covid ще получат и пулсов оксиметър, за да могат да мерят нивото на кислород в кръвта, обяви в предаването "Лице в лице" по bTV здравният министър Стойчо Кацаров.

По думите му всичко това ще стане факт от следващия четвъртък.

Лекарствата ще бъдат разделени на 3 групи - антибиотици, кортикостероиди и лекарства, които влияят на кръвосъсирването. По думите на Кацаров целта е да се разтоварят джипитата и да могат да обърнат внимание на пациентите си с хронични заболявания.

"Никога държавата не е поемала лечението на остри заболявания", подчерта Кацаров и  допълни, че по изключение зоните ще приемат и здравно неосигурени.

Служебният министър отбеляза, че е щял да изкара спокоен министерски мандат, ако "правителството на Борисов не беше оставило зловещо наследство в здравната система".

По думите му в първите три месеца страната е била оставена без ваксини заради грешната преценка кои ваксини да се договорят.

"Когато дойдоха ваксините с най-голямото количество, лично премиерът Борисов ги забрани и после ги разреши, а сега никой не иска да се ваксинира с ваксината на "АстраЗенека". 86% от починалите са хора над 60 г. Те бяха поставени в т.нар ваксинационен план в четвъртата група – всички европейски и не само европейски страни поставиха в първа група възрастните, защото те умират. Не беше проведена никаква информационна кампания“, обясни Стойчо Кацаров.

"Няма да повторя грешките на предишното правителство – с предизборни цели да слагам ограничения, да махам ограничения", категоричен бе здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацата се пълни. Ура за комисионните
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо Кацата беше против маските .
29
0
 
1
 
! Отговори
Илф и Петров преди 2 години
,,Спасяването на удавниците- деро на самите удавници,,
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като им е ниска сатурацията ще се самоинтубират ли?
27
2
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
До 28 - оксиметъра е измама. Стойността на един е 3 лева и всички пристигат от Китай. По-умните са осъзнали, че имат оксиметър сензор на телефона и че отмерва същото. Поредната измама за пред бабите. Продавах и цял чесец гледах как баби сравняват оксиметри за по 20-40 лева като аз ги купувам от алиекспрес на по 3 кинта. Емаг рускат промоция 1 ден след мнения на специалист по бтв. Случайност друг път, маркетингови кампании за овцете.
26
6
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Това са последствията от неваксинирането. Да бяхте се ваксинирали! Хората да могат да се вредят за своите болежки, свиждане в болниците да има, планови операции да има, без тестове и маски. Справка -Дания. 82% ваксинирани над 12 годишна възраст. Скоро и Швеция- засега70% над 16 годишна възраст 82% с поне 1 доза. Вие си направихте избора , наслаждавайте му се! Не се оплаквайте!
25
2
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
А КЪДЕ Е ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ОКСИМЕТРИТЕ??? ИЛИ НА НАШИ ХОРА ПАК СТЕ ГИ ДАЛИ???? ЩОТО АЗ КУПИХ 2 ОКСИМЕТЪРА ЗА 25 ЛВ. Т.Е. ПО 12, 50ЛВ. ЕДИНИЯ, А ВАШИТЕ НЯМА ДА СА ПОД 80ЛВ. ЕДИНИЯТ. НАЙ- МАЛКО!
24
1
 
2
 
! Отговори
Rome преди 2 години
А пък средновековната медицина, ако въобще има християнска такава, не е християнскаДори комунистичекста медицина е повече медицина от християнския анархизъм, макар че Елена и Станишев не са комунисти и социалисти, not any more
23
0
 
5
 
! Отговори
Rome преди 2 години
Вие нямате явно лечение за ковид, или отказвате като знаете че има такова държавата да го финансира, заради закостенялостта на системата, която всъщност не е модерна, а средновековнохристиянска с гръцки елементи на разсъждение
22
0
 
4
 
! Отговори
Rome преди 2 години
Би трябвало пациентите да избират все пак лечението и медицината, а не някакви християнски анархопрояви, до каквите прибягват днес цял ден
21
4
 
6
 
! Отговори
радев популизъм преди 2 години
и кой ше плаща тия лекарства ? щото по ваши думи Борисов е опоскал хазната . като дойдат тия след вас вие ше ги обвинявате че не справят . фигуранта потопи България само за да е на власт още един мандат !
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксите да си се лекуват в къщи. Съгласен съм. Щом не вярват на медицината и на лекарите никакви линейки за тях.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не се оправяме добре! Дания -3ма починали. У нас 55 средно за 7 дни. Кое му е добрето??? Ако си заравящ главата в пясъка, не забравяй, че г*зът ти е гол навън!
18
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Феноменално ....феноменално е че при положение че хората в България живеят сякаш няма страшна пандемия, резултатите са като че няма пандемия... Само 90 годишните с инфаркт упорито се пишат ковид-смърт, да има някакви бройки. Иначе не виждам да се справяме по-зле, а напротив, доста по-добре сме от "ваксинираните" държави и от тези с "мерките".
17
4
 
12
 
! Отговори
Феноменално преди 2 години
Феноменално е, че България е единствената държава, в която НЕваксинирането е на почит, няма никакви реални ограничения и мерки, даже и маски за 2 години не се научиха да носят. При тоя т.нар. "тормоз" по планетата и т.нар. "ограничаване на свободата на хората", се чудя как още не сме се напълнили с бежанци от белите държави. Странна работа.
16
3
 
14
 
! Отговори
Кацаров - Милиардер преди 2 години
Поздравления, нагушгахте се само от производителите и вносители на оксиметри за Милиардче поне от комисионни под Масата, а НЗОК - до Коледа - Празен!!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът каза от понеделник в предаването на Ризова не от четвъртък и не отговори на въпросът как точно тези ковид зони ще проследяват пациентите си
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам ковид, изяжте се, ваксъри скапани.
13
11
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Не е нужна ваксина за да учат децата присъствено. Те по принцип не боледуват от тоя вирус. Да се ваксинират учителите им ако ги е страх, а ако не ги е страх 0 да не се ваксинират. Това важи и за всеки друг в държавата. Имате достъп до ваксини - ваксинирайте се! Останалите и да не се ваксинираме, не виждам защо трябва да има конфликт между ваксинирани и неваксинирани. Айде по-спокойно вече с вирус!
12
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"А можеха да учат онлайн, докато попремине вълната," ........ Не можеха да учат онлайн. Искаш да мултиплицираш още необразовани индивиди? Можехте да се ваксинирате, за да го нямаме този проблем, а не да разсъждавате, какво можеше и какво не можеше.