Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв

Много хора със симптоми не се изследват, смята математикът
13 сеп 2021 10:30, Петя Славова
298
Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В разгара на четвъртата вълна от коронавируса сме и преди старта на учебната година. И въпреки че сега се намираме в пик на разпространение на COVID-19, заради редица фактори, скоро може да се очаква нов такъв. Това показват прогнозите на математика проф. Николай Витанов.

Още по темата

Той обясни пред БНТ, че една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират. По думите му има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива. Другите фактори са атмосферните условия, които се влошават, както и хората, които се връщат в големите градове след лятна почивка.

Витанов каза още, че започването на новата учебната година също е фактор за предстоящия пик.

"Една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик", допълни той.

Според него налагането на мерки могат да предотвратят това да се случи."Известно намаляване на напрежението се очаква, но след това започва да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат", каза още Витанов.

По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

Витанов обясни, че крива на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на факта, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, докато дойде вторичния пик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
18
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
До Лина Смятай ако правеше и seks ...кофти работа, а? Друго си е виртуалния живот :))
169
0
 
15
 
! Отговори
Колега по чашка преди 2 години
Колегата пак е прекалил с чашата, не му обръщайте внимание...
168
9
 
9
 
! Отговори
Лина преди 2 години
Ти се пазиш като излизаш, слагаш си маска, а гледаш някои хора без маски, кашлят, плюят, някои дори ти кашлят във врата, не си слагат ръката....ужас бе!
167
1
 
15
 
! Отговори
Pi ar Sevi Boiko преди 2 години
Колкото докторите ни са математици, толкова и математиците ни са доктори! XD
166
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЯ КАТ Е МНОГО УЧЕН ДА КАЖЕ ОТКЪДЕ ИДВА ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА? ДАЛИ НЕ Е ОТ ТАКИВА КАТО НЕГО ДЕТО РАЗДУХВАТ ИСТЕРИЯТА?
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теоретичният физик е по-голяма математик и от МАТЕМАТИКА
164
1
 
19
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Големия математик с големите прогнози, "предсказал" годишното чистене на организма от токсини през есента. Тогава и аз да съм пророк - ковид-22 ще "събаря" и "разболява" хората само в часовете около 11 вечерта и 5 сутринта. Забранявам да се говори за спад на кръвната захар! Това ще се нарича ковид-22. Ще модифицираме всички тестове за диабетици, ще забраним диабета и ще изменим инжекциите с инсулин. Новата пандемия ще се нарича Диаблобет 22-11-ХБ
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЗИ ДАЖЕ НЕ Е МАТЕМАТИК, А ТЕОРЕТИЧЕН ФИЗИК!
162
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
177 - защо аз да изпитвам вина, че някой е прекарал тежко грип? Всеки има отговорност към собственото си здраве. Бие се бодете с разни експериментални отрови, после след 4-5 години като масово станете абонати за болницата и ние - останалите здрави хора ви плащаме лечението ти ще се чувстваш ли виновен?
161
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега очакваме и някой епидемиолог да се опита да реши уравнението на Риман. Така де, за всеки по нещо според професията.
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, че то от началото на "пандемията" масово хората не се тестват и карантинират дори да са със симптоми този това сега ли го разбра и въпреки всичко не сме измрели масово. Нещо плашенето не им се отдава много.
159
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
-Пено, ти ваксинира ли се?-Даааа, цели пеет пътии!-Е, как така пет пъти?-Ами, доктора беше много хубав!
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Вина нещо ще изпиташ ли?" Не, няма да изпитам.
157
0
 
11
 
! Отговори
Витанов, преди 2 години
да ти ПИК-ам на "прогнозите" и "моделите"Такива като теб, за "пет минути слава" и за мнооооого кинти, побъркват целия свят вече втора година.ПИК-ирай нещо за спина, за рака, за диабета и сърдечносъдовите..., а защо не и за лените Ди Арии.Тримтири раст.
156
21
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
младежите са виновни за голямата смъртност. Те не се притесняват от вируса и са най-големите антиваксъри. Възрастите ги слушат, защото "четат в Интернет" и за това не се ваксинират. Резултата е виден.
155
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре стига бе
154
3
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахаа и кво ся, всеки 2 пъти кихнал и 3 пъти пръднал да се брои за болен от ковид ли? Този до кога ще го пускат да спами по ТВ?
153
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В училищата всички прекараха вируса миналите две вълни. Ще бъде изненада, ако и този път станат ковидарници. Въпреки че с тия тестове, дето не различават ковид от грип, може и така да се представят нещата. Но нищо, поне децата ще си имат начин да се освободят от училище за две седмици.
152
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 161 Ами например последният му напън беше за около 3000 новозаразени на ден в краят на август и началото на септември...Сега се оправдава,че хората не се регистрирали.Че те и преди не се регистрираха.И аз и поне 20 мои познати го изкарахме в къщи още миналата и началото на тази година,но без да влизаме в статистиката с пср.
151
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов да спрат да му плащат.егатии шатлатанина.