94% от тези в болниците са неваксинирани, сметна Кантарджиев

У нас максимум 25% от населението са се срещали с вируса, смята той
13 сеп 2021 13:25, Красимир Ангелов
224

Броени дни преди старта на новата учебна година новите случаи на ковид у нас се стабилизираха под 2 000. Въпреки това повечето експерти очакват съвсем скоро те отново да тръгнат нагоре. И докато се борим с делта варианта, ЕМА предупреди преди дни, че вариантът на коронавируса, известен като Мю, може да се приеме като причина за безпокойство, въпреки че все още няма данни той да изпреварва доминиращия щам.

"За Мю варианта засега няма неопровержими доказателства, че бяга имунологично от ваксините. Този вариант доказа, че много по-бавно се разпространява. България сключи договор с ЕК, че ако настъпи вариант, Pfizer е готова в рамките на месец да промени ваксината. За 2022 и 2023 г. са поръчани такива ваксини. Хората да са спокойни, че науката пак ще им помогне", заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"В момента говорят за много голям процент на срещнали се с вируса. Какво се оказа за клетъчния имунитет - че много по-висок е процентът на срещналите се с вируса, без да знаят, че са боледували. В нашата страна максимум 25% от населението са се срещали с вируса", подчерта проф. Кантарджиев.

Той също потвърди, че Делта вариантът засяга неваксинираните. Около 6,5% от болните в последните 2 седмици в България са ваксинирани, останалите около 94% са неваксинирани, стана ясно от думите му.

Според него в тази ситуация е важно всички лекари да имат по-голяма обща култура и визия към заболяването, а първото нещо, което здравното министерство трябва да направи, е да осигури възможност родителите да ваксинират децата над 12-годишна възраст.

"Хората, които искат и могат да бъдат ваксинирани, трябва да се ваксинират. Да не им се правят допълнителни пречки. За третата доза чакаме решение на експертния съвет за ваксините. В съвета са новоназначени най-добрите имунолози и епидемиолози, ще вземат решение. Министърът два месеца прави невидяна кампания за ваксинацията", коментира бившият шеф на НЦЗПБ.

Той призна, че е привърженик на задължителната ваксинация при децата. По думите му до момента имаме 85-90 ваксинирани деца срещу Ковид-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 203. иво. НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ И ПЪЛНЕТЕ БОЛНИЦИТЕ И ПСУВАЙТЕ ЛЕКАРИТЕ ! ПФУ !кои лекари бе скъпи?
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единия математик се прави на лекар, с този сега се прави на математик!
174
1
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ха-ха-ха.......Хората да са спокойни , че ще им осигури с какво да се друсат през 2022 и 2023 г.........ха-ха-ха.....
173
4
 
5
 
! Отговори
иво преди 2 години
НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ И ПЪЛНЕТЕ БОЛНИЦИТЕ И ПСУВАЙТЕ ЛЕКАРИТЕ ! ПФУ !
172
3
 
18
 
! Отговори
анти.... преди 2 години
Чета коментари, и се забавлявам. Но най ме разсмиват коментарите на тъпите ***, които чакат с трепет да ги БОЦНАТ пак. Смешни сте. То ви деляха на бели и черни, на християни и мюсюлмани, на бедни и богати, на момунисти и капитакисти, А СЕГА-на "ваксинирани" неваксинирани. Че чак вече и се мразите. Събудете се бе хора!!!
171
1
 
5
 
! Отговори
астора преди 2 години
До астора Интересно това което реално написах за двамата герои го изтриха. Сега реших да ги похваля и не ме трият. Е това е свобода на словото
170
2
 
9
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Хайде сега кажете каква е далаверата на лекарите със всички сили да се опитват да провалят ваксинацията? Защото какво се получава - ето го сега милионерът кантарджиев непрекъснато ни бомбардира с цирфи и ни увещава да се ваксинираме. Сега - че той не връх на интелекта е ясно, но все пак не може да е толкова тьп и да не е насяно че всяко негово изхождане намалява желанието на хората да се ваксинират. Та тук трябва да има някаква далавера...
169
2
 
