Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв

Много хора със симптоми не се изследват, смята математикът
13 сеп 2021 10:30, Петя Славова
298
Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В разгара на четвъртата вълна от коронавируса сме и преди старта на учебната година. И въпреки че сега се намираме в пик на разпространение на COVID-19, заради редица фактори, скоро може да се очаква нов такъв. Това показват прогнозите на математика проф. Николай Витанов.

Още по темата

Той обясни пред БНТ, че една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират. По думите му има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива. Другите фактори са атмосферните условия, които се влошават, както и хората, които се връщат в големите градове след лятна почивка.

Витанов каза още, че започването на новата учебната година също е фактор за предстоящия пик.

"Една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик", допълни той.

Според него налагането на мерки могат да предотвратят това да се случи."Известно намаляване на напрежението се очаква, но след това започва да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат", каза още Витанов.

По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

Витанов обясни, че крива на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на факта, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, докато дойде вторичния пик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не сме в пик а сме по надолнището. Пояснение специално за професори по математика - първата производна по времето има отрицателна стойност. Аз казах, пикът ще е на 10-ти септември и той мина.
189
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли в Абсурдистан.България се превърна в един вид тестова група. Нещо като експеримент, при който в условията на четвъртата вълна ще се провери теорията за стадния имунитет. Последствията ще са хаос и смърт. Реалността в България е абсурдна: лекар, началник на Ковид отделение в държавна болница, води протест срещу противопандемичните мерки.
188
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов много пикове взе да прогнозираш.Напоследък много се дъниш с прогнозите .Как беше до края на август 3000 на ден ,днеска 400 .Витанов по-добре се скрий някъде и не се излагай,вземи пример от ген.Годжи вече не се появява да се излага и добре направи човека.А ти с всеки ден ставаш за посмешище на хората.
187
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако БАН избере за "член - кореспондент" този уж учен...,то значи нивото на Академията тотално върви надолу.
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКовид мозък.
185
2
 
31
 
! Отговори
Румен Иванов преди 2 години
Уважаема редакция,Моля Ви, спрете да цитирате този алкохолик.Направете си журналистическо разследване за този човек в квартала, в който живее.Ще разберете за какво Ви говоря.
184
16
 
5
 
! Отговори
БАН- Конкурси преди 2 години
Проф.Витанов е НАЙ-ДОСТОЙНИЯ от 10- те кандидати в обявения конкурс за Чл.-КОРЕСПОНДЕНТИ на БАН в раздела по математически науки.В най- скоро време БАН ЗАСЛУЖЕНО ЩЕ ГО УДОСТОИ С ТОВА ВИСОКО И ПРЕСТИЖНО ЗВАНИЕ.Ч Е С Т И Т О профВитанов! На добър час, БЪДЕТЕ ЗДРАВ И МНОГО ЩАСТЛИВ !!!
183
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хей, простаци, слагайте си маските като излизате! Няма да ви дишам ковидбактериите и кашлявиците!
182
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз питам хората с хронични заболявания какво да правят в джунглата от ковиджии? Примерно имаш близък с астма и някой пееееерас ( немаскиран) го зарази тогава какво се случва? Разстрел на принципа живот за живот, щото и тогава е който " оцелее"?
181
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорът винаги е много точен с прогнозите. Ама не му вярват мангурстващите.
180
1
 
16
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Какво стана с оня - Сиднито? Изчезна заедно със старта на терора в Австралия. Скоро ще изчезнат и другите платени по сайтовете, но тук няма да е заради терора (защото никой не се инжектира), ще изчезнат след като им спрат стотинките за пропаганда.
179
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 2 години
В ПИК ли сте или в Пекин :)
178
0
 
23
 
! Отговори
До 206. преди 2 години
Точно там е хватката: Коко 19 се прекарва и се изчистваш напълно; вирусът на СПИН не се прекарва и остава в генома ти. Затова от СПИН се пазим, а от Коко 19 не се пазим, а го изкарваме. И още нещо: Коко 19 предизвиква имунитет, докато вирусът на СПИН разрушава имунната система.
177
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
206 - разбирам какво искаш да кажеш, но това не е нормална ситуация. И аз преди като съм бил болен съм си седял в нас. Но в момента както виждаш тази обстановка се използва с политически цели и ако не направим нещо ще доведе до загуба на права, жестока икономическа криза и в резултат много повече жертви. И само за твоя информация - ако някоя болна от спин ме зарази никой няма да ми е виновен, освен самият аз. И смятам, че всеки от нас трябва да поеме персонална отговорност за личното си здраве.
176
8
 
10
 
! Отговори
Само те си знаят преди 2 години
Пак ще кажа, че най-добре си знаят какво им е - хората и близките, които са си изпатили от този наистина тежък вирус. Да ти интубират близкия човек в болница, с Ковид, изпаднал в кома, борещ се за живота си, особено млад човек, а лекарите да дават минимален или почти никакъв шанс за оправянето му - друго ще дрънкате! Питате ли ги близките на тези хора какво са преживели и все още преживяват! Някои дори психически се сринаха...,ама е много добре да се коментира на чужд гръб.
175
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oооо Витанка, как си бе? Изгуби се нещо. Пак са ти дали ефир за рубриката "Питай Питагор и вълшебното кълбо". Чесно, ако бях на твое място, щях да отказвам интервюта, но явно хонорара ти е важен. Дано вържес месеца.
174
2
 
19
 
! Отговори
До 178. преди 2 години
А какво стана на практика. На 1 юни нямаше затваряне на почти нищо, хората продължиха да си гледат работата, децата, почивките и всичко останало. Нямаше протести, нямаше скъсани ризи, нямаше никакъв страх. Хората престанаха да се страхуват и да ходят дори на тестове за няколко дена сополив нос и подобни дреболии, които винаги си е имало. И като се освободихме от страховете си, видяхме изтрезнели уродливото лице на медицинския фашизъм. Отличен резултат! Правителството се справи!
173
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
193 - смятам, че ако изключиш емоциите си, които никога не водят до нищо добро и погледнеш мащабно на нещата ще разбереш, че е много по-добре всички да минат този грип, за да се престане с мерки, фалиране на бизнеси и паника сред обществото. Да, определени хора ще го прекарат по-тежко, поради нисък имунитет. Но такива хора няма как да ги предпазиш -те трябва сами да подобрят здравето си, най-вече психическото. Няма как да спасиш всички, а и не е твоя работа. Всеки носи отговорност за себе си.
172
1
 
10
 
! Отговори
Ти бе истински член преди 2 години
на анонимните алкохолици, но вече си член на неанонимните алкохолици. Хайде наздраве и или пий, или смятай, но не и двете, щото нещо не ти се отдава.
171
3
 
20
 
! Отговори
До лина преди 2 години
Ако си седиш вкъщи никой няма да ти кашля във врата къде си тръгнала да обикаляш по улиците след като има страшна "пандемия".