Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт

Няма ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет
13 сеп 2021 14:45, Елка Василева
126
Всички ваксини за COVID-19 пазят от усложнения и смърт
Снимка: архив, БГНЕС

За всички налични ваксини срещу COVID-19 към момента се знае, че пазят от тежко боледуване, от усложнения и от смърт, каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията "COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата", която се състоя в БАН.

Проф. Александрова обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза. За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек - по една или друга причина, не е могла "да отговори" при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор.

Още по темата

За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно, подчерта проф. Радостина Александрова.

Тя коментира, че изключително неприятно ще бъде, ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може "да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори не за вариант, а за щам".

Проф. Александрова каза, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца. Тя заяви в отговор на този въпрос, че "няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет". Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани, съобщи проф. Радостина Александрова.

На въпроса могат ли ваксините да предизвикват онкологично заболяване, проф. Александрова отговори, че "във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки".

Темата, която вълнува всички, е свързана с COVID-19 и децата. Имунната система на децата е изключително гъвкава и адаптивна, каза проф. Александрова. Тя обяви, че "няма данни към момента, че "Делта" вариантът протича с по-тежка клинична картина при децата".

Проф. Радостина Александрова коментира, че е твърдо "за" доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски призова в края на дискусията да вярваме в научните и в здравните институции, от които да получим информация за ползите от ваксините.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари