Вариантът Делта на COVID-19 е много по-труден за засичане

Близо месец след нови случаи Китай регистрира ново огнище
Обновена: 13 сеп 2021 13:05 | 13 сеп 2021 13:01, Анисия Иванова
16
Вариантът Делта на COVID-19 е много по-труден за засичане
Снимка: Pixabay

Близо месец властите в Китай не бяха регистрирали нови случаи на заразени с COVID-19, но миналата седмица бяха открити над 60 новозаразени в югоизточната провинция Фудзиен, съобщава Bloomberg.

Новият център на заразата е установен, след като двама ученици в местно училище са дали положителни проби за COVID-19 в петък. Първоизточник на вируса се оказал техният баща, който се е завърнал в Китай в началото на август. Държавните експерти допускат, че именно той е привнесъл новия щам в региона от фабрика за маратонки, облекла и електроника в Сингапур.

След завръщането си в Китай мъжът е прекарал три седмици в карантина, направил си е 10 теста, които не са показали наличие на заразата. Това доказва, че новият вариант на вируса е много по-труден за засичане.

Вирусът се е разраснал бързо из училищата и фабриките във Фудзиен, като поне 19 от заразените са на възраст под 12 години – група, която все още не е ваксинирана от властите в Китай. Заразени вече са отчетени в три града в областта, като броят им е достигнал 60.

Това са първите случаи на новозаразени в Китай от близо месец. Властите в страната успяват много бързо засичат нови случаи на заразени и да ги поставят под карантина, благодарение на т.нар. Covid Zero политика, която цели изцяло да елиминира случаите на болестта в страната. Тя е обвързана с постоянно наблюдение, ограничения за гражданите и спирането на масовия обществен транспорт. Тази политика обаче оказва сериозно негативно влияние върху развитието на икономиката в страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Други държави от региона вече предприемат обратния подход, който не толкова да ограничава икономиката, а разглежда вируса като обстоятелство, което постоянно ще присъства в региона. Така например Сингапур вече разхлабва мерките си, след като 80% от населението е ваксинирано. Австралия планира да направи същото в най-посещавания си регион – Нов Южен Уелс, когато процентът на ваксинирани достигне 70.

Същевременно Китай ще продължава с тежките рестриктивни мерки, въпреки че близо 70% от населението вече е ваксинирано. Причината е в скептицизма на властите, че единствено тази мярка е достатъчна за овладяването на вируса. Те посочват и липсата на доказателства, че разработените ваксини са ефективни срещу по-заразния делта вариант.

Очакванията на китайски епидемиолози са, че заразените с новия вариант на вируса могат достигнат до 500 души, включително от околните провинции, но че властите ще успеят овладеят ситуацията в началото на октомври. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
кантарджията преди 2 години
Ааа,не верно вирусолога-математик Витанов е открил формула за засичането на Делта,умножава броя на вирусите по 3.14 и готово.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом се появи някакъв вариант,като мутация на предшестващ вариант трябва да се сравнят двата варианта по нуклиотидна база понеже възоснова на нея,на последователноста на съчетанията природно се делят при рамножение за разлика,несъответствие в обема й-къса,дълга,нормална,коя от тях как приета за основна предшестваща по която се размножават основния вариант с репликации на нея с повторно изграждане на строежа й структурно и по състав за което по туй се различават и несъответстват базите на варианти
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много по труден а всеки ден надписват по 2-3 бона заразени
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ, МАРАТОНКИТЕ СА ВИНОВНИ! В ТЯХ СЕ РАЗВЪДИЛ НОВИЯТ ГА ДЕН ЩАМ... ПРЕДНИЯ ОТ ЖИВОТНИ ДОЙДЕ, ТОЯ ВЕЧЕ ОТ НЕОДУШЕВЕНИ ПРЕДМЕТИ.. *** НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ НЯМАТ ДУШИ РОТШИЛД, БЕЗОС И ГЕЙТС...
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно го засичат защото много не се боледува от това нещо как да хванеш вирус при здрав човек.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно ли ви е смешно? Голям кеф да се смееш на гроба на всекидневно умрелите. *** така е в България. Гайда свири, майка плаче.
7
0
 
4
 
! Отговори
ми, ся...?! преди 2 години
Малии..., кво ли нъ чака тази зима??? Поскъпване на електричество, вода, храна, услуги... а, ако ни спретнат и едно Локдайунче... шъ забравим за вируса!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как точно го засичате, като ПСР тестовете отчитат над 100 вируса по информация на американската здравна служба?
5
3
 
16
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Тоя Вирус е Толко Опасен, че даже с Тест не Може да разбереш, че си болен от него!
4
1
 
12
 
! Отговори
Падам от смях преди 2 години
Той PCR по принцип нищо не засича,и децата вече го знаят.Показва гьотер положителни и отрицателни проби,да не говорим щамове да различава:)
3
6
 
3
 
! Отговори
China Fox преди 2 години
Информацията от комуниидните китайци винаги трябва да се чете без каквото и да било доверие. Напр. , ако пишат, че са открили 60 човека, най-вероятно са 6000. Ако пише, че на въпросният баща са му правени 10 теста, най-вероятно е 1. Всички комунисти са "честни", особено тези в Китай.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60 души на 1.3 милиарда :). Това си е супер екзотична и рядка билест
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тц, смятай