Вариантът Мю не е причина за тревога, разпростанен е под 1%

Проф. Александрова: За доброволна ваксинация съм
10 сеп 2021 16:30, Анисия Иванова
92
Вариантът Мю не е причина за тревога, разпростанен е под 1%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световната здравна организация в края на август призна Мю за официален нов вариант на Covid-19. Първата му поява е в Колумбия, а към момента го има в поне 40 държави. Във варианта Мю има съзвездие от мутации, което науката познава и от други щамове като Алфа, Бета и Делта.

От всичките варианти на Covid до момента Мю има най-големи шансове да може да се “изплъзне” от имунната реакция на антителата на хора, които са преболедували или са били ваксинирани. Това заяви проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Вариантът Мю, представлява интерес, а не такъв, който предизвиква безпокойство на този етап. Това, което се знае за момента, е, че очакваме ваксините да продължат да пазят от тежко боледуване, усложнения и смърт и то с висока ефективност.”, обясни гостът.

Проф. Александрова заяви, че за момента няма категорични данни, че вариантът Мю се разпространява по-бързо от Делта. Мю е подложен на интензивни наблюдения и изследвания и всъщност, в световен мащаб, той е под 1% от вариантите на Covid-19.

За съпоставка Делта е 88% от всички варианти. Радостина Александрова посочи и изследванията на Чилийския университет, които са показали, че една доза ваксина не дава достатъчна защита нито при Делта, нито при Мю.

"В никакъв случай няма нужда вариантът Мю да се превръща в някаква невероятна драма, но той със сигурност заслужава интерес.”, допълни професорът.

Тя обясни, че има разлика между трета доза ваксина и подкрепяща (booster) ваксина. Третата доза е специално предвидена за хора, които имат имунна недостатъчност и при две дози не са успели развият нормален брой антитела. От друга страна, booster дозата е за хора, които имат нормална реакция на имунната система при две дози, но развиването на тази допълнителна инжекция все още не е приоритет. Причината е, че под 2% в световен мащаб са преминали през целия процес на ваксинация.

По думите й двете дози до момента ни предпазват от тежко заболяване и смърт, което не е никак малко за подценяване.

Проф. Радостина Александрова коментира и огромното проучване, което е направено за страничните ефекти на ваксината на Pfizer. В него се казва, че най-сериозната странична реакция от ваксината е миокардит (възпаление на сърдечния мускул).

“Това е много сериозен страничен ефект, но той се среща с честота 2.3 на 100 000 души. Само за сравнение, защото много пъти сме казвали, че каквото и да прави ваксината, то вирусът го прави много по-често. При хора, които не са ваксинирани и се заразят с Covid-19, тогава шансът за миокардит става 11 на 100 000 души.”, обясни професорът.

Тя пожела да акцентира на факта, че много хора твърдят, че не могат да се ваксинират по медицински причини. Здравният експерт бе твърдо убедена, че това са едни от най-безопасните ваксини, създавани някога. Единствената реално медицинска причина е тежка алергична реакция към конкретен препарат. Тогава лекарският екип може да пренасочи пациента към друг тип ваксина.

Проф. Радостина Александрова препотвърди мнение, че ние сме тези, които трябва да се пазим и че е привърженик на доброволната ваксинация, а не на задължителната. Тя каза, че мерките ще работят само ако ги спазваме и ваксините ще са ефективни, ако се ваксинираме. Трябва всичко това да е направено на базата на собствения ни разум и логика, а не страх, че някой ще ни хване в нарушение и ще ни глоби.

Целият разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари