Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв

Много хора със симптоми не се изследват, смята математикът
13 сеп 2021 10:30, Петя Славова
298
Проф. Витанов: В пик сме, но ни чака следващ такъв
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В разгара на четвъртата вълна от коронавируса сме и преди старта на учебната година. И въпреки че сега се намираме в пик на разпространение на COVID-19, заради редица фактори, скоро може да се очаква нов такъв. Това показват прогнозите на математика проф. Николай Витанов.

Още по темата

Той обясни пред БНТ, че една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират. По думите му има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива. Другите фактори са атмосферните условия, които се влошават, както и хората, които се връщат в големите градове след лятна почивка.

Витанов каза още, че започването на новата учебната година също е фактор за предстоящия пик.

"Една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик", допълни той.

Според него налагането на мерки могат да предотвратят това да се случи."Известно намаляване на напрежението се очаква, но след това започва да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат", каза още Витанов.

По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

Витанов обясни, че крива на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на факта, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, докато дойде вторичния пик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито! Утре отваряме училищата. Въпросът е кога ще стната ковидарници - преди или след средата на октомври?
229
0
 
9
 
! Отговори
;)) преди 2 години
Браво! Добре, че този професор-ИМУНОЛОГ ни казва какво да правим! Той е ИСТИНАТА, той е ПЪТЯ, той е ЖИВОТА...В края на краищата парите не миришат, нали!
228
2
 
8
 
! Отговори
@ преди 2 години
Докога този ще получава трибуна да промива мозъците на хората?Докато получава тлъсти хонорари за престъпната си дейност!
227
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко антиваксъри са умрели днес?
226
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пак изпързя от дупката в която се беше скрил сдед издънката, явно срама му е минал бързо
225
3
 
10
 
! Отговори
Йода преди 2 години
Сполай ви, професоре, винаги прогнозирате катастрофи. Вий тъй уДспукуявъти хората.
224
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри, при предишната вълна ви умряха родителите, при тази ще ви умрат децата, при следващата и вие ще ги последвате! Умни сте!
223
5
 
14
 
! Отговори
Срамота преди 2 години
Че дават трибуна на този лъжец...
222
5
 
31
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Витанов какви ги говори? Грипове е имало и ще има всеки сезон. И ваксини които да вършат работа за да ги прекратят окончателно не са измисляни. Хиляди умират от усложнения при грипове всяка година до ден днешен. Това че с PCR тестовете сега ги изкарват 'ковид' не изначава че грипа е изчезнал. Най огромната мафиотска бизнес схема, корумпираща хора на всични нива. Дано дочакаме международен съд със сурови заслужени присъди .
221
7
 
10
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
НАПОСЛЕДЪК ПАК ЗАПОЧНАХА САМОЛЕТИТЕ С ДЪЛГИТЕ ДИРИ ДА МИНАВАТ ЧЕСТО,А НЕ САМО НОЩЕМ.....РЪЦЯТ ПАК МУШМУЛИ
220
7
 
13
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
ТОЗИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА ВСЯВАНЕ НА ПАНИКА.....МАТЕМАТИ БИЛ ЗАД.НИКА ,ЧЕ И ОТ ВИРУСИ РАЗБРАЛ.....
219
3
 
30
 
! Отговори
да преди 2 години
му'хльо, какво стана с прогнозата ти от 3-5000 дневно ??книжен плъх
218
3
 
24
 
! Отговори
123 преди 2 години
Приличащият на клошар пишман математик отново не позна, напълно очаквано.
217
0
 
0
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
До 250 лекар пестернацис. Стига писа глупости . Бъди нормален
216
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива ~нали трябва да се тестват, дали е ковид! А и математиката му нещо куца ~ не може математически да има два пика един след друг, нали трябват поне две инфлексни точки, за да има обръщане *** знака на производната! Ама от мен да мине!
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ся , как без прогнози ?!
214
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На никой болен не пожелавам Българска болница. Там е пълна мръ сотия и липса на хигиена. Леля ми я спаси братовчеда, защото не я вкара в болница. Здраве на всички българи и далеч от болниците пълни със всякакви вируси.
213
3
 
3
 
! Отговори
лекар инфекционист преди 2 години
графия- пневмония билатералис -ковид 19-разчетна от рентгенолози...тестове -положителни--има диагностика, това не вие като при вас-колата е ,,без забележки,,-ха ха,всичко разбирате...налипри големи епидемии всичи други инфекциозни агенти се скриват-не се чудете тази година няма да има грип-това са стари правила от хипократово време
212
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Витанов пожелавам да влезе в Българска болница. И тогава ще види кон бобо яде ли, ако не си плати. От каквото и да е болен, ще го пишат ковид и ще излезе с краката напред. Българското здравеопазване е разсипано за тридесет години! Тотално е разсипано от кражби!
211
10
 
4
 
! Отговори
лекар инфекционист преди 2 години
в БГ само про...ста..ци останахте...всичко читаво се изнесе,прав е човека...умират 2 *** на на всеки час --от ковид19-пневмония,като на всеки 50 трупа има един ваксиниран, а другите са антиваксари...аз работя заразни болести 20 години, но вие пичове разбирате всичко,понеже сте таксита или автоджамбази