Фон дер Лайен: Да направим всичко да не стане пандемия на неваксинираните

ЕС трябва да е в състояние да предприема военни действия без САЩ
15 сеп 2021 13:12, Елка Василева
234
Фон дер Лайен: Да направим всичко да не стане пандемия на неваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като тревожни различия в страните-членки в процеса на ваксиниране срещу COVID-19. Тя каза това в годишната си реч, посветена на състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

В речта си, продължила около час, Фон дер Лайен заяви, че темпото на ваксиниране трябва да се запази. „Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са допълнително 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Председателката на Еврокомисията каза, че до края на този месец ще посети Западните Балкани като сигнал за силния ангажимент към процеса на тяхното присъединяване към ЕС.

Още по темата

„Дължим това на всички млади хора, които вярват в европейското бъдеще“, подчерта тя.

Фон дер Лайен открои нуждата от изграждането на Европейски отбранителен съюз, като определи липсата на напредък в това отношение като „липса на политическа воля“.

„От жизнено важно значение е да подобрим сътрудничеството в разузнаването. И не става въпрос за разузнаване в тесния смисъл, а да обединим сведенията на всички служби и източници - от Космоса, до полицейското обучение, откритите източници и агенциите за развитие. ЕС може да има уникални по мащабите и дълбочината си знания, но ние можем да използваме тази информация и да вземаме решения, само ако имаме пълната картина. А сега това не е така“, каза тя.

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може да имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя.

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС стои до жените, децата и правозащитниците в Афганистан и обяви, че ще осигури допълнително 100 млн. евро хуманитарна помощ за страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
19
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Ако погледнете по-обективно, ще видите, че в много отношения ЕС няма и сега. Централна Европа е на нож с неолиберално-троцкисткия елит. Интеграция няма на теми като мигранти, ковид истерия, армия и отбрана, космически технологии (кога напр. ЕС планира да стане фактор 1 в света?), дигитални технологии (кога ЕС планира да стане 1?), *** програми, стандарти за храните. Единствено банките и еврофондовете "обединяват" ЕС. Този полуразпад ще се задълбочи.
165
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето до къде я докарахме с ЕС,Нато и Америка и все още има о.вци да плюват по соца.Тогава бяха създадени болници,здравни служби в селата,истински лекари,насила ни караха като деца на зъболекар,сутрин физарядка грижеха се за нас и бяхме здрави.Имаше военни лекари био и химически войски,ромелите не се разплождаха така,никакви афгани,имаше граничари.Бай Тошо никога нямаше да позволи тази гавра с народа която днес става.Да не виждам повече да плювате СОЦА,като искахте свободия,бизнес ето ви сега!
164
1
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Струва ми се ,че отношението към ЕС се променя по много интересен начин след влизането.Докато държавата е вън от ЕС,хората просто се натискат за влизане.След влизането обикновено реакцията е "О-о-о,ЕС-това е много хубаво неща!".След като минат няколко години,ако бъдат попитани същите хора,те обикновено мълчат или казват нещо нечленоразделно.А ако бъдат попитани трети път,след още няколко години...според мен е нй-добре да не бъдат питани,защото казват най-често едни нецензурни изречения...
163
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Ердоган я накара да виси като ученичка без стол пред него, но гнева на европееца ще я натири където и е мястото!
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква пандемия?
161
0
 
1
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Да съ опраат, пълнолетни са...
160
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Мдаа,нещата отиват към АК-47
159
2
 
8
 
! Отговори
Бабата преди 2 години
да мълчи и да си гледа внучето!!!!!
158
0
 
7
 
! Отговори
до 170 преди 2 години
Сигур досегашния режим на Баце не бе режим на подмазвачите, връзкарите и некадърниците.Да ти ги изброявам ли поименно или ще опонираш по същество?
157
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
защо не кажете от коя лаборатория излезе вируса кои иска да ни унищожиа се занимавате с ваксините това е доброволен акт след като ни карате да сеподписваме че няма да търсим отговорност от фирмите производителки така нени насилваите
156
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО 162/168 "Тук ако не си вършеше някой работата, БКП го заменяше веднага с някой по-кадърен" Мааайко мила, по-голяма глупост по повод на Комунистическия режим преди 89та не съм чел МНОГО ОТДАВНА! Това БУКВАЛНО беше режима на подмазвачите, връзкарите и некадърниците. Тарикатите бяха най-вървежните елементи в обществото. Само изгледайте някой филм на покойния Тодор Колев - такова беше наистина.
155
3
 
5
 
! Отговори
до 169 преди 2 години
Не твърдя, че положението със СССР е било комично.Затова и съм използвал определението гротескна гарикатура.Правя връзка единствено между това, че и двете формации са съюзи, които се опитват/опитваха да обединят в един кюп несъвместими в културно-исторически план държави.Резултатът от първия опит го видяхме, сега предстои да видим същото и при другата все още кретаща формация.
154
2
 
20
 
! Отговори
ДО 162 преди 2 години
В СССР никога не е било толквоа комично зле положението... Нито са ни налагали какво да правим с такива мащаби.... Тук ако не си вършеше някой работата, БКП го заменяше веднага с някой по-кадърен. Да, режимът си имаше трески за дялане, но всичко беше организирано, всеки си изпълняваше задълженията, нямаше хаос на държавно ниво...
153
10
 
1
 
! Отговори
Експертин преди 2 години
Лелеееее, колко много ентелегенте имало тук, бря!!! Да се неначуди човека оти България е на тоа хал. Един до друг застанале и кълнат и проклинат. Бря и чудесия. Пък едни Иксперииии. Като тръшнали едни ми дипломи, едни ми квалификации (след дипломиране). Амчи фан'те се ипраити тая д'ръжава бе. Ко крякате у форумите. Бегайте при президентя и бат ви Славча. Они Иксперти тражат за министри. Хайде, оправяйте България по бърже, че да додим ний да я развалим пак. Да имате Ко да опра'ати после
152
3
 
19
 
! Отговори
Ядец преди 2 години
Макар и зорлем да сме в Европейския съюз, не могат да ни пречупят, на тях всичко им нареждат и те изпълняват, докато ние мислим. Психиката на българина не е еврогейска.Това не са го предвидили.
151
2
 
8
 
! Отговори
Фон дер 12 деца преди 2 години
Да направим всичко, за да стане пандемия на ваксинираните!
150
1
 
20
 
! Отговори
До 155 преди 2 години
Това, че цял свят прави глупости, не ги прави по-малко такива;-)
149
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От коментарите дотук, схванах, че само поддръжниците на Дай България и няколко първоначално заблудени гербопитеци са ваксинирани. това може да се отрази негативно на резултатите им на предстоящите избори
148
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС, лека-полека започна да се превръща в гротескна карикатура на СССР
147
0
 
7
 
! Отговори
До МАРАСЕЛ ПОПОВ преди 2 години
Какво заплашваш с отнемане на деца, хитлерист д*лен. Ти за 7,46 чувал ли си?