Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт

Няма ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет
13 сеп 2021 14:45, Елка Василева
126
Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт
Снимка: архив, БГНЕС

За всички налични ваксини срещу COVID-19 към момента се знае, че пазят от тежко боледуване, от усложнения и от смърт, каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията "COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата", която се състоя в БАН.

Проф. Александрова обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза. За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек - по една или друга причина, не е могла "да отговори" при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор.

Още по темата

За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно, подчерта проф. Радостина Александрова.

Тя коментира, че изключително неприятно ще бъде, ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може "да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори не за вариант, а за щам".

Проф. Александрова каза, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца. Тя заяви в отговор на този въпрос, че "няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет". Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани, съобщи проф. Радостина Александрова.

На въпроса могат ли ваксините да предизвикват онкологично заболяване, проф. Александрова отговори, че "във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки".

Темата, която вълнува всички, е свързана с COVID-19 и децата. Имунната система на децата е изключително гъвкава и адаптивна, каза проф. Александрова. Тя обяви, че "няма данни към момента, че "Делта" вариантът протича с по-тежка клинична картина при децата".

Проф. Радостина Александрова коментира, че е твърдо "за" доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски призова в края на дискусията да вярваме в научните и в здравните институции, от които да получим информация за ползите от ваксините.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е идеалът за жена, както и еталон за отлично здраве, на Алтерниращия веганист. Затова е толкова възмутен от коментарите.
76
2
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 2 години
"Нашите питеци си имат генетечен стерилитет, и без това не желаят да се ваксинират" Тролопитеците имаш предвид ,нали ? Казаха ,че били трети пол .
75
0
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Ми бягай бе, бягай от България, щом толкова много ти се иска. Ама не ти стиска. И ние не искаме сред нас да се щурат психирани зомбита.Прав ти път и не се връщай.
74
1
 
18
 
! Отговори
Г-жата преди 2 години
е много неграмотна!!!! Има ваксини предизвикващи стерилитет!!! Но в миналото са прилагани основно върху населението на африканските държави!!! Сега се пригагат върху гражданите в европейските държави!!!
73
1
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Бухахахааааааа...
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това все още е биопродукт, който не е минал всички фази на изпитване. Другарката боб ли фърга, та излиза с подобни категорични изявления.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден едни и същиИ една и съща плоча въртятЧак да ти се пригади от такава еднообразност
70
1
 
9
 
! Отговори
Тамън се зачудих преди 2 години
Къде изчезна проф. Гибон?След Кунчо,Кантара и ония неизкъпан робот Витанов се появи и тя!
69
7
 
0
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Не сте само Вие с това чувство. Много неща лъснаха покрай коронавируса. :( Но все се надявам, че тук пишат главно тийнейджъри, за които все още има надежда.
68
3
 
7
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
дърта шафрантию александрова колкото да се пънеш приключено е с тровенето с графенови отровните ваксини в България, никога, няма да премине границата от 15% отровени с медицински препарати..
67
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите питеци си имат генетечен стерилитет, и без това не желаят да се ваксинират.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОГЛЕДНЕТЕ СНИМКАТА И КАЖЕТЕ КОНСПИРАТИВНИ ТЕОРИИ ЛИ СА ТВЪРДЕНИЯТА,Ч Е РЕПТИЛИТЕ СТОЯТ ЗАД ПАНДЕМИЯТА?
65
1
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
Леко по тъча исках да ви подскажа, че науката може да бъде наклонена натам, накъдето дърпа финансовия фактор и изгодата.Това вече сме го виждали например в науката История.Така, че становищата на определена група от учени не може да се взима за чиста монета.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Няма ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет' -Има hpv gardasil ваксината има и други.
63
2
 
14
 
! Отговори
... преди 2 години
От както дойде пандемията, на учените от БАН вярвам толкова, колкото и на медии като днес.бг.Становището на този учен е основано на това, че е прочела изследванията и работата на някой друг европейски/американски учен.Само, че едно е да четеш за наука, друго е да провеждаш твои, независими изследвания и да установяваш неща чрез практиката си.Ако прочета материал по геофизика и после ви го разкажа, и аз ли съм учен?
62
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИЗЕРНИЦИТЕ АНТИВАКСЪРИ И пет ваксини да им набиеш пак ще са им малко
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мизерията и некачественната храна до кво водят? Или пушенето на кутия цигари на ден
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Допреди няколко седмици Кунчев даваше някакви данни за бройките на починалите ваксинирани и неваксинирани бяхме стигнали до около 4.3% и после спря да изнася тези числа да не би процента да е станал много нелицеприятни.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая е ваксинирана - вижте я на какво прилича! Погледнете също Балтов и Кнатарджиев!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къв е тоя измислен професор в тоя измислен институт? като оня математик сутринта, дето се окзава,ч е е даже физик! Кибици на службичка, дето никва полза от тях!