11
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 години
ГОЛЯМ ЗОР Е ВСИЧКИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ.ТОВА МЕ КАРА ДА СЕ ЗАМИСЯ ЗАЩО? ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ВСЕКИ ДА СИ РЕШИ,КОЛКОТО ПВЕЧЕ НИ НАСИЛВАТЕ, ТОЛКО ПОВЕЧЕ НЕ ИСКАМЕ/
168
1
 
8
 
! Отговори
астора преди 2 години
Браво ПРОФЕСОРЕ няма втори като вас и Витанов. Дано станете президент или шеф СЗО
167
1
 
12
 
! Отговори
до "Радой" преди 2 години
Смени си ника,че го петниш.Я кажи откога "математици" и "информатици"- главната врачка и най- вече политици станаха имунолози.Как политици-така колеги на Гошо *** налагат насилствено препарат на лекари,които го отказват.Защо политиците не си бият експерименталната ваксина,а я налагат на медицински лица и са се прицели в родителите и децата-Кантарджиев- ясно го каза-ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОВИДВАКСИНА ЗА ДЕЦАТА.МЕНГЕЛЕ РЯПА ДА ЯДЕ. ЗА БЯСНАТА ИНФЛАЦИЯ ЗА НАС ПРОСТОСМЪРТНИТЕ НИКОЙ НЕ Е ЗАГРИЖЕН ДОКАТО БЕ
166
2
 
10
 
! Отговори
не лъжи бе преди 2 години
лъже, в фейса пише че 94% са ваксинирани. на кой да вярвам на тоа мошеник или на американската компания
165
1
 
6
 
! Отговори
Радой Р. преди 2 години
До до 183 И откога медицинските сестри станаха корифеи по имунология?
164
2
 
21
 
! Отговори
40% СА В БОЛНИЦА! преди 2 години
Малко матерматика: ваксинирани са 16%. 100 делено на 16=6,25, т.е. малко над една шеста от населението е ваксинирано. Ако умножим тези 6% ваксинирани, които са болница по коефициента 6,25 получаваме точно 37,5% вероятност ваксинираните да стигнат до болница (при това нямаме точно число на съотношението, а кръгло 94% - може да е 93,5...). Т.е. ако закръглим и ние на по-голямото излиза, че ваксинираните, които стигат до болница са около 40%. ТОВА ВЕЧЕ Е ОФИЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ.
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
- Във вашето CV пише, че сте бърз по математика. - Да. - Колко е 17x36? - 42. - Това не е дори близко до верния отговор. - Ама е бързо, нали?
162
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖЕШ ,краставо магаре !
161
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то ти кат си ваксинирам, ква е файдата? кат те гледам...
160
2
 
21
 
! Отговори
до 183 преди 2 години
Същото и с моя съседка-мед. сестра. Питах я дали ще се ваксинира и тя каза, да, но от обикновен грип, защото имала слаб имунитет. И аз питам какво ли значи това? Нали уж върлувал най-страшния вирус като ковида, а тя със слабия имунитет и дума не дава да се издума да се ваксинира срещу ковид. А работи на така наречената първа линия.
159
0
 
14
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
куньо би сметнал, та той няма и грам мозък за да мисли, камо ли да смята :)))
158
1
 
11
 
! Отговори
до 184 преди 2 години
А резистентните отчиташ ли?Щото те са къмто 50%.Досега не се е пръквал вирус, който да засяга над 50% от популацията.Ако случайно знаиш за някой такъв, сподели.Ще се радвам да обогатя познанията си.
157
15
 
2
 
! Отговори
До 183 преди 2 години
МОЯ БЛИЗКА ЛЕКАРКА В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ МЕ ПИТА ВАКСИНИРАН ЛИ СЪМ. КАЗАХ НЕ. ТЯ МИ ОТГВОРИ ТИЧАЙ ДА СЕ ВАКСИНИРАШ. КАКВО ЛИ ОЗНАЧАВА ТОВА?!